VM håndbold

Ekspert kritiserer særregel til VM-nation: - Det kan ikke være rigtigt

Der skulle ekstra plads til i VM-åbningskampen, for at Korea kunne have plads til alle sine spillere. Tobias Schwarz / Ritzau Scanpix

Der er uenighed om, hvorvidt Korea bør have tilladt, at holdet kan have flere spillere med til VM.

Den koreanske landstræner, Cho Young-Shin, havde ekstra mange spillere at vælge imellem, da landet torsdag spillede åbningskamp ved VM mod Tyskland.

For det internationale håndboldforbund, IHF, har givet Korea tilladelse til at have fire ekstra spillere med i både bruttotruppen og under kampene. Ligesom de frit kan lave udskiftninger i løbet af slutrunden. De fire ekstra spillere skal dog være nordkoreanere.

- På et tidspunkt lykkedes det Tyskland at få genforenet Øst- og Vesttyskland. Jeg håber på, at denne turnering vil kunne give startskuddet til en lignende udvikling for Nord- og Sydkorea, siger Koreas landstræner, Cho Young-Shin, til TV 2 SPORT.

Mens Korea har bedre muligheder for at skifte ud, gælder der andre regler for de resterende lande ved VM. De må have 16 mand på holdkortet til hver kamp og maksimalt skifte tre gange ud under VM.

Kan se det smukke i det

Da TV 2 SPORTs håndboldekspert Claus Møller Jakobsen hørte om reglen første gang, havde han svært ved at begribe den forskelsbehandling.

- Jeg tænkte, "det passer ikke". Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Man kan ikke lave en særregel. Jeg elsker, at Nord- og Sydkorea spiller den turnering sammen, men man kan ikke bare sige, at det er okay, de har 20 spillere med, når alle de andre ikke må, siger han.

Den tidligere landsholdsmålmand Kasper Hvidt mener, man skal kigge ud over det sportslige og i stedet glæde sig over, at håndbolden kan rumme noget større politisk.

- Det er et land, som har været samlet og er blevet adskilt. Hvis håndbolden kan være med til at hjælpe en større sag med et perifert hold, som de formodentlig bliver, så synes jeg, det er rigtig fedt, at sporten kan tjene det formål, siger han.

Daniel Svensson, håndboldekspert på TV 2 SPORT, kan sagtens sætte sig ind i tankegangen hos Hvidt, men han bakker Møller Jakobsen op.

- Jeg kan godt følge tanken, og jeg kan godt se det smukke i det, men jeg synes stadig, det lidt er en falliterklæring til håndboldsporten, der gerne vil vokse og gøre sig større, at vi skal forfalde til det.

Jeg bliver heller ikke stolt af mig selv, når jeg siger det her

Claus Møller Jakobsen, håndboldekspert

Kasper Hvidt:

- Men håndbold er en lille sport på verdensplan. Måske det er sådan noget, der gør, at den kan få opmærksomhed. Det er måske ret fedt fundet på, at håndbold kan et eller andet.

Daniel Svensson:

- Det er super smukt, men set professionelt er det en lille smule for dårligt.

Kasper Hvidt:

- Jeg tror, det bliver meget sværere for deres landstræner at have 20 mand. Måske der også er noget politisk hensyn. "Nu har jeg seks på banen fra Sydkorea. Jeg ville egentlig helst have syv, men jeg skal have en fra Nordkorea også". Jeg tror bestemt ikke, det er en fordel.

Claus Møller Jakobsen:

- Det er også super smukt. Og jeg bliver heller ikke stolt af mig selv, når jeg siger det her, for jeg kan godt lide den der smukke tanke. Og jeg kan også følge Kaspers romantiske idé om, at håndbolden er en lille sport, og at vi kan rumme det her. Men jeg synes bare stadig, at der skal gælde de samme regler omkring alle spillere.

Daniel Svensson:

- Det kunne være smukt, hvis vi kunne forene dem (Nord- og Sydkorea, red.) endnu en gang. Men det er ikke derfor, vi står her. Vi står her, fordi vi med al muligt sportslig fairness gerne vil have en verdensmester, og forhåbentlig kommer det ikke til at have en afgørelse.

Kasper Hvidt:

- Jeg synes, det er en lille bitte parentes, men allerede nu står vi og taler om et hold, der er perifert i turneringen og formentlig ikke får en rolle. Men jeg håber da virkelig, at Korea som samlet nation går hen og driller nogle af de store nationer. Specielt hvis de fire nordkoreanere får en rolle.

I den første kamp for Korea lykkedes det dog ikke at drille VM-værterne. Tyskland knuste Korea og vandt 30-19.