Helt særligt forhold ligger bag tårevædet kram mellem Jacobsen og Mensah

Landstræner Nikolaj Jacobsen og Mads Mensah Larsen er tæt knyttet fra deres dagligdag i tyske Rhein-Neckar Löwen.

Se guldfesten mandag fra 12.35 på TV 2.

Sekunder efter VM-guldet var blevet sikret med en 31-22, fangede tv-kameraerne landstræner Nikolaj Jacobsen og bagspilleren Mads Mensah Larsen i et hårdt og tårevædet kram.

De har nemlig et helt særligt forhold, som strækker sig helt tilbage til tiden i Aalborg fra 2012 til 2014. Derefter fulgtes de ad til Mannheim i Tyskland og Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen, hvor de sammen har fejret to tyske mesterskaber.

Nu har de også et verdensmesterskab til fælles.

- Det gør det måske ekstra specielt, så når han begynder at stå der med glasøjne, var det svært ikke at gå med på samme vogn. Det er meget stort at få lov til at vinde noget sammen med Nikolaj, men også mange af de andre regner jeg for nogle af mine bedste venner. Det er meget stort, siger Mads Mensah Larsen til TV 2 SPORT.

Det er næppe alle spillere, der har et lige så tæt forhold til deres træner, men ifølge Mensah har det "aldrig været noget problem", men derimod en styrke.

Flytter hjem til sommer

Nikolaj Jacobsen deler den opfattelse, men til sommer er det slut. Her stopper han nemlig som klubtræner i Rhein-Neckar Löwen og flytter hjem til Danmark for at blive landstræner på fuld tid.

- Jeg glæder mig til at komme hjem, men samtidig er vi alle også en anelse ærgerlige over, at vi skal være væk fra Mads og Line, som er blevet en del af familien, og at vi ikke skal se den der lille pige (Mensahs datter, red.) med flotte krøller, siger Jacobsen.

- Det kommer nok til at koste et par køreture til Mannheim for at følge lidt med i deres lille eventyr. Det glæder vi os meget til at følge med i, men ærgrer os også lidt over, at vi ikke kan være tæt på.

Nikolaj Jacobsen har i halvandet år været både lands- og klubtræner.

Hårdere end ventet

Hans døtre Freja og Sille er siden flyttet hjem til Danmark, mens sønnen Linus fortsat bor i Mannheim. Det har gjort det til et meget specielt år for Nikolaj Jacobsen.

- Det har været et virkelig hårdt år. Det er hårdt for farmand, når ens børn ikke er i nærheden. Der kommer en dag, hvor de skal flytte hjemmefra. Freja er flyttet hjemmefra, men at være 1000 kilometer væk er hårdt; ikke kun for mig, men også for Lenette, som savner sine piger, og for Linus, selvom han nok tæsker dem mere, end han krammer dem. Han savner dem alligevel, siger Nikolaj Jacobsen og erkender:

- Det har taget noget hårdere på mig, end jeg havde regnet med.

Nikolaj Jacobsen vandt aldrig som spiller en medalje med landsholdet, men nu har han altså været med til at sikre Danmark den guldmedalje, der manglede.

Danmark vandt EM i 2008 og 2012, mens det blev til OL-guld i 2016. 2019 blev året, hvor pokalskabet blev fuldendt.

Danmarks medaljer

 1. 1967

  1. VM-sølv

   Det var danske amatører, som spillede håndbold på hobbyplan, der deltog ved VM i Sverige.

    

   Derfor var det overraskende, at de overhovedet kunne kæmpe med mod de østeuropæiske lande, som nærmest var professionelle.

    

   I semifinalen vandt Danmark sensationelt 17-12 over Sovjetunionen, men de tabte 11-14 til Tjekkoslovakiet i finalen. Det kunne dog ikke tage glæden fra den danske trup, som overraskende havde sikret en VM-medalje.

 2. 2002

  1. EM-bronze

   Igen var det Sverige, der dannede rammen til en dansk medalje.

    

   Denne gang i EM-sammenhæng, hvor Danmark rejste sig efter et nederlag til Tyskland i semifinalen og vandt bronzekampen over Island med 29-22.

 3. 2004

  1. EM-bronze

   Tyskland var nok engang for stærke for Danmark i semifinalen.

