Håndbold

Erik Veje undrer sig over træneradfærd: - Vanvittigt, vi accepterer det

Århus Håndbolds træner, Erik Veje Rasmussen, foreslår, at der bliver indført nultolerancepolitik ved trænernes brok over dommerne.

Det skal være slut med, at trænerne i dansk håndbold forsøger at påvirke dommerne.

I hvert fald hvis det står til Århus-træner Erik Veje Rasmussen, som synes, at tiden er inde til, at der bliver slået ned på deres brok, hver gang, de føler, en kendelse går imod dem.

- Virkeligheden er, at de to sæt trænere ikke står på sidelinjen for at hjælpe dommerne. Det handler om, at alle gerne vil manipulere dem, siger Erik Veje Rasmussen til TV 2 SPORT og forklarer mekanismen bag brokkeriet:

- Hvis den ene træner står og råber, begynder man som modstander-træner lige med det samme at råbe det modsatte, fordi man selv er nødt til at sikre sig, at modstanderen ikke får en fordel i det efterfølgende angreb, siger han.

Ved vedvarende brok giver det nuværende reglement dommerne mulighed for at tildele trænerne en advarsel – det gule kort – og herefter to-minutters udvisninger, som altså sender en af holdets spillere ud af banen.

I praksis skal der dog ifølge Århus’ cheftræner for meget til, før det får en konsekvens.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at vi accepterer et setup herhjemme, hvor alle står og hyler og skriger. For det første synes jeg ikke, det er særlig fedt.

Derfor ser han gerne, at linjen bliver mere international, hvor der meget tidligere bliver slået ned på trænerbrok.

- Jeg mener simpelthen, at vi er nødt til at få indført en nultolerancepolitik. Trænerne skal klappe i, og dommerne skal have mulighed for at dømme kampen.

- Det er en enorm udfordring at være dommer og forblive følelsesmæssig neutral i en kamp. Der behøver vi jo ikke at gøre det vanskeligere for dem, end det er, siger Erik Veje Rasmussen.

Ekspert og kollega forstår Erik Veje

I forbindelse med forslaget erkender Erik Veje Rasmussen, at han også selv brokker sig. Både når han føler sig bortdømt og også i situationer for at manipulere med dommerne. Begrundelsen er simpel: Han vil jo gerne vinde, og når linjen tillader det, kan det ikke betale sig ikke at gøre det.

Hans trænerkollega fra TTH Holstebro, Patrick Westerholm, kender også til situationen på sidelinjen og den konstante interaktion med dommerne. Han forstår godt idéen bag Erik Veje Rasmussens forslag, men han tror ikke, at det er realistisk at få en nultolerancepolitik gennemført.

- Vi prøver at påvirke dommerne, så meget vi kan. Jeg tror aldrig, vi kommer ud af det, for dommerne må også en gang imellem kigge indad og indse, at når der har været fire skridt, så er der fire skridt, og os på sidelinjen derfor bliver frustrerede over, at de samme regler ikke gælder for begge hold, siger TTH-træneren.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson erkender også, at der er en problematik.

- Det er en diskussion værd at tage op. Fordi det er da ikke for kønt, når der står to gamle mænd ude på bænken og bare hagler efter dommerne, og spillerne og publikum gør det. Kan der bare trækkes lidt af det væk og være tæt på en nultolerancelinje, og at trænerne ved det derinde: Første gang de brokker sig, er der gult kort, og anden gang falder straffen, siger Svensson.

Erik Veje Rasmussen tog temaet op inden Århus' ligakamp mod TTH Holstebro onsdag aften, hvor han på sin Facebook delte sin frustation og forslag.