VM håndbold

Jacobsen har givet landsholdet det, Danmark har manglet

Nikolaj Jacobsen har skabt en særlig ånd på det danske landshold.  Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Nikolaj Jacobsen tænder af, hvis spillerne ikke ’er, hvor de skal være’. Det har givet Danmark en suveræn start på VM.

Håndboldherrerne har fået en euforisk start på VM, hvor ord som spilleglæde, vildskab og samhørighed med de danske fans er gentaget adskillige gange efter de to første gruppekampe.

Dermed er landstræner Nikolaj Jacobsen lykkedes med noget af det, der ligger ham allermest på sinde.

Han har skabt en helt særlig ånd på det danske landshold. En ånd der kan være forskellen på guld og glippede drømme, og en ånd der har været savnet ifølge landstræneren selv.

- Vi kommer ind med et udtryk og en vildskab, der har manglet lidt tidligere. Det er vi lykkedes med i de første to kampe, og det er lige så vigtigt, som at tingene fungerer taktisk, sagde Nikolaj Jacobsen efter Danmarks anden storsejr.

I de to første gruppekampe er Danmark kommet foran med 7-1 og 7-0. Spillerne har været enormt koncentrerede. Både i håndboldspillet, men også i spillet med tilskuerne.

Nikolaj Jacobsens forgængere Wilbek og Gudmundsson var også ambitiøse, men han er det i en helt ekstraordinær grad

Bent Nyegaard, håndboldekspert på TV 2 SPORT

Hver eneste scoring er blevet fejret med tydelige fagter, der er blevet modtaget med jubelbrøl fra tilskuerpladserne i København og Herning. Og det er en bevidst handling, fortæller Rasmus Lauge.

- Det er en af vores opgaver at få publikum op at køre. Vi vil støtte dem lige så godt, som de støtter os. Det gør vi ved at vise, at de betyder noget for os. Vi viser noget af os selv med engagement og vildskab, siger playmakeren.

Ambitiøs i en ekstraordinær grad

Under de to første kampe mod Chile og Tunesien har TV 2 SPORTs håndboldekspert også bemærket ånden på det danske landshold. Glæden, viljen, samspillet med tilskuerne. Nyegaard har endda fremhævet det som ’rigtig godt trænerarbejde’ i sin karakterbog efter både Chile- og Tunesien-kampen.

De danske spillere har skabt et helt særligt bånd med tilskuerne i både København og Herning.

- Danmark har scoret 75 mål i to kampe, og det har noget at gøre med de krav, der bliver stillet. Og så er der skabt et fællesskab og nærvær med publikum, som alle ved, man kan blive afhængig af under et VM, siger Bent Nyegaard og uddyber:

- Nikolajs forgængere Ulrik Wilbek og Gudmundur Gudmundsson var også ambitiøse, men Nikolaj er det i en helt ekstraordinær grad. Han er aldrig tilfreds. Han er sådan en type der går efter at vinde med 17, hvis man kan vinde med 17. Han hader selvtilfredshed, og når spillerne ikke spiller op til det han ved, de kan.

Det handler om at bibeholde den sult, jeg synes, man kan se i folks øjne.

Mikkel Hansen

For Nikolaj Jacobsen betyder ånd og indstilling faktisk så meget, at han fokuserer mere på dét end på taktiske og tekniske præstationer.

- Der er ikke nogen værre fornemmelse, synes jeg, end at komme ud efter en kamp og sige: ”Dét kunne vi have gjort bedre, og dét kunne vi have gjort bedre, hvis vi lige havde givet os ti procent mere.” Det er nok den værste følelse, jeg kan få som træner. Det er også der, jeg skælder mest ud – hvis jeg ikke føler, at folk er, hvor de skal være.

Det er derfor, Danmark har indledt VM med sejre på henholdsvis 23 og 14 mål. Og det er derfor, Danmark kan nå rigtig langt ved VM.

- Hvis vi holder vildskaben og får hallen med, som vi har gjort i de to første kampe, så ser det rigtig godt ud, siger Mads Mensah, mens Mikkel Hansen også udpeger ’den nye ånd’ som det første punkt på danskernes dagsorden:

- For os handler det om at være fokuseret hver eneste gang og komme ind med 100 procent. Vi har en masse mennesker, der forventer, vi spiller på et højt niveau. Det vil vi selvfølgelig gerne leve op til. Det handler om at være motiveret og bibeholde den sult, jeg synes, man kan se i folks øjne.

Danmarks næste VM-gruppekamp spilles mandag aften mod Saudi Arabien. Tirsdag venter Østrig, inden Norge er modstanderen i den formodede gruppefinale torsdag den 17. januar.