DHF: Markussen skulle ikke have spillet VM

Sportschefen i Dansk HĂĄndbold Forbund, Morten Henriksen, vil i dialog med klubberne om at forbedre kommunikationen efter uheldige sager med skader.

Landsholdsspiller Nikolaj Markussen har spillet sin sidste håndboldkamp på denne side af sommeren, men den kedelige kendsgerning kunne have været undgået.

SĂĄdan lyder meldingen fra Dansk HĂĄndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen, som igen har taget arbejdshandskerne pĂĄ efter at have holdt ferie.

- Det er altid nemt at kigge tilbage. Sådanne fejl skal der helst været meget, meget få af - og helst ingen. Hvis vi havde vidst, at der var noget galt, havde Nikolaj Markussen ikke spillet. Vi spiller ikke med spillere, hvor der er stor risiko for følgeskader, siger Morten Henriksen til TV 2 SPORT.

Under januars VM-slutrunde på hjemmebane spillede den høje bagspiller alle ti landskampe med en tå, der var gået af led. Nu kigger han mod operationsbordet frem for håndboldbanen, og det ærgrer BSV-direktør Jesper Schou.

- Var skaden blevet konstateret med det samme, så kunne operation sandsynligvis være undgået, lød det fra BSV-direktøren i onsdags.

Markussen-skade blev forkert hĂĄndteret

Kort inden slutrundens begyndelse opdagede landsholdets lægestab, at Nikolaj Markussen havde problemer med sin tå, som blev konstateret forstuvet, og at han således godt kunne deltage i slutrunden.

- Alle reaktioner pegede mod en forstuvning, og derfor gjorde vi, som vi gjorde, siger Morten Henriksen og uddyber:

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi – set i bagklogskabens lys – skulle have røntgenfotograferet tåen for at se, om vi kunne have set noget på det her tidspunkt. Vi er trætte af, at denne situation er opstået.

Havde DHF’s lægestabs vurdering været korrekt, og at der ’bare’ var tale om en forstuvet storetå, ville det ifølge sportschefen være den rette beslutning at lade ham spille i turneringen.

- Er der stor risiko for skade til spillere i en længerevarende periode efterfølgende, spiller vores spillere som udgangspunkt ikke. Er der en risiko for yderligere smerte, men at der er tale om en skade uden den store konsekvens, kan det godt være, at vi lader dem spille. Det er for eksempel en forstuvet fod, hvor man har lidt mere ondt et par dage efterfølgende, siger Morten Henriksen.

Situationen med BSV og Nikolaj Markussen er ikke den eneste, som DHF har fĂĄet offentlig kritik for efter VM-slutrunden.

En af verdens bedste håndboldhold, FC Barcelona, har også været frustreret over forbundets håndtering af en skade, og her var retorikken ikke til at tage fejl af.

- Én ting er, at spilleren bliver skadet, men en anden ting er kommunikationen. Det kan godt være, de er verdensmestre, men deres måde at håndtere det på er noget værre lort, sagde cheftræner Xavi Pascual i begyndelsen af februar.

Deres danske venstrefløj, Casper U. Mortensen, spillede videre med en skade i knæet under slutrunden, og det har også resulteret i operation og pause for resten af sæsonen.

Senere har landstræner Nikolaj Jacobsen snakket med sin trænerkollega og prøvet at rode bod på situationen. Morten Henriksen reagerede også straks på Barcelona-trænerens udtalelser.

- Det komiske er egentlig, at jeg også har sendt mail med det samme, da jeg hørte Barcelonas kritik. Jeg har ikke hørt noget som helst retur. Så det kan man jo smile lidt af. Den tager jeg med dem ved lejlighed.

Også landsholdets forsvarsklippe Henrik Møllgaard gik på banen under VM med skavanker. Her fungerede dialog mellem spiller, klub og forbund forbilledligt. Det fortalte den rutinerede spiller i fredags.

- Da jeg oplevede at blive skadet under VM, var sundhedsstaben meget opmærksomme på, at de skulle have kontakt med Aalborg – både med direktør og sundhedsstab, siger Henrik Møllgaard, som valgte selv at aftale med sin klub, hvordan hans videre færd i turneringen skulle forløbe.

Tager fat i Divisionsforeningen

Der skal fokus på kommunikationen mellem forbund og klubberne under en slutrunde, erkender Morten Henriksen, som er i gang med at udtænke en mulig løsning.

- Vi kigger på, om vi kan forbedre kommunikationen. Vi ønsker kun det bedste. Vi er pressede af at finde grænsen for, hvad der kan betale sig. For det kan eksempelvis ikke svare sig at melde om en mindre forstuvning. Så det skal vi have fundet ud af, siger han.

Helt konkret vil han snakke med klubberne i Divisionsforeningen, så de kan finde ud af, hvordan sådanne sager undgås i fremtiden, og det kræver bedre og mere dialog.

- Vi skal snakke om, hvad de tænker, og hvilke ønsker de har. Ligesom de har ønsker, har vi faktisk også nogle ønsker den anden vej. Så en dialog kunne være spændende.

Hvilke ønsker har I til klubberne?

- Jeg er sat i verden for at kommunikere direkte med sagens kerne, og det er klubberne. Jo mere vi ved om spilleren, inden de kommer ind i landsholdslejren, jo bedre kan vi behandle dem, og jo mere klubberne ved om spillerne, nĂĄr de kommer hjem fra landsholdet, jo bedre kan de behandle dem, siger sportschefen.

Han har endnu ingen dato for, hvornår et møde kunne finde sted.