Håndbold

Kontrakters kontroversielle knaster: - Uden klausuler var det lettere at drive forretning

Danske klubber vinker efter denne sæson farvel til store profiler. Det skyldes i flere tilfælde de såkaldte klausuler.

En lille note på et stykke papir med en kæmpestor betydning.

For klausuler i kontrakterne har indflydelse for spillere såvel som klubber i dansk håndbold.

Jeg hader klausuler og forsøger med al magt at undgå dem

Torben Væver, sportschef i Skanderborg Håndbold

Underskriften binder spillerne til klubben. Men ikke nødvendigvis til kontraktudløb, hvis der er klausuler.

Når en kontrakt underskrives, kan det være, at kontraktens varighed står til at gælde tre år. Men klausuler i kontrakter kan betyde, at klubber og spillere kan afbryde samarbejdet før tid. Og det vil blandt andre GOG-direktør Kasper Jørgensen gerne være foruden.

- Kunne vi undgå klausulerne helt, var det lettere for os at drive forretning, siger han i TV 2 SPORTs håndboldmagasin Kontra onsdag aften.

Klausulerne er en stor del af kontrakter i dansk håndbold, og de går i sin enkelthed ud på, at der i kontrakter kan opstilles visse krav, som skal opfyldes. Hvis de krav så ikke bliver opfyldt, kan klubber og spillere rive kontrakten i stykker.

Og efterhånden er de alt andet end undtagelsen.

- Der bliver flere og flere, som kan komme ud af sin kontrakt. Det føles som om, at alle kan komme ud af sin kontrakt på den ene eller anden måde. Og sådan var det ikke før, siger Jenny Alm, der spiller for København Håndbold, til TV 2 SPORT.

Jenny Alm er en af de profiler, der efter denne sæson forlader den danske liga grundet en klausul.

Hun har benyttet sig af en af de hyppigst sete klausuler, hvor spilleren har mulighed for at forlade klubben et år før tid, hvis ikke spilleren har lyst til at være i klubben længere.

Profiler på udlandseventyr

De to målmandsprofiler Emil Nielsen og Sandra Toft forlader også begge den danske liga på grund af en klausul i deres kontrakter. De ville begge have mulighed for at forlade deres klub før tid, hvis nogle udenlandske klubber kunne have interesse i at købe dem fri.

Det var der for begges vedkommende, og de to skifter i næste sæson Danmark ud med Frankrig.

Klausuler kan ydermere være bundet op på præstationer, resultater, trivsel, skader og så videre. I størstedelen af kontrakterne får både klub og spiller skrevet klausuler ind, som på sigt kan gavne dem.

- De her klausuler kan komme begge parter til gode. Ligesom de også kan komme til gene. Det er alt afhængigt af situationen, siger håndboldagenten Simon Friis i Kontra.

De betydningsfulde notitser falder dog langt fra i god jord alle steder.

Klausuler ødelægger mere end det gavner

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

Men selvom klubberne ikke er udpræget begejstrede for disse klausuler, vælger de stadig at takke ja til underskriften med klausulerne stående i kontrakten.

Så på trods af kontroverser grundet klausulerne, virker det ikke til, at kontrakterne i den nærmeste fremtid bliver dem foruden.

- Alle klubber ville være bedre tjent uden. Men det kan ikke lade sig gøre i praksis, for vi vil alle vinde, slutter Kasper Jørgensen.

Se Kontra på TV 2 SPORT klokken 22.00. Du kan også se håndboldmagasinet på TV 2 PLAY.