Håndbold

Hverdagen har ramt håndboldherrerne efter euforisk VM

De danske VM-helte har haft godt 14 dage tilbage i virkeligheden siden guldtriumfen. TV 2 SPORT giver status på, hvordan det er gået dem.

Ægte guldøl er blevet forvandlet til hverdagens vand. Måske tilsat 'soda' foran, men formentlig uden tilsat sukker for Nikolaj Jacobsen. 

Selvom guldmedaljen ikke længere hænger om halsen, og suset fra VM-succesen er sytten dage gammel, så glimter oplevelsen stadig klart i erindringen hos den danske landstræner. Og for ham søder minderne tilværelsen mindst ligeså meget som sodavand.

- Jeg tillader mig at være megastolt over, hvad vi præsterede. Resten af livet. De 18 dage – og særligt finaleweekenden – det kommer jeg aldrig til at glemme, siger Nikolaj Jacobsen.

Fejringerne i Herning og på hovedstadens Rådhusplads er skiftet ud med en tysk motorvej. Med sit klubhold, Rhein-Neckar Löwen, er 47-årige Jacobsen på vej til en travl udebaneturné.

Kamp torsdag aften mod Minden og to dage senere i hviderussiske Brest er, hvad det pressede program byder på. Pausen mellem kampene består - som ved slutrunder - kun af en enkelt hviledag.

- Normalt er der mere tid mellem klubkampene, men til gengæld bruger jeg så desværre rigtig mange flere timer med transport i bus. Der er travlt, bare på en anden måde, siger Nikolaj Jacobsen.

Dejligt at tage del i dagligdagen

Den danske landstræner er i høj grad en familiemand. Og selvom der er mere travlhed end trummerum over hans tilværelse i Tyskland, så ser han dog mere til sine nærmeste dernede, end han gjorde i januar, da Danmark på hjemmebane vandt VM for første gang i historien.

- Det var godt at komme hjem til familien. Jeg synes, det er dejligt at være hjemme og også tage del i dagligdagen. Sådan tror jeg, mange på holdet har haft det.

- Ting som at hente og bringe børn i børnehave, skole osv. Det er dejligt at være en del af det igen, svarer Nikolaj Jacobsen på spørgsmålet om det bedste ved hverdagens tilbagevenden efter VM-slutrunden.

Gensynet med hverdagen og især familien har været glædelig for mange. Blandt andre forsvarsstyrmand Henrik Møllgaard:

- Vi havde et par hårde dage, men det gav mig en masse energi at komme hjem til mine piger igen, lød det fra Aalborg Håndbolds danske landsholdsspiller en lille uge efter VM-guldet.

Et VM-guld, som blev fejret mere end et enkelt aften, og som måske kostede lidt på søvnkontoen, men ikke på overskudet:

- Der er ikke mange, der kan få mig til at tro, at jeg har det hårdt lige nu. Nu har jeg fået en uge, hvor folk har hyldet mig, og jeg har hyldet mig selv mindst lige så meget. Det er dejligt at være tilbage i hverdagen, sagde Henrik Møllgaard efter hans første klubkamp efter VM.

Hvordan det er gået for Møllgaard og resten af håndboldherrerne efter VM, kan du blive klogere på nederst i artiklen.

Syd for grænsen har Nikolaj Jacobsen haft to klubkampe siden verdensmesterskaberne - foruden den All Star-kamp, som den danske træner var en del af fem døgn efter VM-finalen.

Fra A5 i nordgående retning omtaler han fejringen af VM-guldet som fed og intens, men også hurtig. Han så gerne, den var efterfulgt af lidt ferie:

- Jeg tror, at vi allesammen godt kunne have tænkt os en uge eller 14 dages fri. Og have haft lidt mere tid til at fejre det, selvom jeg nu synes, vi gjorde det fint.

- Men jeg skal da være ærlig og sige, at jeg gerne ville have haft lidt mere tid til at nyde det, men det må jeg vente med til sommer, når jeg kommer hjem, fortæller Nikolaj Jacobsen over en tysk telefonforbindelse, der undervejs taber pusten et sekund eller to.

Og det aktuelle energiniveau er heller ikke helt i top hos ham selv på bagkant af VM-triumfen, erkender den danske træner:

- Efter vi vandt, så var det, som om at jeg blev 200-300 kilo lettere, fordi der var enormt pres på os alle sammen. Derfor falder man jo også lidt ned efterfølgende. Så man skal arbejde lidt med at være klar til dagligdagen nu, fordi det hele var så euforisk, siger Jacobsen.

