VM håndbold

Markant anderledes end EM: Sådan må man skifte ud ved VM

Den danske VM-trup under en træning i Royal Arena.  Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Der er forskellige regler for udskiftninger ved EM og VM. Ved verdensmesterskaberne er der markant færre muligheder for at skifte ud.

Under VM i håndbold har landstrænerne mulighed for skifte ud i deres kamptrupper på 16 spillere, hvis de har lyst til det eller får brug for det.

Og ved VM er udskiftningsreglerne markant mere simple, end tilfældet er ved EM. Her får du et overblik over reglerne fra det internationale håndboldforbund IHF, der dog tager et særligt hensyn til Korea ved VM 2019. Det kan du læse om nederst i artiklen. 

Under VM må hver træner skifte ud tre gange. Der må dog højst være 16 spillere i kamptruppen. Hvis man skriver færre end 16 spillere ind til den første kamp, kan man tilføje spillere op til 16 senere hen uden at bruge en udskiftning på det.

Udskiftningerne kan falde når som helst, men senest klokken 9.00 på kampdagene.

Kun spillere fra 28-mandstruppen kan skiftes ind på hvert hold. Bruttotruppen på 28 spillere blev udtaget i efteråret 2018, og Nikolaj Jacobsens bruttotrup kan findes her.

Det er tilladt at skifte en spiller ud og ind flere gange. Hvis Niklas Landin eksempelvis bliver skadet i den første kamp, kan han skiftes ud inden den anden kamp. Hvis han bliver klar til at spille den tredje kamp, kan han skiftes ind i truppen igen. Man bruger en af de tre udskiftninger både før den anden og den tredje kamp i det nævnte tilfælde.

Spillere med karantæne kan skiftes ud, men karantænen ophæves ikke. Det vil sige, at den indskiftede spiller kommer til at afsone karantænen i stedet for den udskiftede spiller.

Undervejs i kampene er der naturligvis fri udskiftning som altid.

Korea spiller under andre regler

Ved VM 2019 er Korea inviteret til at stille op som én nation med både syd- og nordkoreanske spillere. For at hjælpe integrationen af nordkoreanske spillere har IHF tilladt Korea at stille op med flere spillere end de andre hold.

Korea må have hele 20 spillere på holdkortet til hver kamp, hvoraf fire skal være fra Nordkorea. Derudover har koreanerne også fået lov til at udtage fire spillere mere end de øvrige hold til deres bruttotrup, så den tæller 32 spillere.

De særlige regler for Korea støttes af den internationale olympiske komité.