VM håndbold

Ny VM-struktur er på plads: Færre kampe, flere pauser - og flere hold

Det internationale håndboldforbund har lagt sig fast på den nye VM-struktur med 32 hold, som gælder fra næste VM i 2021.

Mange års opråb fra håndboldens største stjerner ser nu ud til at få effekt.

Det er allerede besluttet, at det netop åbnede VM i Danmark og Tyskland bliver de sidste verdensmesterskaber i håndbold med 24 hold. Fra VM i 2021 skal hele 32 nationer spille med, meddelte det internationale håndboldforbund IHF allerede i oktober. 

Vi har lyttet til spillerne, så der bliver én fridag mellem hver kamp

Per Bertelsen, formand for IHF's turneringsudvalg

Nu har IHF også lagt sig fast på, hvordan turneringsstrukturen i et VM med 32 deltagende hold skal være - og det er godt nyt til dem, der ønsker at mindske belastningen på spillerne. 

Der bliver nemlig både færre kampe til hvert hold og flere pauser mellem kampene til VM i 2021, bekræfter danske Per Bertelsen, der - udover at være formand for Dansk Håndbold Forbund - også er den øverst ansvarlige for turneringsafviklingen i IHF. 

Ti kampe bliver til ni

Til VM i år skal den kommende verdensmester spille i alt ti kampe for at kunne løfte VM-trofæet - fem i den indledende gruppe, tre i mellemrunden, en semifinale og finalen. 

I den nye VM-struktur bliver der otte indledende grupper med hver fire hold - tre kampe per hold - og derefter fire mellemrundegrupper med seks hold, hvilket giver yderligere tre kampe. Derefter går turneringen over i en knockout-fase med kvartfinaler, semifinaler og finale. I alt ni kampe. 

Med ændringen håber IHF også at undgå nogle af de kampe med meget stor klasseforskel på to hold, som oftest ses til et VM - som fx i Danmarks sejr på 23 mål over Chile torsdag aften. 

- Vi har altid fået kritik for de nytteløse kampe, der har været. Dem kommer vi til dels ud over her, fordi vi går ned på puljer af fire hold, og så deler vi faktisk turneringen allerede efter de første tre kampe, forklarer Per Bertelsen til TV 2 SPORT. 

Den nye VM-struktur er ikke officielt besluttet endnu. Det sker først den 28. januar - dagen efter VM-finalen - når IHF's øverste organ Counsil samles til møde i Herning. Men den endelige beslutning er en formalitet.  

IHF skulle nemlig inden det igangværende VM i Danmark og Tyskland orientere holdene om, hvordan strukturen bliver, fordi det har betydning for hvor mange direkte pladser til næste VM, der er på spil ved dette VM. 

- Holdene er jo nødt til at vide, hvad de spiller om, forklarer Per Bertelsen og fastslår, at VM-udvidelsen betyder, at også Europa får flere pladser ved det næste VM. 

VM-udvidelsen betyder også, at turneringen måske bliver en eller to dage længere. Fremover skal ingen hold nemlig spille kampe to dage i træk. 

- Vi har lyttet til spillerne, så der bliver én fridag mellem hver kamp - og hvis der er en lang transportafstand mellem to kampe, lægger vi en ekstra dag ind, oplyser Per Bertelsen.

Nyegaard har håbet på endnu færre kampe

TV 2 SPORTs mangeårige håndboldekspert Bent Nyegaard glæder sig over, at IHF lytter til spillernes ønsker om færre kampe. Men udvidelsen til 32 hold vil forringe turneringens kvalitet.

- Det siger jo sig selv, at jo flere hold der kommer med, jo mere udvander du turneringen – uanset om holdene kommer fra Europa eller andre dele af verden, mener Bent Nyegaard.

- At de sætter kampantallet ned, modtages med kyshånd, og det er også et plus, at der altid bliver en hviledag imellem. Når du reducerer kampantallet og lægger mere hviletid ind, så styrker det kvaliteten længere henne i turneringen. Og det er jo der, de bedste hold skal vise sig frem, siger eksperten - der dog godt kunne ønske sig, at der blev skåret endnu mere i antallet af kampe. 

- Selv om vi alle ønsker, at håndbolden skal blive større og større på verdensplan, er vi nødt til i fremtiden at gå endnu mere radikalt til værks. Endnu færre kampe og endnu mere hviletid.

Hvor mange kampe skal vi så ned på for de hold, der går helt til finalen?

- Hvis du skulle have den optimale model for en turnering på tre uger, så er det to til to en halv kamp per uge. Så det vil sige syv – allerhøjst otte – kampe. Det er jo ikke tilfældigt, at der er så mange dage mellem kampene til et fodbold-VM. Du er nødt til at give spillerne en mulighed for at restituere, mener Bent Nyegaard.

VM i 2021 bliver spillet i Egypten for herrerne og Spanien for kvinderne.