VM håndbold

Svensk stjerne blev træt af håndbold - tog en rygsæk på og rejste væk

Den svenske håndboldstjerne Kim Ekdahl Du Rietz er måske VM-slutrundens mest atypiske håndboldspiller. For ham handler det ikke om at vinde.

Den svenske bagspiller Kim Ekdahl Du Rietz har lige nu en tilværelse, som de fleste unge håndboldspillere drømmer om at få.

Han er professionel håndboldspiller i Paris Saint-Germain, og så er han en stor profil på det svenske håndboldlandshold. 

Men håndboldstjernen er bestemt ikke, som de professionelle håndboldspillere er flest. For håndbolden betyder faktisk ikke så meget for ham.

- Håndbold er ikke nummer et i mit liv. Man kan sige, at håndbold er, som håndbold nu engang er. Det er sjovt. Nogle gange er det skide sjovt og andre gange er det mindre sjovt, siger han.

Droppede håndbold og blev backpacker

Når der onsdag fløjtes op til VM-dramaet mellem Danmark og Sverige, så skal de danske spillere blandt andre op mod Kim Ekdahl Du Rietz. Han har spillet i alle svenskernes syv kampe i slutrunden, og selvom han mest har spillet i forsvaret, så har han også bidraget med 11 mål. 

Men bliver tiden skruet tilbage til 2017, så lå det ikke i kortene, at han skulle spille VM i Danmark. Her stoppede han nemlig karrieren i en alder af bare 27 år.

- Jeg var så træt af håndbold, at jeg var nødt til at lave nogle andre ting, siger Kim Ekdahl Du Rietz. 

Derfor tog han rygsækken på og rejste ud i verden. 

Først rejste han rundt i Europa, hvor han besøgte Tyskland, Schweiz og Frankrig, inden han så tog til Afrika og rejste rundt i Senegal, Zambia, Liberia og Marokko.

Men det var langt fra nok for den rejselystne svensker, der også tog til USA, New Zealand og Australien, inden det blev til endnu en rundtur i Europa. 

Men så ringede telefonen fra Nikolaj Jacobsens Rhein-Neckar Löwen, der var hårdt ramt af skader. Den svenske backpackers tidligere klub spurgte, om han ville hjælpe klubben de sidste tre måneder af turneringen.

Selvom Kim Ekdahl Du Rietz ikke havde savnet håndbolden, så havde han faktisk savnet håndboldvennerne i Rhein-Neckar Löwen, og derfor takkede han ja. 

- Kim er en fantastisk person. Kim er meget speciel. Han spiller håndbold, fordi han synes, at det er sjovt, og jeg tror også, at det giver ham en god levevej. Men håndbolden betyder ikke så meget for ham, siger Nikolaj Jacobsen. 

Håndboldkarrieren kickstartet igen

Rygsækken blev skiftet ud med harpiks, og Kim Ekdahl Du Rietz valgte at skænke sin løn i Rhein-Neckar Löwen til velgørende formål. 

Kort efter comebacket blev han så kontaktet af Paris Saint-Germain, der gav svenskeren et tilbud, han ikke kunne afslå, og pludselig var han permanent tilbage som professionel håndboldspiller. 

Nu spiller han sammen med Mikkel Hansen til dagligt.

- Han er en god og hyggelig fyr uden for banen. Han er super social, og så spreder han god stemning, siger den danske landsholdsstjerne om sin holdkammerat, der til dagligt bor i kollektiv i den franske hovedstad - til trods for at Paris Saint-Germain ellers stiller en lejlighed til rådighed. 

Kim Ekdahl Du Rietz har nu også gjort comeback på det svenske landshold, som han blandt andet opnåede en sølvmedalje ved OL i London med. Han stoppede ellers på landsholdet i 2014, men nu er han tilbage i blåt og gult.

Har du så fundet glæden igen?

- Ja... mere eller mindre. Når jeg er glad, så har jeg i hvert fald, siger han med det karakteristiske smil, der går hele vejen fra øre til øre.

Kim Ekdahl Du Rietz her i kamp mod Norges Sander Sagosen. Selvom han primært har spillet i forsvaret, så har han også bidraget i angrebet.

Alligevel gør han ikke håndbolden til mere, end hvad den hele tiden har været for ham.

- Håndbold er okay, men sport handler mere om sammenhold og venner for mig. Det er et sted, hvor man kan gøre ting sammen, og hvor man kan dele store øjeblikke sammen, siger han til TV 2 Norge

- Jeg vil hellere vinde end tabe, men jeg ved ikke, om det er det vigtigste for mig. Det sjoveste er at være her og møde gamle venner, siger han.

Skulle Sverige ryge ud af VM onsdag, når Danmark venter i den vitale mellemrundekamp, så skal man ikke regne med, at Kim Ekdahl Du Rietz er den, der er mest tynget af et exit.

- Vinder vi, så er det fedt, men det er ikke det vigtigste, siger han.