VM i håndbold 2023

Dansk VM-dommer erkender afgørende fejl efter voldsom kritik

Martin Gjeding og Mads Hansen sætter ord på kendelsen, der har givet anledning til hård kritik fra det kroatiske landshold.

De danske dommere Mads Hansen og Martin Gjeding var udsat for voldsom kritik efter Kroatiens nederlag til Tyskland.

Særligt én kendelse i opgørets dramatiske afslutning vakte stor frustration hos de kroatiske spillere. Idet holdets venstre back sendte en aflevering ud til fløjen med halvandet minut igen, lod hans direkte modstander, tyske Fabian Wiede, sig falde.

Martin Gjeding blæste i sin fløjte og dømte angrebsfejl. Dagen derpå erkender han, at der skulle være dømt noget andet. 

- En af kriterierne for, at der kan dømmes angrebsfejl, er, at forsvarsspilleren står stille, og angrebsspilleren kommer farende imod ham. Det var ikke tilfældet. De mødtes, forklarer den danske dommer, inden han fastslår:

- Jeg skulle ikke se den ret mange gange på video i nat, før jeg var klar over, at det ikke var den rigtige kendelse.

Det må ikke være amatører, der afgør, hvordan mit hold skal spille

Lino Cervar, Kroatiens landstræner

Dommen betød, at Kroatiens mulighed for at udligne forduftede. I stedet hev tyskerne en 22-21-sejr i land.

'Vores sport går i graven'

Tysklands sejr efterlader Kroatien uden chance for at nå i semifinalen ved VM. Efter dramaet var den kroatiske trænerduo ikke sene til at give Mads Hansen og Martin Gjeding skylden.

- Jeg har været træner i 45 år, og jeg er nødt til at sige, at den olympiske ånd blev krænket. Dommerne dømte ikke retfærdigt. Den olympiske ånd siger, at alle har lige rettigheder i kampene. 

- Vores hold havde ikke de samme forhold som tyskerne. Jeg mener, at håndbolden skal ændres. Det må ikke være amatører, der afgør, hvordan mit hold skal spille, lød det fra Kroatiens landstræner Lino Cervar, der mødte opbakning fra sin assistent Davor Dominikovic:

Kroatiens assistenttræner, Davor Dominikovic, var oppe i det røde felt efter nederlaget til Tyskland. Video: Bo Bentsen

- Jeg kan ikke sige noget om de danske dommere. Jeg kan ikke sige, at de dømte til Tysklands fordel fire gange. Jeg kan ikke sige, at de havde direkte indflydelse på afgørelsen. Jeg kan ikke sige alt det, jeg gerne vil sige. 

- Det her er grunden til, at vores sport går i graven. 

Over grænsen

TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen er uenig. Han mener, at de kroatiske udtalelser snarere end danskernes dommerpræstation sætter håndbolden i et dårligt lys. Især Lino Cervar 'klæder ikke sporten'.

- Han siger jo, at der er blevet manipuleret med dommerne, og at de har hjulpet det ene hold fremfor det andet. Det er den mest alvorlige beskyldning, du kan komme med i håndbold. Det er injurierende at beskylde folk for den slags, og han kan ikke bevise det, siger Dan Philipsen.

- Som han fremsatte det på pressemødet, er det bare påstande, og det løfter i hvert fald ikke håndbolden op, når en af de bedste landstrænere gennem mange år beskylder dommere for at være købt og betalt. 

Philipsen har på sin vis forståelse for den kroatiske reaktion, men han mener alligevel, at både Cervar og Dominikovic 'trådte klart over grænsen'.

- Jeg kan godt forstå dem, for de var i deres følelsers vold, havde tabt og var røget ud af VM, forklarer han.

- De skal i den grad ikke lægge bånd på deres følelser efter hverken sejr eller nederlag, men grænsen går der, hvor udtalelserne bliver injurierende. Det synes jeg, Lino Cervas og til dels også Dominikovic' var.

En ubehagelig præmis

Hos den danske duo er kritikken på ingen måde gået ubemærket hen, men den har også været svær at overse. Under mellemrundekampen gav kroaterne flere gange udtryk for deres utilfredshed, og særligt da angrebsfejlen blev dømt kort før tid, var der liv i Kroatiens bænk.

- Vi har det ganske udmærket. Alle, der har et professionelt virke, er naturligvis påvirkede, når der sker ting, der er knap så hensigtsmæssige. Det påvirker vores personlige stolthed og den faglighed, vi lægger for dagen, men samtidig ved vi, at det er præmissen for vores hverv.

Jeg har set den 15 gange, og det var to spillere, der søgte mod hinanden. At dømme angrebsfejl var en fejlvurdering

Martin Gjeding, håndbolddommer

- Dét, at Martin og jeg har muligheden for at gå ind foran 19.000 tilskuere og dømme kampe som den, er et privilegie i sig selv, og det er i øvrigt også det, vi lever og ånder for. Vi lever rigtig fint med presset og deraf også, at det afstedkommer en kritik, siger Mads Hansen, der suppleres af dommerkollega Martin Gjeding:

- Det er selvfølgelig ikke behageligt, når man ved, hvor meget alle landene går op i at komme i semifinalerne eller få bedre kvalifikationsmuligheder til OL. Vi dommere må leve med presset og stå ved det, for hvis vi ikke kan klare det, skal vi ikke være her, hvor vi er nu. 

Kunne ikke sove

Martin Gjeding genså opgøret på sit hotelværelse natten til tirsdag. Klokken to forsøgte han at falde i søvn, men uden held.

Kroatien-Tyskland blev en neglebidder. Og med et dansk dommerpar i en hovedrolle. Video: Anders Masannek Jørgensen

I stedet så Gjeding kampen endnu en gang, inden det endelig lykkedes ham at falde til ro to timer senere.

- Vi har ikke sovet godt i nat og kommer måske heller ikke til det i morgen, men det skal vi komme over, fortæller han.

Særligt situationen, hvor der blev dømt angrebsfejl med halvandet minut igen, har Martin Gjeding set igen og igen.

- Som dommere vil vi undgå at blive kampafgørende. Hvis jeg havde valgt at dømme frikast, var det ikke blevet kampafgørende. Dét, at bolden skifter hænder, er tæt på at blive kampafgørende, forklarer han.

- Det er den kendelse, der har haft de størst konsekvenser for et hold, så den sidder i mig. I bedste fald er den tvivlsom. Jeg har set den 15 gange, og det var to spillere, der søgte mod hinanden. At dømme angrebsfejl var en fejlvurdering.