VM håndbold

Mikkel Hansen runder 200 landskampe: Han er den bedste nogensinde

Medspillerne står i kø for at rose Mikkel Hansen, der af flere betegnes som den største danske håndboldspiller nogensinde. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Den danske håndboldstjerne har fornyet håndboldsporten og er den største, der nogensinde har været i dansk håndbold, siger håndboldhistoriker.

Når du tænder for tv'et eller sætter dig til rette i hallen for at se Mikkel Hansen, så er det med at læne dig godt tilbage og nyde håndboldoplevelsen.

- Vi skal simpelthen nyde ham, mens vi har ham. Sådan en spiller kommer ikke bare lige hvert andet år. Han er enestående, siger håndboldhistoriker Thomas Ladegaard.

For Mikkel Hansen løber på banen mod Frankrig i VM-semifinalen til sin kamp nummer 200 for det danske landshold.

- Det er jeg da stolt af. Jeg er stolt af, at jeg har spillet så mange landskampe, siger Mikkel Hansen.

Selvom der stadig er masser af håndboldår tilbage i ham, har han for længst skrevet sig ind i de danske historiebøger.

- I min optik har vi haft tre spillere, der kan gøre krav på at have været verdens bedste. Mogens Olsen i 50’erne, Jørgen Petersen i 60’erne og så Mikkel Hansen i 10’erne her. Men han er den ypperste, siger Thomas Ladegaard.

Han er verdens bedste over de seneste år

Nikolaj Øris Nielsen

For ifølge håndboldhistorikeren har Mikkel Hansen ikke bare de tekniske evner - han har også evnen til at brænde igennem, når der er allermest brug for det.

- I de afgørende kampe leverer han på totalt verdensklasseniveau. Man skal bare tænke på første halvleg i OL-finalen. Det synes jeg var hans fineste stund, siger han.

En ung Mikkel Hansen efter en scoring i en kamp mod Rusland i 2010.

Har gjort Danmark til et guldhold

Mikkel Hansen spillede sin første kamp for det danske landshold 5. juni 2007. Her gjorde han sin entré som bare 19-årig og viste med intet mindre end syv mål mod Sverige sin eminente skudteknik frem.

Året efter ved OL i Beijing startede han ud med at være reserve. Men han blev skiftet ind i truppen på grund af sygdom, og her lyste den kommende håndboldstjerne for alvor op i befolkningens bevidsthed, da han scorede et af de mest ikoniske mål i dansk håndboldhistorie.

Han har været utrolig vigtig i en lang årrække. Han har jo sat de mest fantastiske mål ind for os

Henrik Toft Hansen

Stillingen var 24-24, da tiden løb ud. Danmark fik godt nok tilkendt et frikast, men de store russere stod prægtigt og med hænderne oppe. Alligevel lykkedes det på mirakuløs vis Mikkel Hansens helt forunderlige håndled at smadre bolden op i målhjørnet og sikre en dansk sejr.

Sensationelt. Forunderligt. Magisk. Mikkel Hansen.

En ny landsholdsstjerne var født.

Siden har Mikkel Hansen været helt afgørende for, at det danske landshold har etableret sig som et af verdens absolut bedste hold.

Mikkel Hansen under den nuværende slutrunde, hvor han er topscorer.

- Danmark har et verdensklassehold, men han har tilføjet det ekstra, der har gjort, at vi for eksempel vandt OL i Rio. Så han har været den her ekstraordinære spiller. Når det har været crunchtime, altså når kampene skal afgøres, så har han været der for Danmark. Han har tilføjet det ekstra, der gør, at Danmark også er blevet et guldhold, siger håndboldhistorikeren.

Når man har en af verdens bedste håndboldspillere på sit hold, så har man altid lidt bedre chance for at vinde end de andre

Lasse Svan Hansen

Bevidst om sin stjernestatus som en basketstjerne

Mikkel Hansen er stærkt inspireret af basketball, og inspirationen sammenholdt med hans nysgerrighed og dedikation har været med til at gøre ham til den bedste danske håndboldspiller nogensinde, ifølge Thomas Ladegaard.

Mikkel Hansen er ifølge håndboldhistoriker Thomas Ladegaard fuldt ud bevidst om det ansvar, der følger med, når man er en verdensstjerne. Han stiller altid op over for fans og medier.

- Inspireret af basketball så har han også taget sin stjernestatus på sig. Han ved godt, at det er ham, der skal levere, og det har han altså haft det mentale overskud til at gøre – også når det er svært, siger han.

Han har den dér ild i øjnene og det fandenivoldske, som vi nogle gange mangler i sådan en flok af gode drenge, der bare gerne vil hygge sig

Henrik Møllgaard

Under den nuværende slutrunde har Mikkel Hansen også givet prøver på sin ærgerrighed.

- Det lyser ud af ham, at han mangler at vinde et verdensmesterskab. Det er nu, det skal være. Det lyste ud af ham, da han spillede mod Norge. Jeg synes også, at det lyste ud af ham mod Sverige. Men der var det måske lidt for højt spændingsniveau. Der var den her diskussion om, hvem der var den bedste håndboldspiller lige nu. Om det var Sagosen eller Mikkel Hansen. Sådan noget tror jeg også motiverer ham, siger Thomas Ladegaard.

Mikkel Hansen under OL-finalen i 2016, hvor han var altdominerende.

Har fornyet håndboldsporten

Mikkel Hansen har dog langt fra tænkt sig at stoppe ved de 200 kampe. Indtil videre er det blevet til 960 mål i rødt og hvidt, men det skulle gerne blive til mange flere.

- Jeg vil gerne meget længere op. Det er et skridt på vejen, siger han.

Derfor kan danske håndboldfans godt tillade sig at have forhåbninger om flere medaljer i fremtiden med scoringer signeret af Mikkel Hansens skudarm.

Han er jo en ener. Et overblik, der er udover alle grænser, og en god arm, der egentlig skyder, hvor han har lyst til

Anders Zachariassen

- Han giver bolden sådan et lille skru, så mange gang står målmanden faktisk næsten det rigtige sted, men de tager ikke bolden alligevel, fordi den simpelthen skruer forbi dem. Den kasteteknik har været en fornyelse. Det er en fuldstændig revolution af håndbolden, siger håndboldeksperten.

Mikkel Hansen viser stolt sin olympiske guldmedalje frem.

Uanset hvordan resten af landsholdskarrieren kommer til at gå, så har Mikkel Hansen allerede sat sit harpiksaftryk med sit skud.

- Der kan han noget helt unikt med sin arm, der næsten sidder helt mærkeligt, mens håndleddet svirper bolden afsted. Det er noget, som drenge og piger render rundt og øver i hallerne nu, siger Thomas Ladegaard.