Håndbold

Rekordpublikum klar til Final4 i Boxen

Der bliver fuld smæk på, når Skanderborg, Århus, BSV og Aalborg hen over weekenden kæmper om pokaltitlen.

Håndboldens pokalturnering – Santander Cup – har fået vokseværk. Storhedsvanvid måske. Turneringens afgørende kampe, det prestigefyldte Final4-stævne, er flyttet ind i Jyske Bank Boxen.

Lørdag og søndag skal Skanderborg, Århus, BSV og Aalborg fordele penge, prestige og pokal. For øjnene af et rekordstort publikum.

- Der er solgt lige under 6000 billetter, siger Divisionsforeningens direktør, Thomas Christensen, til TV 2 SPORT.

- Det ligger meget godt i tråd med det, vi havde regnet med. Vi har stadig et mål om ramme 7000 – og vi synes, vi er pænt på vej, fortsætter han.

Dermed vil omkring 14.000 tilskuere komme til håndbold i Herning lørdag og søndag. Det betyder, at Final4-stævnet i Boxen bliver det største i turneringens historie.

Da Gigantium i Aalborg for to år siden lagde gulv til finalestævnet, var der lige under 4600 tilskuere pr. dag.

700.000,- på spil

Vindere af Final4:

2018: TTH Holstebro
2017: Skjern Håndbold
2016: HC Midtjyland
2015: Skjern Håndbold
2014: KIF Kolding København
2013: Århus Håndbold
2012: AG København
2011: AG København

Det er heller ikke småpenge, som de fire deltagende klubber skal fordele. Faktisk er der 700.000 kroner på spil – efter denne fordelingsnøgle:

Guld: 225.000,-

Sølv: 200.000,-

Bronze: 175.000,-

Fjerdeplads: 100.000,-

Dertil kommer, at det overskud som Final4-stævnet eventuelt måtte give skal fordeles med 20 procent til hver klub.

Altså kan turneringen ende med at blive en ganske fornuftig håndboldforretning.

- Hvis de tal, man turnerer med i for eksempel Skanderborg, passer, så nærmer beløbene sig ni til ti procent af deres spillerbudget.

- Jeg synes, det sammenlagt danner et billede af, at det har rigtig, rigtig stor betydning. Det er ikke hver dag, man lukker en aftale til 225.000 kroner i de her klubber, siger Bent Nyegaard.

En ’gammel’ turnering

Uddelingen af pokaltrofæet er foregået med Final4-formatet som fast element siden december 2010, hvor AG København vandt.

Men selvom formatet er forholdsvis nyt, så vil vinderen i weekenden tage titlen i en allerede ’forældet’ turnering.

For når det vindende hold på søndag træder op på skamlen, så bliver titlen ’Pokalmester’ ikke efterfulgt af et '2019', og det er der en lidt speciel årsag til. Prøv at holde tungen lige i munden:

Den klub, der på søndag løfter pokalen, vinder i realiteten sidste sæsons pokalturnering.

Det er nemlig pokalturneringen for sæsonen 2017/18, der bliver afgjort i denne weekend.

Klubberne har i de foregående uger været i kamp i de indledende runder af Santander Cup 2018/19 – og kunne på den måde forlade denne sæsons turnering, mens man stadig var med i den foregående sæsons ditto.

Pokalturneringen er altså med andre ord næsten en hel sæson 'bagud'.

Det giver ikke rigtigt mening, men det er ikke desto mindre sandheden. Og det er også forklaringen på, at der ikke står årstal på podiet, når vinderne bliver hyldet.

Det ville simpelthen blive alt for forvirrende for tilskuere og TV-seere. Så det er kun i Dansk Håndbold Forbunds statistikker – og på medaljerne – det fremgår, hvilket år, man rent faktisk vinder Santander Cup.

Final4 i Jyske Bank Boxen begynder lørdag 13.30 med opgøret mellem Skanderborg Håndbold og Århus Håndbold. Klokken 16.00 møder BSV så Aalborg Håndbold.

Det hele kan ses på TV 2.