VM håndbold

Landstræneren før VM-åbningen: Her er vores store udfordring

VM-afbuddet fra Niclas Kirkeløkke har givet panderynker hos landstræneren, der er tvunget til flere kompromisser.

Se Danmark-Chile på TV 2 og TV 2 PLAY kl. 20.15

Han er smilende og i godt humør, som han sidder der i en brun lænestol i en hotellobby i centrum af København og gør sig klar til endnu et interview. 

Dem har han allerede givet nogle stykker af, for Nikolaj Jacobsen er en eftertragtet mand på de danske håndboldherrers sidste pressemøde dagen før åbningskampen mod Chile. 

- Danmark er ét af de hold, der kan vinde. Men er vi storfavoritter eller favoritter? Nej, det synes jeg ikke, vi er.

Landstræner Nikolaj Jacobsen

Den danske landstræner er bookmakernes favorit til at føre sit hold frem til VM-guld i den største håndboldbegivenhed nogensinde på dansk jord. Men Nikolaj Jacobsen føler sig på ingen måde sikker på dansk VM-succes, før der bliver fløjtet op til den første kamp torsdag aften mod Chile i Royal Arena. 

- Jeg kan også sagtens se, at vi har et højt niveau. Det synes jeg også, vi så i den første træningskamp mod Ungarn – når vi virkelig kommer ind i flowet, kan vi spille rigtig flot håndbold.

- Men hvis jeg havde været ekspert og skulle give mit nøgterne bud – så ja, Danmark er ét af de hold, der kan vinde. Men er vi storfavoritter eller favoritter? Nej, det synes jeg ikke, vi er. Der er ikke noget i det hold over de seneste slutrunder, som har gjort, at vi har vist den stabilitet, der skal til for at nå helt til tops, siger Nikolaj Jacobsen, mens det summer af samtaler fra de mange andre interviews med danske spillere, der er i gang i lokalet.

De (for?) mange forsvarskompromisser

Det er spillere, hvoraf de fleste til daglig gør sig i nogle af de største klubber i Europa. Det samme gør Nikolaj Jacobsen, som med to tyske mesterskaber i Rhein-Neckar Löwen også selv har bevidst, at han har evnerne til at vinde de største trofæer. 

Men den danske landstræner står med især én stor udfordring, før VM begynder. Afbuddet fra GOG-backen Niclas Kirkeløkke, der fik en hjerteskærende korsbåndsskade kort før VM, gør, at Nikolaj Jacobsen er nødt til at indgå mange kompromisser i det danske spil. Og det kan blive kostbart. 

- Det bliver en udfordring for os. Det er der ingen tvivl om

Nikolaj Jacobsen om nødvendige udskiftninger mellem forsvar og angreb

For Niclas Kirkeløkke var det, der med håndboldgloser bliver talt en tovejs-spiller. En højreback med internationalt niveau både i forsvar og angreb.

- Det seneste år er han blevet ved med at udvikle sig både hos os på landsholdet og hos GOG og har vist, at han defensivt godt kan holde på backen nu. Så det giver nogle udfordringer, at han ikke er der. Det gør så også, at Lauge og Mads Mensah skal dække noget mere op, og at vi i perioder er nødt til at køre med to forsvars-/angrebsudskiftninger, forklarer den danske landstræner, der nu ikke længere smiler så meget, som han gjorde i interviewets begyndelse. 

Kun 10-11 spillere i spil til de store kampe

Bjerringbro-Silkeborgs Nikolaj Øris er den venstrehåndet erstatning for Niclas Kirkeløkke på den højre back, men BSV-backen har ikke det samme niveau i forsvaret som Kirkeløkke - og derfor vil landstræneren give mere forsvarstid til Lauge og Mensah. 

- Det gør, at når du møder hold som fx Norge, hvor du næsten ikke engang kan nå én udskiftning mellem forsvar og angreb, fordi de lægger så meget tryk på, så begrænser det din opstilling fra en bred trup til reelt måske kun at have 10-11 spillere, der kan komme i spil i sådan en kamp, lyder det fra landstræneren. 

- Nu har vi jo prøvet at teste mange af tingene til træning – også med forsvars-/angrebs-udskiftninger. Hvad kan vi nå, og hvad kan vi ikke nå? Men det bliver en udfordring for os. Det er der ingen tvivl om, mener Nikolaj Jacobsen, der også på den modsatte back har måtte gå på kompromis. 

Mikkel Hansens fysik kan ifølge landstræneren ikke længere holde til, at han dækker op på venstre back. Derfor skal stjernen enten skiftes ud mellem forsvar og angreb eller sættes ned på venstre fløj i forsvaret - hvilket så sender Magnus Landin op og dække backen, men samtidig betyder, at landstræneren får sværere ved at bringe lynhurtige Casper U. Mortensen, der ikke dækker back, i spil på fløjen. 

Det er den slags taktiske overvejelser, som Nikolaj Jacobsen og assistenten Henrik Kronborg lige nu nørder med på hotellet og til træningerne, før VM begynder. 

Mange bejlere til VM-titlen

Drømmen er selvfølgelig guldkonfetti og et Queen-nummer den 27. januar i Herning. Men det bliver svært bare at komme i en semifinale, mener landstræneren. 

- I mine øjne er der seks hold, der kan vinde VM. Det er Tyskland, Spanien, Frankrig, Danmark, Norge og Sverige. Jeg kan godt se, at vores turneringshalvdel måske ikke er så stærk besat på bredden som den anden, men Norge og Sverige er der, og Ungarn har lige vist mod os på hjemmebane, at de kan drille alle hold til det her VM. Og så er jeg meget spændt på Qatar, som jeg tror kommer ud og overrasker mange igen. Så så nem er den halvdel altså ikke, mener Nikolaj Jacobsen, der har forventningspresset fra en hel håndboldnation på sine skuldre i de kommende uger. 

- Hvis jeg skal være helt ærlig, tænker jeg faktisk ikke ret meget over det. Pres fylder alligevel så meget i min hverdag, at jeg tror bare, jeg er blevet vant til det. Alle de spillere, vi har med her, lever også konstant under det pres. Det er vel kun dem, der spiller i Danmark, der ikke har det samme pres, for ellers spiller de i Tyskland eller i Frankrig, hvor du har de der ligeud-turneringer, hvor alle point er vigtige. Så du lever under det pres og vænner dig til det, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT. 

- På vores gode dage kan slå alle hold i verden. Spørgsmålet for mig er, om vi kommer til at have nok gode dage til den slutrunde til også at komme i en semifinale. 

Den første gode dag kan blive i dag, hvor Danmark klokken 20.15 møder Chile i Royal Arena. Du kan se kampen direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.