VM håndbold

Lodtrækning kan afgøre, hvem der skal i semifinalen fra Danmarks gruppe

De skandinaviske trænere er presset før de sidste kampe i mellemrunden. Ritzau Scanpix

Sverige og Norge kan ende i lodtrækning om en plads i VM-semifinalen.

Scenariet for de danske håndboldherrer er ganske enkelt før sidste mellemrundekamp mod Sverige: Undgå at tabe med mere end fire mål og pladsen i VM-semifinalen er sikret. Det kan du læse alt om her, hvor du får det danske overblik.

Herudover kan der komme mange andre scenarier i spil - specielt for Sverige og Norge - afhængigt af resultaterne i de to kampe Danmark-Sverige og Ungarn-Norge. Ét af de scenarier er lodtrækning. Vinder Sverige 29-27 over Danmark, mens Norge slår Ungarn 29-25, har vi balladen.

I dette tilfælde vil både Danmark, Sverige og Norge slutte med otte point, mens alle hold har slået hinanden. Derfor skal første- og andenpladsen fordeles ud fra bedste målscore i de tre indbyrdes kampe. Her slipper Danmark fri med en bedre målscore, mens Sveriges og Norges målscorer er identiske.

Herefter skal andenpladsen så fordeles ud fra målscore og antal scorede mål mod alle hold i mellemrundepuljen, og de vil - med de pågældende resultater - også være identiske. Få overblikket herunder:

Top 3 i Danmarks mellemrunde før sidste runde

 1. Danmark 8 point (117-90)
 2. Sverige 6 point (122-107)
 3. Norge 6 point (122-109)

Kommende kampe

 • Tunesien-Egypten (uden betydning for semifinalerne)
 • Norge-Ungarn
 • Danmark-Sverige

29-27 til Sverige over Danmark vil sikre følgende stilling i det indbyrdes regnskab mellem Danmark/Sverige/Norge:

 • Danmark 30-26 Norge
 • Sverige 27-30 Norge
 • Danmark 27-29 Sverige
 1. Danmark: 8 point (57-55)
 2. Sverige: 8 point (56-57)
 3. Norge: 8 point (56-57)

Hvis Norge samtidig slår Ungarn præcis 29-25, vil det give følgende stilling i hele mellemrunden:

 1. Danmark: 8 point (144-119)
 2. Sverige: 8 point (151-134)
 3. Norge: 8 point (151-134)

Konklusion: Danmark går videre som gruppevinder med en bedre målscore i de indbyrdes kampe. Sverige og Norge er helt lige i både det indbyrdes regnskab med Danmark samt regnskabet med resten af mellemrundens deltagere. Derfor vil lodtrækning afgøre, hvem der går videre som toer til semifinalen.

Det siger håndboldekspert Bent Nyegaard om sandsynligheden:

- I sig selv er resultaterne inden for en god sandsynlighedsgrænse. Det kan meget let blive tæt for Sverige mod Danmark, og Norge er favoritter mod Ungarn. Sidstnævnte har samlet flere af de stærke spillere igen, så de kommer på fuld styrke og jagter stadigvæk OL-kvalifikation. Så det kan ikke afvises, men jeg vil gerne se det matematiske regnestykke og sandsynligheden for præcis de to resultater. For set fagligt er det ikke usandsynligt, men i det store perspektiv skal der vist større kræfter til, før vi ender der.

Hvorfor er det kun disse bestemte resultater, der kan sikre lodtrækning?

Andre resultater og scenarier end ovenstående vil enten påvirke det indbyrdes regnskab mellem de tre bedste hold eller det samlede regnskab i gruppen, når man kigger på holdenes målscore. Vinder Sverige eksempelvis 30-28 over Danmark, mens Norge slår Ungarn 30-26, vil holdene slutte helt lige i det store grupperegnskab. Her vil Sverige dog have scoret flere mål end Norge i det indbyrdes regnskab mellem Danmark, Sverige og Norge, og selvom måldifferencen er den samme, vil svenskerne således gå videre som toer.

Omvendt vil en svensk 28-26-sejr kombineret med en norsk 28-24-sejr sende svenskerne ud, da nordmændene så har scoret flere mål end svenskerne.

Sådan er scenarierne så mange. Bliv klogere og følg med i opdateringerne hele onsdag aften på sport.tv2.dk. Norge spiller allerede mod Ungarn onsdag klokken 18, og dermed vil Danmark og Sverige kende de nøjagtige scenarier, inden de går på banen klokken 20.30.

Danmark-Sverige bliver sendt direkte på TV 2 og TV 2 PLAY onsdag aften.