Håndbold

Træner stærkt utilfreds med den danske VM-lejr: Det er noget værre lort

FC Barcelonas træner og sportschefen hos Dansk Håndbold Forbund (DHF) er uenige om, hvordan Casper U. Mortensens skade burde være håndteret.

Landsholdets venstrefløj Casper U. Mortensen pådrog sig under VM en meniskskade i knæet og er færdig for sæsonen. Det slog FC Barcelona-spilleren selv fast torsdag, hvor han gjorde det klart, at han var 'ekstremt ked af det'.

Undervejs ved VM-slutrunden var der megen snak om Casper U. Mortensens skade, hvorvidt han blev klar, og hvor mange minutter han i givet fald kunne spille. Snakken stopper dog ikke der, efter danskerens klubtræner i FC Barcelona Lassa, Xavi Pascual, har meldt sig på banen.

Jeg humpede og følte, at der var noget galt inde i knæet. Jeg var ret sikker på, at mit VM var slut

Casper U. Mortensen undervejs i VM-slutrunden

Foran en samlet presse blev han torsdag foreholdt skadessituationen på holdet. Det udnyttede han til at lange kraftigt ud efter DHF's måde at håndtere kommunikationen omkring skaden hos den danske venstrefløj.

- Vi må respektere, at der kan opstå skader. Det påvirker os, men det er naturligt, og det må vi acceptere. Men jeg er meget utilfreds over noget. Én ting er, at spilleren bliver skadet, men en anden ting er kommunikationen. Det kan godt være, de er verdensmestre, men deres måde at håndtere det på er noget værre lort.

- Da Cedric Sorhaindo (Frankrigs anfører, red.) blev skadet, kontaktede Frankrig os, så vores læge besøgte ham, og det var intet problem. Vi venter stadig på at høre noget fra det danske hold, selvom de konstant sender mails for at indkalde spillere, så de kan fortælle os, vi har en spiller, der er ude resten af sæsonen, og det er meget alvorligt, siger Xavi Pascual i et længere interview.

Hos Dansk Håndbold Forbund slår sportschef Morten Henriksen fast, at han har fuld forståelse for, at der er frustrationer i Barcelona, ligesom forbundet også er kede af det, hvis de får en landsholdsspiller skadet i klubregi.

- Vi gør alt, hvad der er muligt for at kommunikere med klubberne. Jeg tror stort set ikke, at du det sidste stykke tid kan finde eksempler på, at hvis der har været alvorlige skader undervejs ved en slutrunde eller i en samling, at vi så enten ikke har haft fat i klubberne med det samme eller lige efter samlingen.

Uenighed om alvoren

Casper U. Mortensen pådrog sig skaden i anden VM-kamp mod Tunesien. Efterfølgende fik han lavet en MR-scanning og sad over mod både Saudi-Arabien og Østrig. Over for TV 2 SPORT gav han udtryk for, at han havde frygtet for sit VM, da han ifølge ham selv havde 'ekstremt store smerter' i knæet.

- Jeg humpede og følte, at der var noget galt inde i knæet. Jeg var ret sikker på, at mit VM var slut, og det var ret hårdt, og jeg var nede, sagde Casper U. Mortensen dengang.

En melding, der tilsyneladende ikke nåede videre til Spanien og FC Barcelona.

- Ingen fra DHF fortalte os noget om den scanning. Det var spilleren selv, der sagde, han havde det godt, og han sendte os to billeder, hvilket fik os til at sige "okay, perfekt," tilføjer Barcelona-træneren.

I den danske lejr tydede intet dog på, at skaden var så alvorlig, som det siden viste sig.

- Det, der er specielt i sagen med Casper, er, at vi rent faktisk fik lavet en MR-scanning inden de to kampe, hvor han sad ude. Der var ikke noget, der indikerede en skade. Derfor reagerede vi ikke videre på det. Det skal ikke lyde forkert, men der sker jo mange ting i løbet af en slutrunde, så der, hvor vi tager fat, det er, hvis der er noget mere alvorligt, siger Morten Henriksen.

Endvidere fortæller sportschefen, at han er blevet fortalt, at Casper U. Mortensen selv har haft kontakt med klubben, der angiveligt skulle have sagt, at de heller ikke kunne forestille sig, der var noget alvorligt. Derfor lod landsholdet Barcelona-spilleren sidde over i to kampe, mens både holdets læge og fysioterapeut var inde over behandlingen.

Spillede videre efter skaden

I gruppespillets sidste kamp mod Norge gjorde Mortensen comeback, hvor han fik 5 minutter og 41 sekunder på banen, mens han blev mødt med et jubelbrøl fra tilskuerne.

Den danske venstrefløj Casper U. Mortensen var tilbage mod Norge efter fire dages fravær. Video: TV 2 SPORT

Siden blev det til 43 minutter og 35 sekunder i første mellemrundekamp mod Ungarn, mens Casper U. Mortensen igen sad helt ude imod Egypten og Sverige samt semifinalen mod Frankrig. Først i finalen kom venstrefløjen igen på banen i 7 minutter og 41 sekunder - primært i de sidste minutter som en slags hyldest.

Ifølge DHF's sportschef var det først tirsdag efter slutrunden, at fløjspilleren fik lavet endnu en scanning efter samråd med landsholdets læge, da der ikke var den forventede forbedring på knæets tilstand. Først her gik det op for landsholdets sundhedsstab, hvor slemt det stod til.

