Håndbold

Sagosen skifter til tysk storklub

Den norske verdensstjerne Sander Sagosen skifter i 2020 fra Paris til tyske THW Kiel, hvor han bliver holdkammerat med de danske Landin-brødre.

Aalborg Håndbold havde glæde og gavn af ham i tre år indtil 2017, hvor mægtige Paris Saint-Germain stod klar til at overtage den norske verdensstjerne, der for samme år blev kåret til verdens bedste mandlige håndboldspiller.

Tre år bliver også længden for Sander Sagosens tilværelse i Paris, da han næste sommer skifter til tyske THW Kiel.

Den 23-årige nordmand, der i øjeblikket deler klub med to danske landsholdsspillere, Henrik Toft Hansen og Mikkel Hansen, får fra 2020 de danske Landin-brødre som holdkammerater i Kiel.

Det er et kæmpe scoop for THW Kiel, men også for Bundesligaen

Bent Nyegaard

Det er nu i højere grad udsigten til at komme tættere på kæresten Hanna Bredal Oftedal, der næste sæson skal spille i danske Silkeborg-Voel, som har fået Sagosen til at underskrive en treårig kontrakt med den nordtyske klub:

- Vi kommer jo uanset til at bo hver for sig, men jeg regner med, at vi finder ud af det afstanden mellem Silkeborg og Kiel, siger Sagosen til det norske medie VG.

Sander Sagosens karriere

 • 2018: Verdens bedste spiller, Handball-Planet 
 • 2018: Fransk mester med PSG
 • 2018: All Star-holdet, EM
 • 2017: Sølvmedalje med Norge, VM
 • 2017: All Star-holdet, VM
 • 2017: Skifter til PSG
 • 2017: Danmarksmester med Aalborg
 • 2017: Topscorer i den danske liga
 • 2016: All Star-holdet, EM
 • 2014: Skifter til Aalborg Håndbold
 • 2013: Debut for det norske A-landshold

Udover de blot 269 kilometer mellem kæresternes klubber, så glæder Sagosen sig også til at komme til de 20-dobbelte tyske mestre:

- Kiel var storklubben, da jeg var lille. Der er en interesse for klubben, som ikke findes noget andet sted i verden, siger Sagosen om sin kommende arbejdsgiver, der har vundet Bundesligaen 17 gange de sidste 25 år.

Kæmpe scoop for Bundesligaen

THW Kiel vandt senest det tyske mesterskab i 2015 og spiller meget atypisk for storklubben i år ikke i Champions League, men derimod EHF Cuppen, der er den næststørste europæiske klubturnering.

- Kiel har været sekundær de senere år - meget godt eksemplificeret af deres deltagelse i EHF Cuppen, men også i den hjemlige liga. Der har været et brændende ønske i klubben, om at det skal ændres. Og det er rigtig godt på vej med tilgangen af Sagosen.

- De går op på øverste niveau igen med tilgangen af ham. Det er et kæmpe scoop at hente Sander Sagosen både for THW Kiel, men også for Bundesligaen i det hele taget, siger Bent Nyegaard.

Se håndboldekspert Daniel Svenssons bud på en All Time-startsyver for THW Kiel nederst.

Håndboldeksperten er fuld af lovord om den stadig unge bagspiller fra Trondheim, som trods sine blot 23 år allerede har prøvet en del eksempelvis med det norske landshold:

- Sagosen er allerede en af verdens allerbedste spillere og kan gå over i historien som en af de største nogensinde, hvis han fortsætter sin udvikling. Hvem har i den alder været i to VM-finaler allerede - ikke en gang Nikola Karabatic, lyder det retorisk fra Nyegaard.

Overraskende skifte

Mange af klodens ypperste håndboldspillere gennem tiden har repræsenteret THW Kiel. Omkring årtusindskiftet var det eksempelvis den svenske trio Stefan Lövgren, Magnus Wislander og Staffan Olsson samt den nuværende danske landstræner Nikolaj Jacobsen i de hvide og sorte trøjer.

Sidenhen blev også stjerner som Nikola Karabatic, Filip Jícha og Aron Pálmarsson til 'zebraer', som Kiels spillere kærligt bliver kaldt.

Men de tre sidstnævnte spillere er alle efter år på toppen af verdens bedste - men også hårdeste liga - som Bundesligaen regnes som, efterfølgende rejst videre til andre klubber og lande.

Og det er ikke kun THW Kiel, der har mistet profiler til klubber i Frankrig, Spanien og Ungarn, hvor konkurrencen og jævnbyrdigheden ikke var den samme som i Tyskland.

Mange store spillere har de senere år forladt Bundesligaen, ifølge Bent Nyegaard på grund af ligaens hårde program:

- At spille fast i en topklub i den tyske liga er uden tvivl det mest slidende for en håndboldspiller. En del topspillere har da også taget konsekvensen af det og skiftet væk. Fornuftigt nok for længden af deres karrierer, siger Nyegaard og fortsætter:

- Derfor overrasker det mig meget, at Sander Sagosen snart tager derhen, hvor der er den største slitage er overhovedet. Sagosens spillestil er slidende er som Karabatic’ med fuldt tryk i 60 minutter i begge ender. Og i Kiel møder de hård modstand uge efter uge.

Bent Nyegaards ekspertkollega Daniel Svensson er enig i, at THW Kiels tilknytning af Sander Sagosen vidner om ambitioner om en tilbageerobring af den tyske håndboldtrone.

- I Kiel handler det kun om titler. Endnu mere end i andre tyske klubber, fordi Kiel har en så mageløs mesterskabshistorie.

- Sander Sagosen er allerede en stor spiller, men skal han blive en historisk spiller i THW Kiel, så skal der både tyske titler og nok også Champions League-triumfer i hus, hvor han er den afgørende profil, siger Daniel Svensson.

Der har som tidligere beskrevet været enormt mange dygtige håndboldspillere i THW Kiel gennem tiden. Daniel Svensson har fået den svære opgave at sammensætte en startsyver af de sublime spillere ud fra, hvordan han vurderer deres betydning for klubben:

 • Venstrefløj: Dominik Klein
 • Venstreback: Filip Jícha
 • Playmaker: Stefan Lövgren
 • Højreback: Kim Andersson
 • Højrefløj: Christian Sprenger
 • Stregspiller: Magnus Wislander
 • Målmand: Thierry Omeyer
 • Træner: Alfred Gislason

'Honorable mentions': Nikola Karabatic, Klaus-Dieter Petersen og Marcus Ahlm.