I 2016 blev Nikolaj Jacobsen den første danske træner til at vinde Bundesligaen, og sæsonen efter forsvarede han og Rhein-Neckar Löwen titlen. Men sidste sæson var det kollegaerne fra den notoriske danskerklub Flensburg-Handewitt, som strøg til tops. En placering, som de med 20 sejre ud af 20 mulige holder fast på i den igangværende.

Den danske landstræner og mandskabet fra Mannheim er med 18 tilbageværende kampe hele syv point efter på tredjepladsen. Holdet havde i sommers en del udskiftning og ramte ikke deres vante effektive niveau i efteråret. Derfor anskuer Nikolaj Jacobsen da også sit sidste forår i klubben uden de store titelforhåbninger, men mere med et blik for fremtiden:

- Jeg vil egentlig bare slutte så godt af som muligt og har fokus på at udvikle holdet til de kommende år, så Rhein-Neckar Löwen måske om et-to år igen spiller med om titlerne.

- Men jeg vil da kæmpe for, vi kan lave overraskelsen i år, slutter han telefonopkaldet af.

Snart slutter hans tid i Tyskland - for denne gang - ligesom det er slut med de evindelige timer i bustransport. Men Nikolaj Jacobsens tørst efter succes er ikke slukket.

Se, hvordan det er gået for de danske håndboldherrer i oversigten herunder:

Håndboldherrerne efter VM-guldet

Niklas Landin

Målmand

THW Kiel, Tyskland
Kampe: 2 – 2 sejre
Redninger: 15

Den danske landsholdsanfører var stærkt medvirkende til, at THW Kiel fik en god begyndelse på EHF Cup-gruppespillet med en storsejr ude mod spanske Granollers. Ikke mindst takket være 15 redninger af Niklas Landin topper Kiel nu gruppen, som også tæller danskerens tidligere klub GOG.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Jannick Green

Målmand

SC Magdeburg, Tyskland
Kampe: 1 – 1 sejr
Redninger: 16

Også Danmarks anden VM-keeper klarede sig godt efter slutrunden. Med en redningsprocent på over 42% var Jannick Green afgørende for Magdeburgs sejr på otte mål over Melsungen.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Magnus Landin

Venstrefløj

THW Kiel, Tyskland
Kampe: 2 – 2 sejre
Scoringer: 2

Den yngre Landin-bror udnyttede begge sine chancer i Bundesliga-kampen mod Göppingen, som han og THW Kiel vandt med 29-25. I EHF Cup-kampen mod Granollers tre dage sad Magnus Landin på bænken i det meste af opgøret.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Casper U. Mortensen

Venstrefløj

FC Barcelona, Spanien
Kampe: Ingen

Han begyndte VM i flyvende og forrygende med 13 mål på 13 for de to første kampe, men mod Tunesien blev han ramt af en knæskade, der undervejs holdt ham ude af slutrunden. Det har vist sig at være en meniskskade, som Casper U. efterfølgende er blevet opereret for, og som desværre holder ham ude resten af sæsonen

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Mikkel Hansen

Venstreback

Paris Saint-Germain, Frankrig
Kampe: 2 – 2 sejre
Scoringer: 12

VM-topscoreren og slutrundens bedste spiller har efterfølgende også buldret bolde i mål for sit klubhold. Seks styks mod de franske rivaler fra Nantes i Champions League og samme antal i pokalkampen mod Tremblay tre dage senere fra Hansens højrehånd

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Mads Mensah

Venstreback

Rhein-Neckar Löwen, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 4

Ligesom landstræner Nikolaj Jacobsen er Mads Mensah Larsen vendt tilbage til de tyske mestre fra Rhein-Neckar Löwen. Storholdet fra Mannheim har nu fået en lidt blandet begyndelse på foråret med sejr i Bundesligaen over Bergischer, men nederlag til Vardar i Champions League. I begge kampe stod Mensah for to scoringer.

Foto: Annegret Hilse / Ritzau Scanpix

Nikolaj Markussen

Venstreback

Bjerringbro-Silkeborg
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 9

Den høje bagspiller vendte fint tilbage for BSV og bidrog med blandt andet seks scoringer i sejren over TMS Ringsted. I næste kamp blev det antal halveret, da de på hjemmebane blev slået af TTH Holstebro.

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Rasmus Lauge

Playmaker

SG Flensburg-Handewitt, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 13

Flensburg-Handewitt havde efter slutrunden en smule bekymring om, hvor slidt Rasmus Lauge var, da det var blevet til mange minutter under VM for bagspilleren. Men 27-årige Lauge har ikke virket slidt, da han i begge Flensburgs kampe efter VM er blevet holdets topscorer med henholdsvis syv og seks mål mod Wetzlar og Motor Zaporozhye.

