Håndbold

VM-bøde ryster ekspert: - Forsøger de at gøre sig mest muligt til grin?

Kroatien har fået en bøde efter stor ballade ved VM, hvor kroatiske spillere og officials overfusede et dansk dommerpar.

En bøde på 500 schweizerfranc - eller knap 3.300 danske kroner.

Det er udfaldet af den disciplinærsag, som blev åbnet under VM i herrehåndbold i januar mod tre officials og en spiller fra Kroatien, som overfusede et dansk dommerpar efter et sidste-minuts-nederlag til Tyskland, der sendte Kroatien ud af turneringen. 

Du kan se de dramatiske sidste minutter af VM-kampen i videoen øverst.

Hvis IHF forsøger at gøre sig selv mest muligt til grin, synes jeg, at de gør et rigtig flot stykke arbejde

Håndboldekspert Bent Nyegaard

Det internationale håndboldforbund IHF bekræfter over for TV 2 SPORT, at der er givet en bøde på 500 schweizerfranc til det kroatiske håndboldforbund for episoden. En rystende afgørelse, mener TV 2 SPORT's ekspert Bent Nyegaard..

- Hvis IHF forsøger at gøre sig selv mest muligt til grin, synes jeg, at de gør et rigtig flot stykke arbejde, fastslår eksperten spydigt. 

- Med sådan en bøde kommer ingen aktører da nogensinde til at fremsætte injurierende eller hadske kommentarer mod dommere nogensinde igen, lyder det sarkastisk fra Bent Nyegaard.

Det var ved stillingen 21-20 til Tyskland med halvandet minut tilbage af VM-kampen, at de danske dommere Mads Hansen og Martin Gjeding dømte angrebsfejl mod Kroatien, som dermed mistede chancen for at udligne. I stedet scorede Tyskland til 22-20 og spillede sig i VM-semifinale, mens Kroatien røg ud af kampen om medaljerne.

Det fik kroatiske spillere, trænere og officials til at skumme af raseri og overfuse danskerne, og raseriet fortsatte, da kroaterne kom ind foran mediernes snurrende tv-kameraer.

- Jeg kan ikke sige noget om de danske dommere. Jeg kan ikke sige, at de dømte til Tysklands fordel fire gange. Jeg kan ikke sige, at de havde direkte indflydelse på afgørelsen. Jeg kan ikke sige alt det, jeg gerne vil sige.

- Det her er grunden til, at vores sport går i graven, rasede den kroatiske assistenttræner Davor Dominikovic i TV 2 SPORT's kameralinse.

Kroatiens assistenttræner, Davor Dominikovic, var oppe i det røde felt efter nederlaget til Tyskland. Video: Bo Bentsen

Kroatiens landstræner Lino Cervar kaldte på pressemødet efter kampen de danske dommere for 'amatører' og slog fast, at de to hold ikke havde fået ens behandling, og at den olympiske ånd var blevet knækket. 

De to danske dommere erkendte dagen efter kampen over for TV 2 SPORT, at deres beslutning i den konkrete situation med angrebsfejlen var en fejldom. Men præsidenten for det internationale håndboldforbund (IHF), Hassan Moustafa, forsvarede de danske dommere.

- Det er menneskeligt at fejle. Dommerne fra Danmark er blandt de bedste i hele verden, og derfor har vi talt med dem og lyttet til dem om, hvad vi kan gøre i fremtiden for dommerne, så de får gode forhold, sagde Hassan Moustafa under VM til TV 2 SPORT. 

Præsidenten fortalte også, at IHF havde åbnet en disciplinærsag mod tre kroatiske officials og én spiller. Ifølge TV 2 SPORT's oplysninger var spilleren den kroatiske stjerne Domagoj Duvnjak, der i kampen med al tydelighed viste sin frustration over for Martin Gjeding og dommerbordet, mens én af de tre officials var landstræner Lino Cervar.

Det er den disciplinærsag, der altså er endt med en bøde på 500 schweizerfranc - ikke til de tre officials og Domagoj Duvnjak personligt, men til det kroatiske håndboldforbund. 

- Hvis bøder skal have nogen effekt, skal de have en sådan størrelse, at det kan mærkes af personen selv. Denne bøde er så lille og ubetydelig, at de, der lavede ugerningen, jo nærmest ikke opdager overhovedet, at de er blevet straffet. Forbundet får jo bøden, siger en forundret Bent Nyegaard om bøden på de 3.300 danske kroner. 

Til sammenligning fik det danske håndboldforbund under EM i 2018 en bøde på 5.000 danske kroner, fordi spillerne Rasmus Lauge og Lasse Svan stillede op til kamp i tights, der ikke var i samme farve som de shorts, Danmark havde på til kampen. 

Til samme EM-slutrunde fik den kroatiske landstræner Lino Cervar også en bøde på 15.000 danske kroner for 'usportslig adfærd', efter han hev i en hviderussisk spiller fra sidelinjen under en kamp. 

Ved EM var det det europæiske håndboldforbund (EHF) der afgjorde bødestørrelserne, mens det er det internationale håndboldforbund (IHF), der bestemmer til VM-slutrunderne. 

Det danske dommerpar Mads Hansen og Martin Gjeding har ikke ønsket at kommentere bøden til det kroatiske håndboldforbund for episoden under VM.