Landstræner kalder danske dommere amatører

Mads Hansen og Martin Gjeding bliver voldsomt kritiseret for deres rolle i Kroatiens nederlag på 22-21 til Tyskland.

Et af de største dramaer ved årets VM udfoldede sig mandag aften i Köln, hvor de tyske VM-værter tog imod Kroatien.

En sejr til tyskerne ville sende dem i semifinalen, mens kroaternes chance ville fordufte. Det endte med en smal tysk sejr efter en dramatisk afslutning, hvor kroaterne følte sig berøvet af kampens danske dommere, Mads Hansen og Martin Gjeding.

- Det er vigtigt at sige noget om dommerne og retfærdighed. Det her er VM, der også afgør, hvem der kan komme til at spille OL i 2020. Jeg har været træner i 45 år, og jeg er nødt til at sige, at den olympiske ånd blev krænket, sagde Kroatiens mangeårige landstræner, Lino Cervar, på pressemødet efter kampen.

- Dommerne dømte ikke retfærdigt i dag. Den olympiske ånd siger, at alle har lige rettigheder i kampene. Vores hold havde ikke de samme forhold som tyskerne. Jeg mener, at håndbolden skal ændres. Det må ikke være amatører, der afgør, hvordan mit hold kan spille.

Fik ret af tyskerne

Efter kampen fangede TV 2 SPORT holdets assistenttræner, den tidligere landsholdsspiller Davor Dominikovic, der ligeledes var oppe i det røde felt.

- Jeg vil gerne ønske det tyske hold tillykke med en plads i semifinalen. Det er godt for håndbolden. De arrangerer festen, og selvfølgelig skal de være i semifinalen, sagde en sarkastisk Dominikovic til TV 2 SPORT.

- Jeg er også glad for, at en fyr fra det tyske forbund kom til mig og sagde, at det var en forkert kendelse, men at man ikke kan ændre noget nu. Selvfølgelig kan jeg ikke det. Vi er ude, og de skal i semifinalen.

- Jeg kan ikke sige noget om de danske dommere. Jeg kan ikke sige, at de dømte til Tysklands fordel fire gange. Jeg kan ikke sige, at de havde direkte indflydelse på afgørelsen. Jeg kan ikke sige alt det, jeg gerne vil sige.

- Det her er grunden til, at vores sport går i graven. Dette er en besked til alle folk.

Kroatiens assistenttræner, Davor Dominikovic, var oppe i det røde felt efter nederlaget til Tyskland. Video: Bo Bentsen

Dominikovic gav desuden udtryk for, at det ikke var første gang, kroaterne er blevet bortdømt ved et VM.

Én fejl, siger Hvidt

Han peger på VM i Tyskland tilbage i 2007, hvor han og Kroatien blev slået ud i kvartfinalen af Frankrig, men den køber den tidligere landsholdsspiller Kasper Hvidt ikke. I TV 2 SPORTs VM-studie slog han fast, at der dengang var langt flere åbenlyse fejl og grund til kroatisk klage.

- Der er virkelig tryk på i dag. Det er én fejl. Med alt det, vi ellers så, synes jeg, de dømte utroligt flot. Tyskland fik for eksempel fem udvisninger før pausen, hvor Kroatien kun fik to. Hvis ikke dommeren kan lave en fejl, så er det simpelthen umuligt at være med som dommer. Så skal vi give dem nogle flere redskaber. Kampen blev meget tæt, og én kendelse kommer til at betyde noget. Det er forståeligt, at Davor er så frustreret.

I studiet var der enighed om, at det var forkert, at Martin Gjeding fløjtede for en angrebsfejl.

- Jeg synes heller ikke, der er angrebsfejl. Den er meget hård, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Claus Møller Jakobsen.

Kroatien kan nu spille for at slutte blandt de syv bedste nationer ved VM. Det giver nemlig en plads i kvalifikationen til OL.