VM håndbold

Danske dommere vil give en challenge til trænerne - IHF overvejer det

Mads Hansen og Martin Gjeding foreslår at indføre et challenge-system i håndbold og møder opbakning fra Bent Nyegaard.

Den danske dommerduo Mads Hansen og Martin Gjeding har løsningen klar, efter de for nylig blev udsat for hård kritik ved VM i håndbold.

- Når der opstår en form for brand, skal den enten slukkes eller forhindres i at opstå i første omgang. Der kunne man måske forestille sig, at bedre brug af video ville være et godt middel, forklarer Mads Hansen, der konkret foreslår at give trænerne mulighed for at gribe ind, når de er uenige i en kendelse.

- Vi ser allerede i alle mulige andre sportsgrene, at trænerne har mulighed for at bruge en challenge. Det kan måske åbne tingene op.

Hos det internationale håndboldforbund (IHF) er man ikke afvisende over for forslaget. Det fortæller formand for dommerudvalget Ramon Gallego til TV 2 SPORT.

- Vi er åbne over for at forbedre håndboldens image i fremtiden. Når dette mesterskab er slut, vil vi diskutere forskellige ting, og selvfølgelig er idéen om at give en challenge til trænerne åben. Vi har allerede diskuteret muligheden, men vi foretrækker at tage et skridt ad gangen. 

'En hjælp' til alle parter

I idrætter som tennis og badminton er challenges allerede i brug. Her kan en spiller gøre brug af systemet, hvis man er uenig i en dom.

Hvis noget lignende indføres i håndbold, vil retten til at tage en challenge formentlig ligge hos træneren, som det er tilfældet med timeouts. Ifølge Bent Nyegaard passer systemet glimrende ind i sporten.

- Det er et fantastisk godt forslag, som er en hjælp til dommerne og til spillets parter generelt. Alle involverede har det simple ønske, at vi får så rigtige afgørelser som overhovedet muligt, siger han og uddyber: 

- Dommermæssigt er håndbolden et af de mest komplicerede spil, der findes. Der er konfrontationer alle steder på banen hele tiden. Det er en voldsom opgave, og det er helt umuligt, at der ikke sker fejl. Alt, hvad der bærer i retning af at hjælpe spillet, retfærdigheden og dommerne, er for mig at se den rigtige vej.

Diskussionen om at indføre challenges i håndbold er ikke helt ny. Da Mors Thy sidste år slog Bjerringbro-Silkeborg i en ligakamp, blev en dommerfejl afgørende. Det fik BSV-træner Peter Bredsdorff-Larsen til at foreslå systemet, hvilket gav anledning til en debat, hvor en spiller, træner og kommentator udpegede en række udfordringer ved challenges.

Ville have omstødt dom

Baggrunden for at Mads Hansen og Martin Gjeding puster nyt liv i debatten om challenges i håndbold, er en omdiskuteret kendelse i VM-dramaet mellem Tyskland og Kroatien.

Med halvandet minut igen dømte Gjeding en angrebsfejl mod Kroatien, hvilket fratog kroaterne muligheden for at udligne tyskernes føring. Tyskland vandt kampen og slukkede den kroatiske semifinaledrøm.

Kendelsen vakte stor opstandelse i den kroatiske lejr, der langede kraftigt ud efter den danske dommer. Martin Gjeding har siden erkendt, at dommen var forkert.

Den danske dommerduo har evalueret forløbet med det internationale håndboldforbund, og det er i den proces, man er nået frem til forslaget.

- Sammen med IHF har vi lavet en masse analyse af, hvad vi eventuelt kunne vi have gjort anderledes, og samtidig har vi diskuteret, hvordan man løser sådan en situation i fremtiden, forklarer Mads Hansen, hvis kollega ærgrer sig over, den kroatiske landstræner Lino Cervar ikke havde mulighed for at tage en challenge i mandagens kamp.

Mads Hansen og Mads Gjeding var ikke populære blandt kroaterne i den dramatiske afslutning af skæbnekampen mod Tyskland. Video: TV 2 Sport

Ville du ønske, at det redskab havde været til stede i den situation, der opstod i kampen?

- Ja, for så tror jeg faktisk, jeg var kommet frem til en anden afgørelse. Det er jeg ganske overbevist om. Jeg skulle ikke se den ret mange gange på video, før jeg var klar over, at det ikke var den rigtige kendelse, svarer Martin Gjeding.