VM i håndbold 2023

Kroatien sender klage over danske dommere og fremhæver 10 kendelser

En video med ’10 afgørende momenter’ beviser ifølge kroaterne, at den var helt gal med de danske dommere. TV 2-ekspert er uenig.

Skrivebordssagerne hober sig op efter Kroatiens mellemrundekamp mod Tyskland, hvor et dansk dommerpar har fået massiv kritik.

Ud over det internationale håndboldforbunds disciplinærsag mod en kroatisk spiller og tre officials har det kroatiske håndboldforbund også åbnet en sag. Håndboldforbundet har indsendt en protest over de danske dommere Martin Gjeding og Mads Hansen og begrundet klagen med en video, hvor ’10 afgørende momenter’ bliver minutiøst gennemgået.

- Vi har indsendt en klage til det internationale håndboldforbund IHF, og vi har dokumenteret den med videoen. Vi fandt 11 fejl, der gik ud over Kroatien, og muligvis én fejl, der gik ud over Tyskland. Det påvirkede resultatet af kampen, siger præsidenten i det kroatiske håndboldforbund, Tomislav Grahovac, ifølge Index.hr.

En af de påståede fejl er en kendelse for angrebsfejl i kampens sidste minutter, som Gjeding og Hansen allerede har erkendt. Det kroatiske forbund har udgivet videoen med de ’10 afgørende momenter’ på flere forskellige platforme, herunder Youtube og Facebook, men ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson kan den ingenlunde bruges mod de danske dommere, der ud over den omtalte angrebsfejl er blevet rost for indsatsen i kampen, som Tyskland vandt med et mål.

- Jeg synes ikke, der er hold i den video, fordi det ikke er et helhedsbillede af kampen. Videoen tager nogle ting ud af kontekst, og det giver ikke mening. I håndbold bliver rigtig mange kendelser vurderet ud fra linjen i kampen, og hvis man vil, kan man altid snakke om fejl på begge sider, siger Daniel Svensson og tilføjer:

- Der er ikke noget odiøst i den her kamp. IHF har fortalt, at de har set kampen igennem to gange, og deres vurderinger stoler jeg på. Den sag burde være lukket nu.

IHF støtter dommerne

Tirsdag aften udtrykte IHF-præsident Dr. Hassan Moustafa sin støtte til Gjeding og Hansen over for TV 2 SPORT.

- Det er menneskeligt at fejle. Dommerparret fra Danmark er et af de bedste i hele verden, og derfor har vi talt med dem og lyttet til dem om, hvad vi kan gøre i fremtiden for dommerne, så de får de bedste forhold. Vi stoler på dem, sagde Moustafa til TV 2 SPORT.

- Vi kan ikke sige, at der aldrig sker fejl – men alle laver fejl. Spillere, trænere, officials og jeg som præsident laver også fejl.

- Der er ikke noget at skjule i den her sag, og vi kommer til at sende vores statistik til præsidenten i det kroatiske håndboldforbund.

Trods opbakningen fra toppen af IHF forventer TV 2-eksperterne Bent Nyegaard og Claus Møller Jakobsen, at de danske dommere har dømt deres sidste kamp ved VM 2019.

Tysklands etmålssejr betyder, at værtsnationen er klar til semifinalen allerede inden den sidste mellemrundekamp. Kroatien kan derimod ikke nå at komme til at spille med om medaljer.