Håndbold

Farvel til stjernerne? Her er eksperternes bud på fremtidens landshold

Flere profiler er efterhånden godt oppe i alderen. Derfor har TV 2 SPORTs håndboldeksperter forsøgt at se nærmere på fremtidens landshold.

30, 31, 32, 34, 35 og 37 år. 

Det var rutinerede spillere, som i januar var med til at sikre Danmark VM-guldet på hjemmebane. Hele 11 ud af de 18 danske spillere, som nåede på banen under mesterskabet, er 30 år eller ældre.

Derfor skal man også huske at nyde de finurlige fløjskud fra Lasse Svan, den formidable skudarm på Mikkel Hansen og Henrik Møllgaards benhårde tacklinger i det danske forsvar. For i løbet af de næste fem år kommer flere store profiler formentlig til at lægge den rød/hvide trøje på hylden - og derfor har TV 2 SPORTs to eksperter, Daniel Svensson og Claus Møller Jakobsen, nu taget et kig i krystalkuglen for at se, hvordan herrelandsholdet kan komme til at se ud ved EM i 2024.

Flere spillere står formentlig foran et landsholdsstop

Claus Møller Jakobsen gætter på, at nedenstående ni spillere kommer til at sige farvel til landsholdet i løbet af de næste fem år. Udover alder vil en anden afgørende faktor være skader.   

 • Lasse Svan, 35 år
 • Hans Lindberg, 37 år
 • Henrik Møllgaard, 33 år
 • Henrik Toft Hansen, 32 år
 • René Toft Hansen, 34 år
 • Nikolaj Øris, 32 år
 • Mikkel Hansen, 31 år
 • Morten Olsen, 34 år
 • Nikolaj Markussen, 30 år

- Dels så er alle dem, jeg har nævnt, et stykke oppe i 30’erne, dels spiller de flere og flere kampe til hverdag med udvidelsen af Champions League-puljerne. 

- Det er hård kost for de her spillere, og når vi ser fem år ud i fremtiden, så vil de alle være i slutningen af 30’erne, og nogle af dem endda oppe og runde de 40, og der ser jeg ikke nogle markspillere kunne være med på det danske landshold. Simpelthen fordi det er for hårdt, og kroppen er ved at være slidt. 

Daniel Svensson er enig med Claus Møller Jakobsen i, at flere af de rutinerede spillere ikke vil stå på holdkortet, når Danmark skal spille landskampe i 2024.

Svensson gætter nemlig også på, at det kun vil være Niklas Landin, Jannik Green, Casper U. Mortensen, Magnus Landin, Rasmus Lauge, Johan Hansen, Simon Hald, Mads Mensah og måske Mikkel Hansen, der vil være tilbage om fem år.

- Ellers tror jeg resten er mere eller mindre væk.

Og netop fordi det danske landshold formentlig går store forandringer i møde, så skal landstrænerteamet undgå, at for mange stopper på samme tid, hvilket var tilfældet med det svenske landshold i starten af 00'erne. Fra 1990 til 2002 havde Sverige sin storhedstid og vandt i alt 13 medaljer, men sidenhen skulle der gå ti år, før de igen vandt metal - OL-sølv i 2012. 

- De havde jo sprunget nogle generationer af dygtige håndboldspillere over og ikke fået indkorporeret dem på holdet. Og det gjorde bare, at de derefter havde en tørkeperiode hele vejen frem til 2012. 

- Så egentlig synes jeg, at det kan være farligt, hvis alle venter for lang tid, og det er jo også noget, man på landsholdet skal spekulere over – heldigvis har vi rigtig mange talenter i Danmark, så det skal være en løbende udskiftning.

Sådan ser landsholdet ud i 2024

Kigger eksperterne på, hvilke spillere der kan gøre sig gældende på fremtidens landshold, kan flere fremhæves. 

- Lasse Andersson er jo en spændende spiller, der er på kontrakt nede i Barcelona, og jeg tror, at han og Lasse Møller venter på, at det bliver deres tur efter Mikkel Hansen-æraen. 

- Hvis Mikkel kan holde niveau, så har han jo nogle gode år endnu, hvor han ville kunne bidrage stort til det danske landshold. Men jeg tænker, at de to står klar i kulissen, siger Claus Møller Jakobsen, som nedenfor har givet sit bud på, hvordan en eventuel startopstilling kunne se ud ved EM-slutrunden i 2024. 

Claus Møller Jakobsens bud på en startopstilling i 2024

 1. Niklas Landin

  Niklas Landin

  30 år, Målvogter
 2. Magnus Landin

  Magnus Landin

  23 år, Venstre fløj
 3. Lasse Møller

  Lasse Møller

  22 år, Venstre back
 4. Rasmus Lauge

  Rasmus Lauge

  27 år, Playmaker
 5. Niclas Kirkeløkke

  Niclas Kirkeløkke

  24 år, Højre back
 6. Johan Hansen

  Johan Hansen

  24 år, Højre fløj
 7. Simon Hald VM 2019

  Simon Hald

  24 år, Streg
Fotos: Niklas Landin (dhf), Magnus Landin (dhf), Lasse Møller (tophaandbold.dk), Rasmus Lauge (DHF / DHF), Niclas Kirkeløkke (dhf), Johan Hansen (BSV), Simon Hald VM 2019 (DHF),

- Hvis Lauge og Landin fortsætter, så er det rutinerede kræfter, der kan agere rygraden på det danske landshold. Så kan spillere som Niclas Kirkeløkke, Lasse Andersson og Lasse Møller, Simon Hald, Magnus Saugstrup udvikle sig eksplosivt over de næste år og virkelig blomstre op. 