    

   Men for anden EM-slutrunde i træk viste landsholdet, at de ikke blev slået ud mentalt af nederlaget. I bronzekampen besejrede de Kroatien med 31-27.

 4. 2006

  1. EM-bronze

   Kroatien måtte igen lide et nederlag i en bronzekamp til Danmark.

    

   32-27 lød cifrene på efter de 60 minutter. Medaljen skabte glæde hos de danske spillere, som i semifinalen havde tabt med tre mål til Spanien.

    

 5. 2007

  1. VM-bronze

   Det var nogle nervepirrende kampe for de danske spillere og fans, da VM i 2007 blev afholdt i Tyskland.

    

   I kvartfinalen sendte Lars Møller Madsen Danmark videre på et langskud i sidste sekund af forlænget spilletid.

    

   I semifinalen skulle Danmark igen spille ekstra minutter for at finde en afgørelse. Men mod Polen gik det galt.

    

   I bronzekampen var Danmark dog suveræne, da de slog Frankrig med 34-27.

 6. 2008

  1. EM-guld

   Så kom forløsningen endelig.

    

   Efter tre bronzemedaljer lykkedes det ikke blot Danmark at spille sig i finalen - men også at vinde den.

    

   Danmark tabte den første kamp i turneringen til Norge. Men efter det hev de storsejre hjem i mellemrunden over blandt andet Kroatien og Polen.

    

   I semifinalen gjorde Lars Christiansen det af med den onde ånd Tyskland på en straffekastscoring i sidste sekund.

   I finalen blev det til et gensyn mod Kroatien, hvor det danske forsvar var nøglen til succes.

 7. 2011

  1. VM-sølv

   Danmark spillede drømmehåndbold gennem hele turneringen, og med en finale i Malmø lugtede det af, at Danmark skulle vinde VM for første gang.

    

   Men i finalen ventede Frankrig, som i de næste mange år skulle vise sig at have overhånden mod Danmark.

    

   Selvom Bo Spellerberg gav Danmark kunstigt åndedræt ved at sende finalen ud i forlænget spilletid, var det Frankrig, der tog guldet.

 8. 2012

  1. EM-guld

   Held, marginaler og kvalitet stod bag Danmarks EM-triumf i 2012.

    

   Danmark kom over til mellemrunden uden point, men resultaterne flaskede sig for holdet. Desuden skulle der en gyserafslutning til mod Makedonien og to yderligere sejre, før Danmark overraskende var i semifinalen.

    

   Her gjorde Danmark det først af med Spanien, og i finalen slog de Serbien, som ellers havde fordel af hjemmebane.

 9. 2013

  1. VM-sølv

   Danmark havde været suveræne gennem hele slutrunden og vundet alle sine kampe, da finalen ventede.

    

   Her stod Spanien, som på trods af hjemmebanefordelen havde tabt de sidste indbyrdes opgør mod Danmark.

    

   Derfor var troen hos Danmark også stor inden opgøret, men det hele faldt fra hinanden. Spanien knuste Danmark, som var rådvilde og ikke kunne få noget til at lykkes. Finalen endte 35-19.

 10. 2014

  1. EM-sølv

   Året efter stod Danmark igen i finalen efter at have vundet alle kampene dertil.

    

   Men mareridtet fra 2013 spøgte stadig, og Danmark led igen et finalekollaps.

    

   Denne gang var det Frankrig, som var ligeglade med, at Danmark havde fordel af hjemmebane i turneringen.

    

   Frankrig vandt 41-32.

 11. 2016

  1. OL-guld

   Gudmundur Gudmundsson var i modvind i flere omgange som dansk landstræner. Men ingen kan tage fra ham, at det var ham, som førte Danmark frem til den første OL-guldmedalje i herrehåndbold.

    

   Sejren blev formentlig endnu sødere, da Danmark fik taget revanche for tidligere finalenederlag og vandt over Frankrig med 28-26.

 12. 2019

  1. VM-guld

   Ni sejre på ni forsøg. Statistikken var ikke til at tage fejl af: Danmark havde fået den perfekte optakt til VM-finalen mod Norge i Boxen i Herning. På hjemmebane kunne de danske håndboldherrer anført af Nikolaj Jacobsen, Mikkel Hansen og Niklas Landin vinde VM for første gang.

    

   Danmark kom suverænt fra start i finalen over Norge og satte aldrig føringen over styr. For første gang nogensinde vandt Danmark VM-guld.