VM håndbold

Ingen nye fiduser - landstrænerens værktøjskasse er tom

Danmarks landstræner er under VM blevet hyldet for at finde alle mulige løsninger frem, når Danmark har været i vanskeligheder.

Se VM-finalen på TV 2 søndag kl. 17.30

Med ni sejre i lige så mange kampe har Nikolaj Jacobsen for første gang ført det danske landshold frem til en mesterskabsfinale.

Danmark har været det resultatmæssigt mest suveræne hold ved VM, hvor Norge, Sverige og Frankrig undervejs er blevet besejret.

Vejen til finalen har - på banen - ikke ligefrem været brolagt med vanskeligheder, men han har måttet slås med en række skader. Det er blevet løst, og når Danmark har været i vanskeligheder under kampene, har Nikolaj Jacobsen tyet til nye konstellationer, anderledes forsvar eller sit yndede våben: syv mod seks-spillet.

Men de danske fans skal ikke forvente nye tricks, når Danmark søndag spiller VM-finale mod Norge.

Du har været godt rundt i værktøjskassen både forsvars- og angrebsmæssigt. Har du mere tilbage?

- Nej, det har jeg ikke. Men der er ingen grund til at lave noget om, der virker. Lige nu handler det for os om at gå ind og fortsætte på det spor, vi har været på indtil nu, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

'Kald ham geni eller arkitekt'

Nikolaj Jacobsen har fået stor ros fra flere sider for sine evner og løsninger ved VM - senest efter ydmygelsen af Frankrig i semifinalen, hvor Bent Nyegaard i sin karakterbog gav landstræneren topkarakter.

- Kald ham geni eller arkitekt. Det aftryk, han har sat på holdet, er helt vildt. Der har været rokeret så meget rundt, fordi Danmark har haft de skader. Ingen havde han forestillet sig det her scenarie. Danmark er ved at synliggøre, at angreb kan vinde mesterskaber. For angrebsspillet er helt ekstraordinært. Det er en model af Nikolaj Jacobsen, lød det i Nyegaards begrundelse.

I det indledende gruppespil slog Danmark Norge med 30-26, og følelsen i den danske lejr var, at det farligste norske våben - kontraspillet - var blevet lukket mere eller mindre ned.

Vigtig lektie fra video

Lørdag fortalte Rasmus Lauge og Magnus Landin dog, at en videogennemgang af holdenes møde afslørede flere norske kontrascoringer, end de havde haft fornemmelsen af.

- Vi havde en følelse af, at vi fik holdt dem nede i deres kontrafaser, som de er så dygtige til. Alligevel lavede de en masse mål, sagde Magnus Landin.

Landstræneren bruger tiden op til den nye - og væsentligt vigtigere - kamp mod Norge på at se deres seneste kampe ved VM, hvor de blandt andre har slået Sverige og Tyskland.

Norge er det hold, der har scoret flest mål på kontra, og det bliver selvsagt et tema igen i søndagens brag, men Nikolaj Jacobsen leder efter mere end det.

- Jeg sætter mig og ser de kampe for at se, om der er lagt nogle nye ting ind i deres spil, siger Jacobsen, men understreger, at nordmændenes farligste våben får fuld opmærksomhed.

- Det er et vigtigt mål for os, for de er hulens dygtige til at lægge det tryk, og de skal ikke have lov til at lave for mange lette mål. Det bliver en vigtig opgave. Hvordan? Det må nordmændene selv ligge og kigge på på video.

Færrest tekniske fejl

Kontrascoringer kommer ofte fra tekniske fejl fra det angribende hold, og her er statistikken interessant at se nærmere på.

Mens Norge altså er det VM-hold, der har stået for flest kontramål, er Danmark med afstand det hold, der har lavet færrest tekniske fejl.

- Sikkerheden er ekstremt vigtig, især mod Norge. Du kan ikke tillade dig at lave for mange fejl, for så kommer de buldrende. Det glæder mig rigtig meget, at vi ikke har ret mange tekniske fejl i nogen af vores kampe, siger Nikolaj Jacobsen.

- Vi har haft en god ro i vores spil, og vi har et koncept, spillerne er gode til at holde sig til. Vi har mange varianter, hvis modstanderne gør det ene eller det andet. Vi har været godt forberedte sammen, så man ikke kommer så meget i tvivl.

Norge har ændret sit spil

Norge var langt fra tilfreds med kampen mod Danmark, som danskerne stort set sad tungt på fra start til slut, anført af Mikkel Hansens 14 scoringer.

Men nordmændene føler sig væsentligt bedre rustet til et møde med Danmark nu end for ni dage siden.

- Vi kender dem nu. De var godt forberedt til den seneste kamp. Nu er vi lidt bedre forberedt. Vi har øvet os og har ændret vores spil efter den seneste kamp, siger den norske stjerne Sander Sagosen ifølge Ritzau.

Hverken Danmark eller Norge har tidligere kunnet kalde sig verdensmester i herrehåndbold, ligesom det er første gang i historien, at VM-finalen bliver et rent skandinavisk opgør.

Kampen spilles søndag klokken 17.30 i Boxen og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.