Danmark skal træffe svære valg efter chokerende udskiftning

Nikolaj Jakobsen står i et dilemma, efter Hans Lindbergs skade har tvunget ham til at bruge sin første udskiftning.

Alt for tidligt er udskiftninger blevet et tema for Danmark under VM.

Landstræner Nikolaj Jacobsen har nemlig været tvunget til at bruge den første af de tre, han har til rådighed og dét allerede på turneringens tredje dag. Landsholdets mest erfarne spiller i form af 37-årige Hans Lindberg er ude, og i stedet er den noget mere uprøvede Johan Hansen trådt til. 

- Det stiller Nikolaj Jacobsen i en vanskelig situation, fordi han gerne vil skifte Henrik Toft Hansen ind i truppen senere, når han forhåbentlig bliver klar. Så tør han nok ikke bruge flere udskiftninger, for skulle der ske noget med en målmand, skal den sidste plads holdes åben. Dermed tyder alt på, at han er låst, vurderer TV 2 SPORTs håndekspert Claus Møller Jakobsen, der er 'chokeret' over nyheden.

Men fraværet Hans Lindberg og Henrik Toft er ikke Jacobsens eneste bekymring. Den eneste venstrehåndede højre back i Danmarks trup, Nikolaj Øris, kan meget vel forlade holdet, når det hele spidser til. I hvert fald er hans kone højgravid med termin 25 januar, og Øris har et ønske om at være til stede under fødslen.

Derudover skal Mads Mensah undgå slag, fordi han spiller med et forstuvet håndled ved VM, mens Nikolaj Markussen missede store dele af optakten på grund af en blødning i foden. 

'Presset' dansk landshold

Spørgsmålet er, om Nikolaj Jacobsen skulle have været på forkant med den situation, som nu er opstået? Danmark var plaget af skader allerede inden EM, og han har fra start vidst, at det vil koste en udskiftning at få Henrik Toft Hansen i spil.

Ved at nøjes med at skrive 15 spillere ind i truppen til åbningskampen mod Chile, ville landstræneren have undgået at bruge sin første udskiftning så tidligt. Men det vil Bent Nyegaard ikke høre tale om.

-  Jeg synes, det er ren eftersnak. Selvfølgelig kunne man have startet med 15 mand, men hvis du har 16 klar, sender man et godt signal til spillerne ved at udtage dem, der efter al sandsynlighed skal bringe Danmark gennem turneringen, siger TV 2 SPORTs ekspertkommentator, der anerkender, at landsholdet er udfordret af situationen.

- Det presser Nikolaj Jacobsen, staben, spillerne og hele holdet ekstraordinært meget, men skader kan man ikke gøre noget ved. Nu handler det om at komme videre og sørge for, at det ikke influerer over længere tid. Men det er klart, at alle registrerer det og er kede af, at Danmark ikke kan stille i stærkeste opstilling.

VM helt uden Henrik Toft?

Bent Nyegaard peger på, at Danmark helst skal have en udskiftning i baghånden i tilfælde af, at uheldet rammer Niklas Landin eller Jannick Green. Til gengæld er han ikke så sikker på, Henrik Toft Hansen kommer i aktion under VM.

- Hvis Simon Hald gør det godt og er i god gænge, kan jeg forestille mig en situation, hvor Nikolaj Jacobsen holder fast i den nuværende trup. Alternativet er at vælge en spiller, der har være igennem et genoptræningsforløb, og som ikke er i den rytme, et mesterskab kræver, fortæller Nyegaard, der uddyber:

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor hurtigt Henrik Toft bliver klar. Der har været snak om to uger, og hvis det er rigtigt, så er vi pludselig langt i turneringen. Og så kan det godt være, Nikolaj Jacobsen vil spekulere i at fastholde sin trup med de stregspillere, der har været med fra start.

I første omgang skal Danmark undgå at pådrage sig flere skader og samtidig forsøge at sikre holdets anden sejr, når Tunesien venter lørdag klokken 20.15. Opgøret vises på TV 2 og TV 2 PLAY.