- Så kan man altid spørge sig selv, om skaden er forværret med de få minutter, han har spillet, eller er det en skade, der allerede var der på det tidspunkt. Det siger vores læge, at man aldrig kommer til at kunne sige, fordi det er sådan, at man ikke altid kan se de her skader på et scanningapparatur, siger Morten Henriksen.

Hos FC Barcelona er træner Xavi Pascual i hvert fald ikke i tvivl om, hvordan han selv ville have håndteret sådan en skade i landsholdsregi.

- Landstræneren kunne have ringet til mig, jeg har et godt forhold til ham. Men jeg tvivler på, at han ville have sat ham til at spille, hvis han spillede for hans klub. Han skulle i det mindste have ringet til mig, eller forbundet kunne have kontaktet klubben.

- Vi vil bare gerne have at vide, hvis en spiller er kommet til skade. Og endnu vigtigere er det, at man ikke sætter en skadet spiller til at spille kamp. Det er også forfærdeligt for ham selv. Casper har også et ansvar for det, han gør, og nu kan han ikke spille resten af sæsonen, siger Barcelona-træneren.

DHF ville ikke gøre noget anderledes

I interviewet med TV 2 SPORT fortæller DHF's sportschef, Morten Henriksen, at kommunikationen ikke foregår gennem ham, men at sundhedssektoren snakkede sammen og kontaktede Barcelona onsdag efter slutrunden, da de kendte til omfanget på knæskaden.

- Det er meget vigtigt for mig at påpege, at hvis hans (Xavi Pascual, red.) opfattelse er sådan, så forstår jeg det godt. Vi gør meget ud af at være i dialog med klubberne. Vi vil også gerne forhindre de her skader, men håndbold er desværre en sport, hvor der er skader.

Casper U. Mortensen bliver MR-scannet i dette tilfælde. Hvor ligger grænsen for, hvornår I begynder at kontakte klubber?

- Det kan jeg ikke sætte præcise tal eller ord på, for det er klart, at havde der været en antydning på den første MR-scanning, så havde vi gjort det. Omvendt er det også sådan, at ligesom klubberne heller ikke kontakter os, når der sker noget i klubregi, det er i hvert fald meget sjældent, så er det også sådan, at hvis ikke der er noget alvorligt, så gør vi det heller ikke.

- Hvis vi skulle kontakte en klub, hver gang der var en forstuvet finger eller en ankel, der var vrikket om på, så skulle jeg have en fuldtidsansat under en slutrunde til det. Og hvad er formålet med det? Det, der er vigtigt, er lige nøjagtig, som Pascual nævner, at der er en dialog om det videre forløb, og klubberne selvfølgelig er fuldt ud trygge ved, at vi har nogle af de bedste kompetencer omkring spillerne, når de er ved os. Det kan jeg 100 procent stå inde for, at vi har.

Trods skaden spillede han over 40 minutter mod Ungarn, var han klar til det?

- Jeg forholder mig til, at jeg har en yderst kompetent sundhedssektor, som ikke tager en unødvendig risiko. De lytter til, hvad det er, Casper har sagt til dem i forhold til smerter, og så forholder man sig til det, når man har lavet en MR-scanning og taget de forholdsregler, man kan. Her kan vi altid være bagkloge. Skulle han have spillet de minutter, eller skulle han ikke? Vi kan af gode grunde ikke sige det, så det vil være spekulationer.

I ved, hvor meget VM på hjemmebane betyder for spillerne. Er I bevidste om, at I har et ekstra ansvar for spillerne, der selv vil gå langt for at spille?

- I sidste ende er det vores ansvar. Selvfølgelig kan vi kun lytte til de signaler, spilleren fortæller os, at kroppen giver. Og så kan vi bruge det udstyr, vi har på lokationen, til en form for scanning. Eller vi kan gøre som med Casper U. og tage af sted og få lavet en MR-scanning. Men i sidste ende er det selvfølgelig vores ansvar, det er vi fuldt ud bevidst om.

- Jeg har en læge, som har været læge i Team Danmark rigtig mange år, som har levet af at være i sporten og stået i den her situation ved flere OL. Han er fuldt ud bevidst om, hvordan sådan noget her fungerer.

Når I ser udfaldet, ærgrer I jer så over, at Casper U. ikke blev holdt helt ude i første omgang?

- Vi ved jo ikke, om det kunne have gjort en forskel, så at give ham lov til at snuse til en finale ud fra de meldinger, vi har fået fra Casper selv, det er jo det, vi forholder os til. Så hvis skaden allerede var sket, da den første scanning blev lavet, og vi bare ikke har set den, så er det ikke sikkert, det har gjort den store forskel. Så skulle han have haft den pause alligevel. Så der kan man igen sætte en masse scenarier op, som ikke hjælper så meget i den her situation.

Nu kalder Barcelonas træner jeres kommunikation for lort. Er der noget, I vil ændre fremover i forhold til kommunikationen omkring skader, eller forbliver det som altid?

- Jeg er rigtig, rigtig godt tilfreds med den, som den er. Og som sagt er situationen her lidt speciel. Hvis du kunne have kommet med tre-fire situationer af samme slags ved den her slutrunde, så havde jeg selvfølgelig kigget på tingene, men jeg synes faktisk i al beskedenhed, at vi gør det rigtig godt, slår Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen, fast.

I alt fik Casper U. Mortensen knap to timer på banen under VM, hvor Danmark vandt alle ti kampe. Mortensen scorede 14 mål på 15 forsøg, hvilket gør ham til slutrundens mest træfsikre dansker.