'Ekstrem' oplevelse brændte sig fast, da VM blev spillet i 23 danske byer

I 1978 lagde 23 danske byer halgulv til VM. Dengang hed Danmarks profiler Berg, 'Muggi', Mikkelsen og Dahl.

-  Jeg havde så ondt i maven, at jeg måtte tage en pille. 

Michael Berg var nervøs før kampen mod Polen og dét med god grund. En sejr i Randers-hallen kunne bringe Danmark tættere på VM-finalen anno 1978. 

- Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Der gik en halvleg, før jeg kom mig, og derfor fik den hele armen i anden halvleg, mindes Danmarks daværende førstevalg på venstre back, der i dag er fyldt 63 år.

I en 41 år yngre udgave var Berg flyvende. Med sejre over Spanien og Island samt en uafgjort mod Sovjetunionen havde han og de øvrige danskere sikret avancement til turneringens mellemrunde.

Her skulle Danmark tage førstepladsen for at nå kampen om VM-guld. Og det var de danske drenge - stik mod al forventning - ganske tæt på at gøre.

Et sydende inferno

Danmark slog polakkerne i Randers, og siden blev det også til dansk sejr over Sverige i Herning. Havde det ikke været for publikum, var det givetvis endt anderledes.

Det var euforisk og fuldstændig sindssygt at være der. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet noget lignende

Michael Berg, landsholdsspiller i 1978

- Normalt siger man jo, at de danske tilskuere er meget pæne. Men hvis jeg husker tilbage til hallen i Randers i 1978, så har mange beskrevet den som et sydende inferno, siger håndboldhistoriker Thomas Ladegaard. 

Atmosfæren i de jyske haller gjorde i den grad også indtryk på Michael Berg.

- Det var euforisk og fuldstændig sindssygt at være der. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet noget lignende. Senere spillede jeg i haller med flere tilskuere, men dét der, det var ekstremt, fortæller den tidligere landsholdsprofil, der mærkede en tydelig effekt på den danske holdånd.

- Vi var underdogs til det VM, men det hele voksede. Lige op til slutrunden i 1978 begyndte vi allesammen at fungere som hold, og vi blev bedre og bedre sammentømret henad vejen. Sammenholdet var enormt.

VM-værtsbyer i 1978

Foruden Randers og Herning spillede det danske landshold i Aarhus og Brøndby ved VM i 1978. Mesterskabet var på alle måder en begivenhed for hele landet. I alt lagde 23 byer halgulv til Danmarks første værtskab ved et håndbold-VM. Du finder dem alle i grafikken herover.

Storryger som sidste skanse

Bagerst i det danske forsvar huserede en anden stor profil, målvogter Mogens 'Muggi' Jeppesen, der med sin dovne spillestil charmerede de danske håndboldfans.

- Han var en ganske speciel størrelse. I forhold til hvor populær og dygtig han var, var han så ydmyg som ingensinde, og sådan har Mogens Jeppesen altid været, fortæller TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard, der selv sad på lægterne i 1978. 

- Det, der gjorde 'Muggi' unik, var hans ro. Nu om dage taler vi om Niklas Landins ro, men Mogens Jeppesen, troede man næsten, var ved at falde i søvn, og pludselig kom der en accelleration og parade ud af det blå.

Mogens Jeppesens redninger var af stor betydning for Danmarks sejr over Polen ved VM på dansk grund i 1978. Video: TV 2 SPORT

Måske var der en særlig grund til, Jeppesen var så rolig. I hvert fald kan Michael Berg berette om en af målvogterens uomgængelige ritualer.

- Han skulle have mindst en cigaret i pausen, hvor han sad i omklædningen sammen med os andre. Sådan var det, og det lå helt fast.

- Når han så kom ind i det mål, var han vild. Han sprang rundt, og det var også derfor, han fik øgenavnet ’kødfilen’. Han var virkelig hurtig på trods af sin kropsbygning.

'Muggi' nåede at spille 141 landskampe, men opgøret mod Polen står stadig klart. Sejren nød han på sin egen stilfærdige måde i det randrusianske omklædningsrum.

Blev den fejret med en cigaret?

- Det gjorde den helt sikkert. Og en enkelt øl også, svarer Mogens Jeppesen.

Forberedt til fingerspidserne

Omklædningsrummet rummede også en skolelærer. Hjernen bag de danske sensationer, der uddelte taktiske dessiner og var særdeles vellidt blandt spillerne. I spidsen for Danmark stod Leif Mikkelsen. 

