Håndbold

Barcelona-træner og Nikolaj Jacobsen har talt ud efter hård kritik

FC Barcelonas træner, Xavi Pascual, kritiserede den måde, som den danske VM-lejr håndterede Casper U. Mortensens alvorlige skade.

- Én ting er, at spilleren bliver skadet, men en anden ting er kommunikationen. Det kan godt være, Danmark er verdensmestre, men deres måde at håndtere det på er noget værre lort.

Så klar i mælet var FC Barcelona Lassas træner, Xavi Pascual, der til daglig er klubtræner for landsholdsspilleren Casper U. Mortensen. Kritikken opstod i kølvandet på den danske VM-triumf, hvor venstrefløjen måtte gennemgå en operation og dermed er ude resten af sæsonen.

Det er ikke sådan, at Barcelona intet har hørt fra os, det har de

Nikolaj Jacobsen

Casper U. Mortensen pådrog sig en meniskskade i anden VM-kamp mod Tunesien og fik efterfølgende lavet en MR-scanning. Det var herefter, at kommunikationen ifølge Barcelona-træneren ikke var god nok, men nu har landstræner Nikolaj Jacobsen og Xavi Pascual talt ud om det hele.

- Jeg har snakket med Pascual, hvor jeg har fremlagt vores syn på sagen, og han har fremlagt deres syn på sagen. Så ved vi lidt mere om, hvad de forventer af os i fremtiden, og at vi forhåbentlig kan hjælpe til, at samarbejdet bliver endnu bedre.

- De har været utilfredse med, at de ikke har hørt noget fra os. Og vi har ligesom ladet kommunikationen gå gennem deres læge og Casper. Så må vi måske være dygtigere til at sende en mail til Pascual eller David Barrufet (Barcelonas sportschef, red.) næste gang, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Manglende kommunikation efter scanning

I første omgang var det Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen, der kommenterede den stærke utilfredshed fra det spanske. Han anerkendte kritikken, selvom DHF stod fast på, at de havde gjort, hvad de normalt ville gøre i sådan en situation.

Da den danske VM-lejr fik foretaget MR-scanning af Casper U. Mortensen, tydede intet nemlig på, at skaden var så alvorlig, som det sidenhen viste sig.

- Derfor reagerede vi ikke videre på det. Det skal ikke lyde forkert, men der sker jo mange ting i løbet af en slutrunde, så der, hvor vi tager fat, det er, hvis der er noget mere alvorligt, sagde Morten Henriksen i den forbindelse.

FC Barcelonas træner havde tilsyneladende et andet ønske:

- Ingen fra DHF fortalte os noget om den scanning. Det var spilleren selv, der sagde, han havde det godt, og han sendte os to billeder, hvilket fik os til at sige "okay, perfekt," forklarede Barcelona-træneren i interviewet, hvor han udtrykte kritik over for DHF's kommunikation.

Den danske landstræner bakker sin sportschef op, men Nikolaj Jacobsen har efter sin snak med Xavi Pascual også fået en forståelse for Barcelonas ønsker.

- Vi synes egentlig, vi handlede efter det, som vi anså for at være det rigtige. At Casper og klubbens læge havde dialogen. Det er ikke sådan, at Barcelona intet har hørt fra os, det har de. Der var måske nogle andre personer, der skulle have været kontaktet i den sag.

- Der har bare været nogle forventninger om, hvordan og hvorledes tingene skulle gøres. Så ved vi til næste gang, at det er det, Barcelona ønsker. Andre klubber ønsker noget andet. Så må vi tilpasse det efter de klubber. Det er sådan noget, vi er nødt til at lære af, forklarer Nikolaj Jacobsen.

Klubtræner søgte forståelse hos Nikolaj Jacobsen

I sin kritik af den danske VM-lejr gav FC Barcelona-træneren også udtryk for, at han i forvejen havde et godt forhold til Nikolaj Jacobsen. Derfor kunne den danske landstræner bare have ringet undervejs i slutrunden.

Pascual tvivlede desuden på, at Nikolaj Jacobsen ville have sat Casper U. Mortensen til at spille, hvis det drejede sig om en spiller fra danskerens egen klub, Rhein-Neckar Löwen.

Ifølge Jacobsen tænker han og den danske landsholdsstab dog rigtig meget på, at mange af spillerne i forvejen er belastet hjemme i klubberne, når spillerne samles med landsholdet.

- Jeg synes egentlig, jeg har rigtig stor forståelse for, at specielt de spillere, jeg har med at gøre, de spiller Champions League. Derfor synes jeg egentlig også, at vi tilpasser træningerne efter det. Flere af spillerne er meget belastet, så det er meget sjældent, vi træner to gange om dagen, som man måske gør mange andre steder.

Efter MR-scanningen sad Casper U. Mortensen ude de følgende to kampe. I gruppespillets sidste kamp mod Norge gjorde Mortensen comeback, hvor han fik 5 minutter og 41 sekunder på banen.

Siden blev det til 43 minutter og 35 sekunder i første mellemrundekamp mod Ungarn, mens Casper U. Mortensen igen sad helt ude imod Egypten og Sverige samt under semifinalen mod Frankrig. Først i finalen kom venstrefløjen igen på banen i 7 minutter og 41 sekunder - primært i de sidste minutter som en slags hyldest.

I alt fik Casper U. Mortensen knap to timer på banen under VM, hvor Danmark vandt alle ti kampe. Mortensen scorede 14 mål på 15 forsøg, hvilket gør ham til slutrundens mest træfsikre dansker.