Håndbold

'Vanvidsprogram' bærer stor del af skylden for danske skader, siger Lauge

Rasmus Lauge er langt fra tilfreds med det hårde kampprogram, som spillerne bliver udsat for ved VM. Også Islands landstræner er utilfreds.

Casper U. Mortensen, René Toft Hansen, Hans Lindberg og Nikolaj Øris. 

Det er de danske landsholdsspillere, som har kæmpet eller fortsat kæmper med skader, der er opstået i løbet af de fem kampe i det indledende gruppespil ved det i gangværende VM i håndbold. 

Det er som om, vi taler for døve øre. Det er jo et vanvidsprogram

Rasmus Lauge

Fredag kunne landstræner Nikolaj Jacobsen så fortælle, at den skade, som René Toft pådrog sig i torsdagens kamp mod Norge er så slem, at han ikke kommer i aktion igen under VM. 

Og spørger man profilen Rasmus Lauge, så er han ikke i tvivl om årsagen til de mange skader. 

- Det er jo en forklaring, vi har været inde på så mange gange før – og som vi bliver ved med at ytre os om. Men det er som om, vi taler for døve øre. Det er jo et vanvidsprogram. Det hold, der bliver verdensmester i år spiller 10 kampe på 20 dage. Det er helt absurd i forhold til, at vi også har et vanvidsprogram derhjemme, siger Rasmus Lauge til TV 2 SPORT. 

Under årets VM-slutrunde skal holdene spille fem kampe i det indledende gruppespil, mens de bedste både skal spille tre kampe i mellemrunden, en semifinale og en finale eller bronzekamp. 

- Dem, der bliver verdensmester, er også dem, der spiller på det højeste niveau, hvor vi taler om Champions League og de hårdeste ligaer. Der er ikke meget andet at sige end, at 80 procent - ja, hvis ikke 90 procent - skyldes programmet, siger Lauge med henvisning til de mange skader. 

Det internationale håndboldforbund, IHF, vil til det kommende VM i 2021 lave om på strukturen, så verdensmesteren skal spille én kamp mindre, mens der vil være flere hviledage. Men det er ikke nok, mener Lauge. 

- Nej, ikke hvis de vil have det bedste produkt og skåne os mest muligt, så er det ikke nok, siger Flensburg-Handewitt-spilleren. 

Per Bertelsen, der formand for Dansk Håndboldforbund og turneringsudvalget i IHF fortæller dog, at spillernes mening har haft en indflydelse på, hvordan VM fremover skal afvikles. 

- Vi har prøvet at lytte til spillerne i den her sammenhæng. Vi kommer forhåbentlig med et nyt koncept 1. januar 2021 i IHF til vores verdensmesterskaber, hvor vi altid har en hviledag efter en spilledag. Hvis der er en lang transporttid i mellem to destinationer i vores turnering, så kommer der en dag ekstra ind. Så ja, vi kan lytte til det, siger danskeren til TV 2 SPORT. 

Før slutrunden måtte GOG's Niklas Kirkeløkke melde afbud til VM, mens Lasse Svan og Niklas Landin kæmpede med en mindre skade i optaktsfasen, og Henrik Toft Hansen fortsat ikke er en del af truppen på grund af en skade, han fik i forberedelserne. 

Island spiller fire kampe på fem dage 

Torsdag kunne Island spille sig i mellemrunden efter en sejr over Makedonien. Men det er ikke lang tid, de har til at fejre det store resultat. Fredag skal holdet rejse til Køln, hvor den ene af de to mellemrunder afvikles, lørdag skal de spille mod Tyskland, og søndag gælder det de franske verdensmestre. 

Det er ikke godt for spillerne, og det er en risiko for deres helbred i mine øjne

Gudmundur Gudmundsson

Og da Island har spillet de to sidste kampe i det indledende gruppespil onsdag og torsdag, betyder det, at de efter kampen søndagens kamp mod Frankrig har været i aktion fire gange på fem dage.

- Det er meget hårdt, og det er ikke til at forstå. Det betyder, at vi skal spille fire kampe på fem dage - og fridagen går på at rejse. Sådan er programmet, og det er i mine øjne ikke til at forstå, at man kan planlægge det sådan, siger Islands landstræner, Gudmundur Gudmundsson, til TV 2 SPORT.

- Det er ikke godt for spillerne, og det er en risiko for deres helbred i mine øjne, siger landstræneren videre, der midt i de mange kampe kan se Frankrig få to fridage inden kampen mod Island. 

Frankrig, som Island møder søndag, har på grund af førstepladsen i det indledende gruppespil haft to hviledage i træk inden mødet med islændingene.