Foto: Fabian Bimmer / Ritzau Scanpix

Morten Olsen

Playmaker

TSV Hannover-Burgdorf, Tyskland
Kampe: 2 – 2 sejre
Scoringer: 12 5 mod Stuttgart og 7 mod Rabotnik fra Makedonien (topscorer)

Bemærkning: Den hårdtskydende spilfordeler er tilbage i Hannover, hvor det indtil videre er blevet til to sejre ud af to mulige for Olsen og holdkammeraterne. Den danske VM-guldvinder tegnede sig som topscorer i EHF Cup-kampen mod Rabotknik fra Makedonien med syv mål.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nikolaj Øris

Højreback

Bjerringbro-Silkeborg
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 6

VM-holdets venstrehåndede bagspiller fik fejret guldet godt og grundigt. Faktisk så meget, at han tirsdag morgen missede et fly hjem til Jylland. Han kom dog på plads hos klubholdet BSV et par dage senere, hvor han deltog i sejren over TMS Ringsted.

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Henrik Møllgaard

Forsvarsspiller

Aalborg Håndbold
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 uafgjort
Scoringer: 2

For den danske forsvarsstyrmand ventede første ligakamp mindre end en uge efter VM-finalen, da han og Aalborg fik uafgjort mod GOG. Efter kampen, hvor Møllgaard fik to udvisninger sidst i første halvleg, fortalte han, om hvor privilegeret han følte sig. Ugen efter var der mere at glæde sig over, da Møllgaard og Aalborg vandt på Mors.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Lasse Svan

Højrefløj

SG Flensburg-Handewitt, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 2

Den danske højrefløj var spilleren med næstflest minutters spilletid i landsholdets vej til VM-guldet. Hjemme i den nordtyske klub er han efterfølgende også blev sparet lidt – mest i Champions League-nederlaget mod Motor Zaporozhye. Mod Wetzlar bidrog Lasse Svan Hansen med to scoringer, så Flensburg fortsat er ubesejrede i Bundesligaen i denne sæson med 20 sejre ud af 20 mulige.

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Hans Lindberg

Højrefløj

Füchse Berlin, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 15

Alderspræsidenten på herrelandsholdet har i mange, mange år været en aldeles flittig målscorer syd for grænsen. 37-årige Lindberg, der igen blev en del af truppen inden VM-finalen, blev topscorer i nederlaget til Lemgo og scorede syv gange i sejren over franske Saint-Raphaël.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Jóhan Hansen

Højrefløj

Bjerringbro-Silkeborg
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 18

Slutrunde-debutanten, der oprindeligt er fra Færøerne, har været i forrygende for efter VM. Med 10 mål mod Holstebro og otte i kampen mod Ringsted har han været BSVs klare topscorer i den spæde start på foråret. 

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Anders Zachariassen

Stregspiller

SG Flensburg-Handewitt, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag
Scoringer: 5

Han fik et internationalt gennembrud ved slutrunden på hjemmebane. På klubplan var han igen skarp, da han med fem scoringer på fem forsøg hjalp Flensburg til sejr over Wetzlar. Han blev til gengæld sparet mere i Champions League-nederlaget til ukrainske Motor Zaporozhye.

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Henrik Toft Hansen

Stregspiller

Paris Saint-Germain, Frankrig
Kampe: 2 – 2 sejre
Scoringer: 9

Rutinerede Henrik Toft Hansen blev skiftet ind undervejs i slutrunden og spillede sig løbende bedre. Det ser ud til at forsætte efter VM, hvor han særligt mod Nantes i Champions League scorede på samtlige af sine seks chancer.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Simon Hald

Stregspiller

SG Flensburg-Handewitt, Tyskland
Kampe: 2 – 1 sejr og 1 nederlag

Den store nordjyde fik noget af en slutrundedebut i januar. For Flensburg-Handewitt fortsætter han med solidt forsvarsspil, som sikrede holdet fra den dansk-tyske grænse endnu en sejr i Bundesligaen, hvor de endnu ikke har sat point til i denne sæson.

Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

René Toft Hansen

Stregspiller

MVM Veszprém, Ungarn
Kampe: Ingen

Han var så uheldig at komme til skade med sin lyske i den danske nedsabling af Norge i gruppespillet. Det kostede desværre det resterende VM for René Toft Hansen, der efterfølgende er blevet operet og også misser resten af sæsonen, hvor hans klub også har handlet hurtigt efter en erstatning.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Status er fra inden kampene onsdag den 13/2 2019.