Også Daniel Svensson har forsøgt sig ud i tankeeksperimentet.   

Daniel Svenssons bud på en startopstilling i 2024

 1. Niklas Landin

  Niklas Landin

  30 år, Målvogter
 2. Magnus Landin

  Magnus Landin

  23 år, Venstre fløj
 3. Lasse Møller

  Lasse Møller

  22 år, Venstre back
 4. Rasmus Lauge

  Rasmus Lauge

  27 år, Playmaker
 5. Niclas Kirkeløkke

  Niclas Kirkeløkke

  24 år, Højre back
 6. Johan Hansen

  Johan Hansen

  24 år, Højre fløj
 7. Magnus Saugstrup Jensen har spillet 22 kampe for U21-landsholdet og scoret 43 mål.

  Magnus Saugstrup

  22 år, Streg
Fotos: Niklas Landin (dhf), Magnus Landin (dhf), Lasse Møller (tophaandbold.dk), Rasmus Lauge (DHF / DHF), Niclas Kirkeløkke (dhf), Johan Hansen (BSV), Magnus Saugstrup Jensen har spillet 22 kampe for U21-landsholdet og scoret 43 mål. (Aalborg Håndbold),

Svensson er dog overbevist om, at specielt to af fremtidens spillere kommer til at gøre sig gældende på landsholdet, så snart de er skadesfri. 

- Niclas Kirkeløkke og Lasse Møller er jo to spillere, som åbenlyst vil kunne glide ind og have en fast position allerede i 2020, hvis det skulle være.

- De er tovejsspillere, og det er først og fremmest det, vi har problemer med i Danmark. Der er simpelthen for få spillere, som er med både i forsvaret og angrebet, og det er et område, man kommer til at lægge vægt på fremadrettet.

Anderledes spillestil

22. oktober 2019 fylder Mikkel Hansen 32 år. Og når landets største håndboldstjerne på et tidspunkt beslutter sig for, at han ikke længere vil tørne ud for Danmark, så kan det komme til at have betydning for landsholdets spillestil. Det mener Claus Møller Jakobsen.

- Jeg tror måske, at det bliver en lillebitte smule anderledes, fordi der ikke sådan lige umiddelbart er en ny Mikkel Hansen på vej, som jeg ser det. Altså én, der fuldstændig kan tage sagen i egen hånd, afgøre kampe og tiltrække sig så meget opmærksomhed, som Mikkel Hansen gør lige nu.

- I det nye kuld ser jeg ikke en ny verdens bedste håndboldspiller – så skulle det faktisk være Lauge, men han er jo en af de mere etablerede allerede. Jeg mener så også, at Lauge i øjeblikket er en af verdens bedste håndboldspillere. Men på den måde tror jeg, at Danmark kommer til at skulle bruge de mere kollektive kompetencer fremadrettet.

Meget stor talentmasse også i fremtiden

I løbet af de kommende fem år kan velkendte efternavne som Toft, Møllgaard, Lindberg, Hansen og Svan altså måske være fortid i landsholdsregi, men hvis det er tilfældet, så skal man som håndboldelsker ikke være bekymret.

Begge TV 2 SPORTs eksperter er nemlig fortrøstningsfulde omkring fremtiden, da potentialet i dansk ungdoms- og herrehåndbold fortsat er rigtig stort.

- Jeg synes jo, at potentialet er stort. Enormt stort. Der er utroligt mange dygtige og begavede håndboldspillere i Danmark, og nu synes jeg også, at der er kommet en kultur, hvor man er begyndt at fremelske de lidt mere individuelle ting, siger Claus Møller Jakobsen.

Mærk stemingen i Jyske Bank Boxen, da Danmark sikrede verdensmesterskabet i herrehåndbold. Video: Anders Masannek

- Det er kæmpe stort. Der er simpelthen så mange dygtige og kompetente håndboldspillere på de danske ungdomslandshold, som får de rigtige udviklingsmuligheder. De kan vælge at blive i Danmark, eller de kan søge lykken i udlandet fra start og få hår på brystet. Der findes mange veje, men der er masser af potentiale, slår Daniel Svensson fast.

- Og vi kan se nede i fødekæden, at der jo er mange dygtige, unge talenter, som står og banker på, og som er klar til at tage over for dem, der måtte falde fra. Men hvad der sker på fem år, og om der lige pludselig dukker en op, som udvikler sig helt eksplosivt, det er jo virkelig svært at svare på, slutter Claus Møller Jakobsen.