Håndbold

Ligatrænere kritiserer dommervalg: - De gambler med vores liv i ligaen

Flere ligatrænere kritiserer, at dommere fra 1. division er sat til at dømme kampe i dameligaen i de sidste runder af grundspillet.

De afgørende kampe i dameligaens grundspil bliver ikke alle afgjort med de bedste dommere i aktion. 

I stedet er dommerpar fra 1. division blevet sat til at dømme flere kampe i de sidste spillerunder. Det drejer sig om i alt otte kampe fra den 13. februar til 13. marts, viser TV 2 SPORT's gennemgang af dommerpåsætningerne.

Indtil 13. februar blev samtlige dameligakampe i sæsonen fløjtet af et af de 13 liga-dommerpar, der er udpeget af Dansk Håndbold Forbunds dommerudvalg. 

Jeg synes, at det er fuldstændig håbløst

Jan Pytlick

Prioriteringen vækker harme hos flere ligatrænere i dameklubberne. 

- Jeg synes, at det er et uanstændigt valg, at man på den måde gambler med vores liv i håndboldligaen, siger cheftræner Morten Secher fra Ringkøbing Håndbold, der blot ligger ét point over nedrykningsstregen i bunden af ligaen. 

Kampe med 1. divisionsdommere

  • 13/2: Viborg HK - Ajax København
  • 13/2: Skanderborg - København
  • 20/2: Ringkøbing - Herning-Ikast
  • 27/2: København - TTH Holstebro
  • 27/2: Viborg HK - Ringkøbing
  • 27/2: Odense - Aarhus United
  • 13/3: Odense - Ajax København
  • 13/3: Randers HK - Team Esbjerg 

Ringkøbing har været involveret i to af de otte kampe med dommere fra 1. division. I den ene kamp var træneren mere utilfreds med dommerne end i den anden, men Morten Sechers kritik handler ikke om de enkelte dommerpar, understreger han. Den handler om et grundlæggende princip.

- Vi kan ikke have dommere fra 1. division til at dømme i ligaen i den afgørende fase af turneringen, vi er inde i.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt,  at man tillader sig at sætte et par på, som man "prøver af" for at se, om deres niveau er til at dømme liga. Det er helt forkasteligt, at man gør det på et tidspunkt af sæsonen, hvor alting er så vigtigt og afgørende, som det er nu, mener Ringkøbing-træneren. 

Og han er ikke alene. 

TV 2 SPORT har været i kontakt med flere ligatrænere, der også kritiserer, at der er sat 1. divisionsdommere på flere af grundspillets sidste kampe. En af kritikerne er Odenses Jan Pytlick.

- Jeg synes, at det er fuldstændig håbløst, sukker den tidligere danske landstræner over for TV 2 SPORT. 

- Vi skal have de bedst kvalificeret dommere til at dømme de kampe. Der står så meget på spil for alle hold. Der er måske hold, der spiller om slutspil eller om at rykke ud - der skal man bare have de bedste af de bedste. Jeg synes, at det er for dårligt. Det er også en nedgradering af damehåndbolden, at man gør det her, mener Odense-træneren med henvisning til, at det kun er i dameligaen - og ikke i herreligaen - at der er sat 1. divisionsdommere på udvalgte kampe. 

Vi har et budget, vi skal prøve at overholde

Bjarne Munk Jensen, formand for DHF's dommerudvalg

- Det har også noget med erfaring at gøre. Når man kommer fra 1. division, kan man selvfølgelig godt være en dygtig dommer. Men de har jo ikke dømt i ligaen før. De skal ind og finde linjen og finde ud af, hvor hårdt man må spille. Kommer det til at gå udover de kampe her (i de sidste runder af grundspillet, red.) er det jo en katastrofe, fastslår Jan Pytlick. 

Klubbernes besparelse: 2.300 kroner hver

Men trænerne kan med rette sende dele af deres kritik til deres egne chefer.

Ganske vist er det dommerudvalget under Dansk Håndbold Forbund, der har valgt at sætte 1. divisionsdommere på de otte udvalgte kampe. Men udvælgelsen sker med accept fra klubbernes egen organisation - Divisionsforeningen. 

I dommerafaftalen mellem Divisionsforeningen og Dansk Håndbold Forbund har der nemlig i flere år stået, at der "nogle gange vil blive anvendt 1. divisionsdommere i ligaerne". 

- Vi har et budget, vi skal prøve at overholde, og der er det sådan, at når man laver et gennemsnitsbudget, så deler man til sidst. Og det skal vi forsøge at ramme, forklarer formanden for Dansk Håndbold Forbunds dommerudvalg, Bjarne Munk Jensen, til TV 2 SPORT. 

1. divisionsdommere er nemlig billigere i drift end ligadommerne.

Klubberne sparer cirka 4.000 kroner per kamp ved at bruge dommere fra 1. division. Men da klubberne deler den samlede regning til dommere i løbet af en sæson, skal besparelsen også deles. 

Otte kampe i dameligaen med en besparelse på 4.000 kroner hver giver en samlet besparelse på 32.000 kroner - som delt ud på de 14 ligaklubber betyder blot 2.300 kroner sparet per kamp for den enkelte klub. 

- Det gør mig kun mere rystet, at vi er nede i så små beløb i forhold til at have dommere, der er vant til at dømme i ligaen. Jeg synes simpelthen, at det er under al kritik, lyder reaktionen fra Jan Pytlick. 

- Jeg synes, at det er en meget dårlig beslutning, der er taget i sin tid. Jeg ved ikke, hvem der har taget den. Det må jo være klubberne og Divisionsforeningen i samarbejde, men det er simpelthen ikke godt nok, siger Jan Pytlick. 

Vil du gå til din direktør med det her?

- Det har jeg allerede gjort. Jeg har allerede informeret ham om, at det her ikke kan være rigtigt, og det giver han mig i ret i. Så det er noget, som vi i Odense - men jeg håber også i andre klubber - skal arbejde på fremadrettet, siger Jan Pytlick. 

Da det netop er klubberne, der selv betaler for dommerne, sætter Bjarne Munk Jensen gerne ligadommere på alle kampe, hvis klubberne ønsker det. Derfor opfordrer han Pytlick, Secher og andre utilfredse trænere til at gå til deres klubledere - og i sidste ende til Divisionsforeningen. 

Ifølge dommerudvalgsformanden er der en naturlig forklaring på, at det er i slutningen af grundspillet - og ikke tidligere på sæsonen - at 1. divisionsdommere er blevet sat på.

- Når vi er i starten af sæsonen, aner vi ikke, hvem der har kvaliteten i 1. division. Vi kan ikke være sikker på det. Nu er det sådan, at nu ved vi, at dem, der får de her kampe, de har en kvalitet til at løse det her. De har faktisk gode karakterer (fra dommerevalueringer, red.), og derfor er vi også rolige ved at sætte dem på, forklarer Bjarne Munk Jensen. 

Divisionsforeningen er klar til at se på dommeraftalen igen. 

- Det har jo vist sig, at der har været noget utilfredshed med det, og det tager vi selvfølgelig op og tager dialogen med elitedommerudvalget omkring de her ting, siger Divisionsforeningens formand, GOG-direktør Kasper Jørgensen, til TV 2 SPORT. 

Den afgørende, sidste spillerunde i grundspillet af dameligaen bliver spillet den 13. marts. Her vil to af de syv kampe blive fløjtet af dommerpar, der normalt optræder i 1. division.