Nordmænd langer hårdt ud efter danske fans: - Danskerne er 'low life', danskerne er patetiske
Det er en naturlig del af sporten, forsvarer dansk fan.
Mens de danske håndboldherrer modtager hæder og ros fra alle kanter for deres præstation under søndagens finalebrag mod Norge, ser det noget anderledes ud for de danske fans.
Spillerne og Nikolaj Jacobsen takkede det røde hav af tilskuere for deres opbakning, men blandt andet hos vores norske naboer møder den danske sportsånd på tribunerne kritik.
- Buhråbene mod Norge og særligt Sagosen klæder ikke danskerne. Jeg kommer ikke til at spise flæskesteg i et år. Men på banen er Danmark vanvittigt gode, så måske buhråbene hjælper, lyder det fra Harald Bredeli, som er kommentator på norske TV 2.
- Dårligt af danskerne
Han er langt fra alene med sin misbilligelse af de danske fans' adfærd.
Den tidligere norske håndboldprofil og nuværende håndboldekspert ved NRK Håvard Tvedten påpeger også, at særligt den norske playmaker Sander Sagosen fik en mere end hård medfart fra Boxens danske heppekor.
- Det er usportsligt at buhe af en spiller, når man fører med så mange mål, og når kampen reelt er afgjort.
- Jeg reagerer på, at de bliver ved så længe. Jeg synes, det er dumt, at de buher, til kampen er færdig. Sander håndterer det, og det handler ikke om, at man skal skåne ham. Men jeg synes generelt, at det er dårligt af danskerne, lyder det ifølge NRK fra eksperten, der også sætter sin lid til, at den slags ikke ville finde sted på en norsk hjemmebane.
"Den ottende mand"
Manden, der måtte stå model til den massive buhen, tager det dog med ophøjet ro.
- Jeg er vant til det. Sådan er det i hver eneste kamp i Champions League. Det påvirker mig på ingen måde, lyder det fra Sander Sagosen til NRK.
En af de danske fans, som bidrog til støjniveauet under søndags kamp, er Pernille Malec. Hun er inkarneret håndboldfan og bruger også adskillige timer på at følge sit favoritklubhold i Kiel.
- Dér buher man mere eller mindre 60 minutter i streg, hvis modstanderen har bolden, forklarer hun og uddyber, at lyden bliver sammenlignet med en heksekedel.
Hun anerkender, at det er usportsligt at buhe under navneopråb, og når der bliver sunget nationalsang. Men derudover er det for hende en naturlig del af sporten at stresse modstanderen med råb og gøre dommerne opmærksomme på dårlige kendelser.
- Vi er den ottende mand på holdet. Og selvom det ikke altid er muligt at overdøve musikken, er det vigtigt, at spillerne ved, at vi er der.
- Jeg håber også, at nordmændene vil hjælpe deres hold, når de skal være værter ved VM i 2021.
- Danske fans er patetiske
Det er dog ikke sikkert, Pernille Malec får ret.
Efter guldbraget fangede BT nogle norske fans, der absolut ikke var tilfredse med den danske tilgang til opbakning.
- At buhe hver eneste satans gang en modstander har bolden, det er en helvedes uskik, og jeg håber virkelig, at Norge og Sverige ikke gør det samme. Danskerne er low life, danskerne er patetiske. Så enkelt er det fandeme, lød det fra en af de fans, som avisen talte med.
Ikke et enkeltstående tilfælde
Det var ikke første gang under denne slutrunde, at det danske heppekor spillede pibekoncert for modstanderne. Også under nabokampen mellem Danmark og Sverige i mellemrunden var lydniveauet højt.
Her blev de svenske spillere mødt af massiv buhen fra tribunerne, allerede da de trådte ind på det blå håndboldgulv.
Men hverken de - eller nogen andre håndspillere - kan kyses på den måde, lød det i samme forbindelse fra TV 2s kommentatorer Daniel Svensson og Kasper Søndergaard, der selv har erfaring med modvillige publikummer.
- Hvis jeg under de første par skridt ind i hallen blev mødt af en lydmur som denne, ville jeg nok blive lidt... Men jeg kan faktisk godt lide at spille i modgang, så jeg synes, det er sjovt, lød det fra Daniel Svensson, og Kasper Søndergaard fulgte hurtigt op:
- Det tænder dem nok også lidt. Det er jeg faktisk ikke i tvivl om. Det skal nok tænde de gamle gutter.