VM håndbold

VM i Danmark sætter rekord

Aldrig før har så mange tilskuere taget plads i hallerne for at overvære en VM-slutrunde i herrehåndbold.

Årets VM er historisk på mange måder.

Det er første verdensmesterskab i herrehåndbold med to værtsnationer, første gang nogensinde Danmark vinder, og så blev der tilmed sat tilskuerrekord.

- I Tyskland i 2007 satte vi rekord med 750 tusind tilskuere, men ved denne slutrunde har der været omkring 900 tusind tilskuere. Atmosfæren og tilskuerne var virkelig gode i alle haller, fortalte præsident for det internationale håndboldforbund (IHF), Dr. Hassan Moustafa, på et pressemøde i Herning søndag.

Slutrunden har lagt vej forbi seks forskellige byer, inden Danmark blev kåret som vinder søndag aften. Det drejer sig om Berlin, Hamborg, Köln, München, København (Royal Arena) og Herning (Boxen).

Enestående, siger DHF-boss

I Dansk Håndbold Forbund (DHF) er man begejstrede for, hvordan VM er forløbet. Det fortæller generalsekretær Morten Stig Christensen til TV 2 SPORT:

- Da vi for fem år siden erhvervede rettighederne, havde vi en drøm om, at vi skulle bygge noget rigtig stort op sammen med tyskerne. Her i Danmark havde vi en vanvittig drøm om at gøre både Royal Arena og Boxen til to fæstninger, og vi må bare sige, at selv med et smut i Hamborg (i semifinalen, red.) har vi vist outstanding håndbold. Jeg kan stadig ikke helt forstå det niveau, spillerne har spillet på.

- Jeg synes, måden danskerne på tv, sociale medier og ikke mindst i hallen har taget imod det her, er helt vanvittigt. Det er en oplevelse for livet for spillerne, og det er det også for alle os, der var med foran skærmen, på sidelinjen eller oppe på lægterne. Det var enestående.

Også de tyske kolleger er ovenud tilfredse med afviklingen af håndboldhistoriens første herre-VM med to værter. 

- Vi er lidt stolte over, at håndbold i de sidste to uger har fyldt medierne, som vi ikke har oplevet det i lang tid, lyder det fra præsident for det tyske håndboldforbund (DHB), Andreas Michelmann, ifølge Sport1.

Millioner af danskere så med

Da VM-finalen blev spillet søndag aften, så 15.003 til fra tilskuerrækkerne. Derudover fandt 2,74 millioner danskere plads bag tv-skærmen. Det svarer næsten til halvdelen af Danmarks befolkning.

Seertallene fordelte sig således, at 1,584 millioner så finalen på DR 1, mens 1,156 millioner så den på TV 2.

Der var for alvor dømt fællessang før Danmarks VM-finale mod Norge. Video: Jonathan Sten Drivsholm

Hos Danmarks finalemodstander var interessen knap så stor. Norske TV 3 havde 1,1 millioner seere til kampen, det danske landshold vandt med cifrene 31-22.

Næste verdensmesterskab i herrehåndbold finder sted i Egypten i 2021.