Dette billede af et samlet guldhold får du ikke at se på balkonen

Flere blev meget bekymret, da et helt fodboldhold i 1992 hoppede på balkonen på Københavns Rådhus under guldhyldest. Nu er reglerne lavet om.

De fleste kan huske billeder af et samlet fodboldlandshold, der i 1992 på balkonen på Københavns Rådhus hoppende og dansende foran tusindvis af danskere fejrede, at de – til alles overraskelse - var blevet europamestre.

Når de nyslåede verdensmestre i håndbold mandag bliver fejret på samme vis på Københavns Rådhus, bliver det imidlertid uden muligheden for at tage samme ikoniske billeder – og det er ikke kun, fordi de danske håndboldspillere vægtmæssigt er en del tungere end deres kollegaer på både 1992-holdet og det nuværende danske fodboldlandshold.

Man bliver bekymret, når der står et helt fodboldlandshold og hopper på balkonen

Jørn Steen Rasmussen

Den 115 år gamle balkon kan nemlig slet ikke holde til så mange tunge og hoppende mænd på én gang – noget, man netop fandt ud af efter fejringen i 1992, fortæller rundviser og rådhusbetjent på Københavns Rådhus Kristoffer Ruth Sahlholdt.

Håndboldspillere er en del tungere end fodboldens ditto

Tre af nøglespillerne på håndboldlandsholdet vejer til sammen 294 kilo - 47 kilo mere end tre nøglespillere på fodboldlandsholdet:

Rasmus Lauge: 99 kilo

Mikkel Hansen: 98 kilo

Niklas Landin: 98 kilo

Christian Eriksen: 76 kilo

Kasper Schmeichel: 89 kilo

Simon Kjær: 82 kilo

- Det var en smuk og fantastisk dag i 1992, da hele holdet stod ude på balkonen og hoppede og dansede, men nogle blev meget bange og tænkte tanken: ”Tænk nu, hvis hele holdet falder ned.” Balkonen kan garanteret holde til meget mere, men siden er der kun kommet otte personer ud på balkonen ad gangen, siger han til TV 2.

- Det er jo nogle meget store mennesker

Arkitekt Jørn Steen Rasmussen fra arkitektfirmaet Barfoed og Rasmussen, der har stor viden om Rådhusets arkitektur, forklarer om beslutningen fra 1992, at balkonen er en stenkonstruktion og ikke en stålkonstruktion.

- Der blev efter 1992 lavet statiske beregninger på balkonen – den dynamiske påvirkning ved aktivitet. Kraften bliver meget forstærket, når de hopper og rammer balkonens gulv samtidig, som det skete i 1992, siger Jørn Steen Rasmussen.

Ifølge arkitekten er det dog svært at beregne, hvor meget balkonen helt præcis kan holde til.

- Men man bliver bekymret, når der står et helt fodboldlandshold og hopper på balkonen. Derfor er der nu et skilt ved udgangen, hvor det står angivet, at der maksimalt må være otte personer på balkonen ad gangen.

Udover det tilladte antal personer på balkonen er der også en anden lille ting, som arkitekten hæfter sig ved i forbindelse med dagens fejring.

- Det er jo nogle meget store mennesker, og rækværket er ikke så højt - det overholder dog alle reglerne, siger Jørn Steen Rasmussen.

Københavns Rådhus er gennem tiden blevet brugt til flere sportslige fejringer. Det er dog ikke alle, der har fået æren af at komme ud på balkonen. Og dét er der en særlig grund til, for ifølge protokollen på rådhuset er det i dag kun de kongelige – og kun ved specielle lejligheder - og guldvindere, der får lov til at træde ud på balkonen.

Det er årsagen til, at balkondørene ikke blev åbnet for det danske kvindelandshold i håndbold, da de vandt sølv ved EM i 2017.

Uanset om man får lov til at betræde stenene på balkonen eller ej, er det en ære at blive inviteret ind på Københavns Rådhus, mener rådhusbetjent Kristoffer Ruth Sahlholdt:

- Københavns Rådhus hed oprindeligt Borgernes Slot, der skulle være et modstykke til Kongeslottet. Det var et slot for alle borgere i hele landet. Rådhusets balkon er kun til særlig hæder, og sådan har det været siden 1905 – blandt andet er forfatteren Jeppe Aakjær og digteren Holger Drachmann også blevet hyldet fra balkonen.

Udover at rådhuset i dag får besøg af en hel flok guldvindere, er dagen også af en anden grund helt speciel for Kristoffer Ruth Sahlholdt. Siden han blev ansat på rådhuset for 25 år siden, har han i dag stået på balkonen for første gang, og det skyldes kun, at interviewet handlede om balkonen.

 - Vi vælger selv ikke at gå ud på balkonen. Man går kun gennem dørene, når man skal have hæder, fortæller han.

Der findes kun én nøgle til balkondørene

Det er imidlertid ikke kun selve balkonen, der skal gøre oplevelsen speciel for de indviede. Den adgangsgivende dør derud er også en del af hele den unikke oplevelse, forklarer rådhusbetjenten.

Det er dødens port, hvor man skal have samme oplevelse som ved en genfødsel

Kristoffer Ruth Sahlholdt

Døren er nemlig meget lille og symbolet på en gammel tradition, som de fleste ifølge Kristoffer Ruth Sahlholdt formentlig har glemt.

- Det er dødens port, hvor man skal have samme oplevelse som ved en genfødsel. Det er oplevelsen af, at man træder ud på den anden side og bliver løftet op, siger han og forklarer, at man på balkonen samtidig står lige under en forgyldt statue af biskop Absalon, der grundlagde København.

- Man har tænkt rigtig meget i patos – altså følelser - på Borgernes Slot, siger Kristoffer Ruth Sahlholdt.

Som et sidste lille kuriosum fortæller rådhusbetjenten, der til daglig også viser turister og andre rundt på rådhuset, desuden, at der kun er én nøgle til balkonen.

- Og den nøgle har overborgmester Frank Jensen.

Og det er lige præcis den nøgle, der mandag bliver taget i brug, når dørene til balkonen klokken cirka 17.25 bliver låst op, så de mange fremmødte danskere på Rådhuspladsen i København kan hylde de nyslåede, danske verdensmestre. Men kun i grupper på maksimalt otte ad gangen.

(I parentes oplyser rådhusbetjenten, at der faktisk findes endnu en nøgle, som håndværkerne af praktiske årsager får ved renovering af balkonen).