VM håndbold

Sag åbnet mod Kroatien efter VM-drama

Det internationale håndboldforbund (IHF) undersøger, om kroatiske officiels og en spiller skal straffes efter kampen mod Tyskland.

VM-braget mellem de tyske VM-værter og Kroatien udviklede sig til en fadæse i en dramatisk afslutning, hvor kroaterne følte sig bortdømt af de danske dommere Martin Gjeding og Mads Hansen.

En kroatisk angrebsfejl kort før tid gav tyskerne bolden, og de bragte sig foran med 22-20 og vandt kampen. Sejren sendte Tyskland i semifinalen, mens kroaterne nu har udspillet deres rolle ved VM.

Kroatiens spillere, trænere og officials skummede af raseri, og de hektiske scener har nu fået et efterspil.

- Det, der skete, er blevet indrapporteret af observatøren. Det er sendt til disciplinærkomitéen, så vi kan diskutere kroaterne. Derefter træffer vi en beslutning om de pågældende officials og en kroatisk spiller, siger IHF-præsident Dr. Hassan Moustafa til TV 2 SPORT.

- Komitéen undersøger sagen, og hvis de har spørgsmål, spørger de parterne efterfølgende. Dernæst træffer de en beslutning.

Det er ikke fair, og jeg er meget ked af at høre sådan noget

Dr. Hassan Moustafa

Han fortæller, at der er tale om én spiller og tre officials fra det kroatiske hold uden at nævne nogen navne.

- Jeg er ikke involveret i sagen. Den ryger direkte til disciplinærkomitéen, som skal træffe en beslutning.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger er spilleren Domagoj Duvnjak, der med al tydelighed viste sin frustration over for Martin Gjeding og dommerbordet, mens én af de tre officials er landstræner Lino Cervar.

Ked af landstræners anklage

Efter kampen blev der skudt med skarpt fra den kroatiske lejr. Først fangede TV 2 SPORT assistenttræner Davor Dominikovic, der insinuerede, at det var besluttet på forhånd, at Tyskland som VM-arrangør skulle i semifinalen. "Det er godt for håndbolden. De arrangerer festen, og selvfølgelig skal de være i semifinalen," sagde han sarkastisk.

Kroatiens assistenttræner, Davor Dominikovic, var oppe i det røde felt efter nederlaget til Tyskland. Video: Bo Bentsen

På det officielle pressemøde stemte landstræner Lino Cervar i.

- Jeg har været træner i 45 år, og jeg er nødt til at sige, at den olympiske ånd blev krænket. Dommerne dømte ikke retfærdigt. Den olympiske ånd siger, at alle har lige rettigheder i kampene. Vores hold havde ikke de samme forhold som tyskerne. Jeg mener, at håndbolden skal ændres. Det må ikke være amatører, der afgør, hvordan mit hold kan spille, sagde Cervar.

Udtalelserne er selvfølgelig ikke gået Hassan Moustafas næse forbi, og han bryder sig ikke om, hvad han hører.

- Dommeren begår en fejl, træneren begår en fejl, og spilleren begår en fejl. Når man så taber en kamp, peger man på dommeren. Det er efter min mening unfair. Vi har respekt for det kroatiske forbund og holdets præstation. Vi er meget fair og korrekte, og vi behandler alle hold ens, siger han til TV 2 SPORT.

- IHF bryder ikke den olympiske ånd. Det er ukorrekt, at nogen nævnte, at IHF kan fortælle en dommer, hvad han skal og ikke skal. Det er ikke fair, og jeg er meget ked af at høre sådan noget.

Forsvarer dommerne

Tidligere på dagen stillede Martin Gjeding og Mads Hansen sig frem og fortalte om kendelsen.

En kroatisk og en tysk spiller stødte sammen ved stillingen 21-20 til tyskerne med godt et minut tilbage af kampen, hvor en tysk sejr altså ville sende Kroatien ud i kulden og VM-værten videre til semifinalerne.

Det var Martin Gjeding, der fløjtede, og han fortalte, at han "ikke skulle se den ret mange gange på video", før han var klar over, at han havde begået en fejl.

- En af kriterierne for, at der kan dømmes angrebsfejl, er, at forsvarsspilleren står stille, og angrebsspilleren kommer farende imod ham. Det var ikke tilfældet. De mødtes, sagde Gjeding til TV 2 SPORT.

- Det er den kendelse, der har haft de størst konsekvenser for et hold, så den sidder i mig. I bedste fald er den tvivlsom. Jeg har set den 15 gange, og det var to spillere, der søgte mod hinanden. At dømme angrebsfejl var en fejlvurdering.

Fejl eller ej møder Martin Gjeding og Mads Hansen opbakning fra IHF og Hassan Moustafa.

- Det er menneskeligt at fejle. Dommerne fra Danmark er blandt de bedste i hele verden, og derfor har vi talt med dem og lyttet til dem om, hvad vi kan gøre i fremtiden for dommerne, så de får gode forhold, siger Hassan Moustafa.

- Vi stoler på dem og det danske folk. Vi kan ikke sige, at der aldrig sker fejl, men det er en menneskelig fejl. Der er pres på fra tilskuerne, spillerne og trænerne, og så kan de begå fejl.

Han tilføjer, at dommerudvalget arbejder på at lave statistik fra kampen for at se, hvor mange fejlkendelser der gik imod henholdsvis Kroatien og Tyskland.

Desuden er der ifølge IHF ikke truffet nogen beslutning om, hvorvidt det danske dommerpar skal dømme flere kampe ved VM.

Martin Gjeding og Mads Hansen dømte åbningskampen ved VM mellem Tyskland og Korea. Siden har de passet fløjterne i yderligere seks kampe.

Duoen dømte VM-finalen for to år siden, og i 2016 stod de også i spidsen for EM-finalen.