VM håndbold

Fra pensionist til VM-guldbejler: - Det havde jeg ikke regnet med

Kim Ekdahl Du Rietz stoppede i 2014 på det svenske landshold. I 2019 skal han overraskende spiller med ved VM.  Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

Sverige har hevet et par landsholdsdinosaurer frem til VM i Danmark og Tyskland. Kim Andersson og Kim Ekdahl du Reitz gør comeback.

For første gang i flere år er Sverige blandt de seriøse medaljeaspiranter ved VM, blandt andet fordi de tidligere landsholdsspillere Kim Andersson og Kim Ekdahl du Reitz pludselig er tilbage i nationaldragten.

Andersson har været stoppet på landsholdet flere gange, senest i 2016. Ekdahl har derimod holdt fast i sit stop siden 2014 – lige indtil telefonen ringede i efteråret.

Landstræner Kristjan Andresson ville have Kim og Kim tilbage i den blågule trøje.

- Det er meget mærkeligt at være tilbage. Jeg havde ikke troet, det skulle ske, siger Kim Ekdahl du Reitz til TV 2 SPORT.

Nogenlunde samme melding kommer fra Kim Andersson:

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg fik lov til at spillere flere mesterskaber. Da jeg fik spørgsmålet, tænkte jeg bare: ”Hvorfor ikke?” Det er noget af det bedste, man kan opleve. En håndboldkarriere varer kun nogle år, så hvorfor skulle jeg sige nej, spørger Andersson retorisk.

Fra hver sin back, Ekdahl på venstre og Andersson på højre, har de to spillere repræsenteret nogle af Europas største klubber. Kim Ekdahl du Retiz blev endda tysk mester med Nikolaj Jacobsen som træner, inden han indstillede sin karriere i sommeren 2017. Håndbold var ikke hans kald, lød det. Senere blev han lokket tilbage til håndbolden, fordi en tidligere holdkammerat blev skadet og Rhein Neckar-Löwen pludselig var i nød. Siden er turen gået til Paris Saint-Germain på klubsiden og et slutrundecomeback for landsholdet, hvor de to landsholdsdinosaurer Ekdahl og Andersson skal tilføre den svenske VM-trup en masse rutine.

- Kim Andersson er en to-vejs-spiller, der har en meget stor spilforståelse. Jeg håber, han kan vise sig frem fra sin bedste side her under VM, fortæller landstræner Kristjan Andresson og tilføjer om den anden Kim:

- Kim Ekdahl har spillet meget lidt. Han har været småskadet i efteråret, men han er en spiller, der er vældig dygter i forsvarsspillet. I angrebet er han god mand mod mand.

Kim og Kim kommer altså ikke nødvendigvis til at trække det største læs inde på banen. Det ændrer dog ikke på deres betydning for holdet – og holdkammeraternes glæde og gensynet.

- Det er rigtig godt at have dem tilbage, siger Nicklas Ekberg.

- De er nogle gode håndboldspillere, og de skulle selvfølgelig bygges ind i vores system. Men de er kommet ind i det – det har ikke taget så lang tid.

Sverige spiller den første VM-kamp fredag aften, hvor Egypten er modstanderen. Få overblik over alle VM-kampene i vores sendeplan.