VM håndbold

Aldrig har Danmark haft større chance for VM-guld

Gode spillere, en dygtig træner og hjemmebanefordel. Håndboldhistoriker er ikke i tvivl. Danmark har bedre chancer end nogensinde før for VM-guld.

Se Danmark spille sin sidste testkamp inden VM mod Ungarn med kampstart klokken 16.10 søndag på TV 2 og TV 2 PLAY.

Bid godt mærke i datoen, der hedder den 27. januar 2019.

Det kunne ifølge håndboldhistoriker Thomas Ladegaard meget vel gå hen og blive en historisk dato i dansk håndboldhistorie.  

For her bliver de danske håndboldherrer foran et fyldt Boxen i Herning med en lille smule held nemlig verdensmestre.

- Det her er formentlig det stærkeste danske hold på papiret nogensinde. Faktorerne vil være, at nogle af nøglespillerne holder sig skadesfri. At Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge er klar hele vejen igennem, siger han.

De danske håndboldherrer har fået en gunstig lodtrækning, hvor hold som Frankrig, Kroatien og Spanien er havnet i den anden halvdel af turneringen. Det betyder, at det først er i en eventuel semifinale, at danskerne kan møde de hold.

- Danmark skal komme i semifinalen. Det har de holdet til. Og så handler det om alle de her klicheer: er de der på dagen, og har de lige heldet, siger Thomas Ladegaard. 

Er vinderkulturen god nok?

Danmark har de senere år etableret sig i toppen af international herrehåndbold, og det er også blevet til to EM-guldmedaljer og et historisk OL-guld. 

Lyn-analyse

Jeg er tæt på at være meget enig med Thomas Ladegaard, men han sagde også, at det krævede, at de helt store specialister skulle holde sig skadesfri. Og der har vi netop problematikken. René Toft er ved at være skadesfri, men han har ikke spillet det antal minutter, det kræver. Og det skal bare med, for han er forsvarshjørnestenen og er helt fundamental.

Men selvom det er blevet til hele tre finaler ved et verdensmesterskab, så er det aldrig blevet til guld.

- Der har ligesom været en forbandelse med VM. Det er også kun lykkes én gang for de danske kvinder at vinde VM, siger Thomas Ladegaard.

Derfor bliver det et spørgsmål, om heldet og marginalerne er på danskernes side, og om vinderkulturen er god nok, mener han.

Håndboldherrerne vandt EM-guld i 2012. Men det er endnu ikke blevet til guld ved et verdensmesterskab.

- Franskmændene er blevet verdensmestre seks gange. Det har ikke været held hver gang. Men de har ikke altid haft det bedste hold, men de har altid kunne præstere, når det gjaldt. Det er jo den der vinderkultur, som særligt franskmændene har. Den har vi ikke helt endnu i Danmark. Men vi har holdet til det, siger han.

Bedst bagfra

Mens hjemmebanen kan blive en stor fordel, så kan medfølgende forventningspres dog også vise sig at blive en hæmsko.

- Det er det med de vante omgivelser. Man bor nogle steder, man kender. Man træner i nogle haller, man kender. Det er det der med, at man føler sig mere hjemme. Det gør så omvendt også, at det eksterne pres er tættere på. Det bliver en særlig opgave.

- Danske hold har det bedst med, hvis de kan komme lidt fra baghjul. Deri ligger nok den største udfordring, siger han.

Ved tidligere store sportspræstationer fremhæver Thomas Ladegaard, at det netop er sådan, at topresultaterne er kommet i hus. 

- Vi har tidligere har set nogle danske hold, der nærmest har overpræsteret undervejs, og det er jo lidt det, der er udfordringen – måske den største udfordring for det danske hold her - at de kommer ind med meget høje forventninger til sig. Bare tænk på EM i 1992, og da Danmark vandt OL for herrerne i 2016. Det var der ikke så mange, der havde regnet med det. Det passede dem rigtig godt, at alle sagde, at Frankrig ville vinde, fordi de altid plejede at vinde finalerne. Og dengang var det så Danmark, der gjorde det, siger han.

De danske fans kan komme til at spille en afgørende rolle, hvis det skal blive til guld på hjemmebane.

Balkan-stemning i Herning

Skal drømmen om VM-guld realiseres, så har håndboldhistorikeren en opfordring til de danske fans, der skal se herrerne i Boxen, når holdet forhåbentligt skal spille de afgørende kampe.

- Så tror jeg også, at man kan sige, at de danskere, der skal ud og se det, de skal give den gas. Hvis det skal blive en rigtig god hjemmebane, så skal det også være en hjemmebane, som man virkelig kan mærke - gerne lidt Balkan-tilstande i Herning.

Lyn-analyse

Hjemmebanen kan gøre meget for Danmark. Men man skal også have in mente, at for at komme i semifinalen, skal Danmark forbi Norge og Sverige på vejen, og det er to hold, som rangerer meget højt på den internationale skala. Så én af de to brodernationer skal altså viftes væk, og så begynder det at se fornuftigt ud.

- Normalt siger man jo, at de danske tilskuere er meget pæne. Men hvis jeg husker tilbage til hallen i Randers i 1978 (ved VM-slutrunden i Danmark, red.), så har mange beskrevet hallen i Randers som et sydende inferno simpelthen. Det kan Boxen i Herning også. Kommer vi derhen, så er det også en hjemmebane, der kan bære Danmark frem, siger han.

Danmark spiller sin første kamp den 11. januar mod Chile, og hvis alt går vel, så kan de danske håndboldherrer lade sig hylde som vindere efter finalen den 27. januar.