Leif Mikkelsen var landstræner, da Danmark var vært for VM i 1978.
Leif Mikkelsen var landstræner, da Danmark var vært for VM i 1978. Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Danmark

- Han var genial, og som regel havde han ret i de ting, han sagde, fortæller Michael Berg.

- Leif var fantastisk velforberedt, og han kunne sit kram. De klubtrænere, vi havde, nåede ham ikke til sokkeholderne, så vi så op til ham. Der var smæk for skillingen, når man var under ham. Han fandt på nye ting, og man lyttede efter, hvad han sagde.

Særligt for den danske landstræner var også, at han aldrig skyede muligheden for at tage nye midler i brug. Taktikmøderne under ham bød - for første gang nogensinde - på små kasser med flimrende skærme.

- Vi startede med at bruge video. Dengang var det helt nyt. Det var flot sort-hvid, og man kunne næsten ikke se noget, men vi havde en lille 14 eller 20 tommers skærm, forklarer Berg.

Det blev til en blind kærlighed og en fantastisk opbakning. Vi blev folkeeje

Anders Dahl, landsholdsanfører i 1978

En helt anden størrelse

Skærmene var imidlertid ikke kun til gavn for landsholdets afluring af modstandere. De blev også det bindeled, der udbredte håndboldfeberen til alle afkroge af kongeriget.

Det kan Anders Dahl Nielsen bevidne. I en alder af 27 var han en rutineret herre med mere end 100 landskampe på CV'et, da han bar anførerbindet i 1978. For det nu 67-årige koryfæ står den VM -slutrunde stadig som noget helt specielt.

- Det var der, sporten kom ind i stuerne. Det blev til en blind kærlighed og en fantastisk opbakning. Vi blev folkeeje, og sådan er det stadig, når landsholdet spiller slutrunde, men selvfølgelig også i de danske håndboldhaller hver eneste weekend, siger han. 

- Vi brugte vores fritid på at prøve at se, hvor dygtige vi kunne blive. Det var en helt anden størrelse end i dag, hvor det er et erhverv. 

Anders Dahl var holdkammerat med 'Muggi' på landsholdet såvel som det danske mesterhold Fredericia KFUM. Video: TV 2 SPORT

Michael Berg rejste det danske land tyndt for at sælge sportsartikler, når han ikke spillede håndbold for landsholdet eller klubholdet Holte IF. 

Da Danmark i 1980 stillede op til OL i Moskva, brugte han efter eget udsagn mellem 55 og 60 tusind kroner - bare på at være med. I 1978 slap han nok lidt billigere.

Dommerfejl blev afgørende

Selvom Danmark klarede sig igennem gruppespil såvel som mellemrunde uden at tabe, rakte det ikke til en finaleplads. Sverige tabte stort til Sovjetunionen, og så tog sovjetterne mellemrundens førsteplads på en bedre målscore.

Få justeringer havde givet et andet udfald. Havde Danmark vundet 20-14 og ikke 18-14 over svenskerne eller slået Sovjetunionen, var finaledeltagelsen dansk.

- Vi burde have vundet. Det var en dommerfejl, der gjorde, at vi kun spillede 16-16 mod sovjetterne, siger Michael Berg.

Leif Mikkelsen og de 12 danske landsholdsspillere måtte i stedet nøjes med opgøret om tredjepladsen ved VM.

Michael Bergs gennembrudsstyrke var akkurat ikke nok til at sikre dansk deltagelse i VM-finalen anno 1978.
Michael Bergs gennembrudsstyrke var akkurat ikke nok til at sikre dansk deltagelse i VM-finalen anno 1978. Foto: Bjarne Lüthcke / Scanpix Danmark

I dag har Michael Berg ikke nemt ved at udpege sit største øjeblik ved VM på hjemmebane. Efter lidt betænkningstid falder valget på kampen, hvor han imponerede alle og blev dansk topscorer med otte fuldtræffere. 

- Jeg var med for at score mål. Jeg havde ikke den store teknik, men jeg havde kræfterne og kunne komme igennem. Så var der andre, der tog tjansen i forsvaret. Allerede dengang havde man udskiftninger mellem forsvar og angreb, og det var mit held, for så kunne jeg bruge al min energi i angrebet, forklarer han.

- Det er svært at skille ad, også fordi jeg ikke kan huske det hele. Men selvfølgelig var kampen mod Polen stor for mig.

Det første håndbold-VM nogensinde på dansk grund blev vundet af Vesttyskland, der slog Sovjetunionen 20-19 i Brøndby. I samme hal tabte de danske amatører bronzekampen til Østtyskland.