Kontra

Svan fortæller om personligt tab, der fjernede lysten til at spille en af de største kampe

Håndboldspilleren Lasse Svan fortæller for første gang, hvorfor Champions League-finalen i 2014 for ham står som den største kamp nogensinde.

Han har lige opnået det største, en håndboldspiller kan opnå med sin klub; at vinde Champions League.

Men den danske landsholdsspiller Lasse Svan forstod det slet ikke til at starte med. Han stod nemlig i et virvar af modstridende følelser.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvor jeg skal gøre af mig selv. Jeg kan ikke styre min vejrtrækning, og jeg græder også lidt, siger Lasse Svan til TV 2 SPORT.

Det var helt forfærdeligt at være i den situation

Lasse Svan, landsholdsspiller

Et år forinden havde han og hustruen mistet et barn, og inden Champions League-semifinalen fik han et ubehageligt opkald, der bragte ham tilbage til den hårde oplevelse.

Derfor er lige netop den kamp - Champions League-finalen den 1. juni i 2014 - Lasse Svans sværeste.

Den sportslige forløsning

Det var ikke første gang, Flensburg-Handewitt stod i en finale. De seneste tre år havde de stået i den tyske pokalfinale, men tabt dem alle til THW Kiel.

Halvanden måned inden Champions League-finalen stod de så i deres fjerde pokalfinale. Og med Kiel ude af billedet var de storfavoritter til at vinde over Füchse Berlin. Men Flensburg og Lasse Svan endte med at tabe finalen. Igen.

- Det nederlag står som et af de værste nederlag, jeg nogensinde har haft i min karriere. Kollektivt var vi helt nede og ramme bunden bagefter. Vi var ude og drikke en øl bagefter, men der var ikke nogen, der sagde noget.

Det var svært for det tyske mandskab at forestille sig, at de lidt over en måned senere skulle stå som vindere af Champions League. Og det var egentlig også okay. Klubben havde aldrig på forhånd forestillet sig, at de ville nå til finaleweekenden i Köln, så det var egentlig allerede en succes.

Men når man som Lasse Svan er sportsmand, vil man altid have mere. Selvom holdet vandt over Barcelona i semifinalen, så havde han svært ved at slippe sin egen elendige præstation.

- Jeg havde ikke spillet særlig godt i semifinalen, hvor jeg endte med at blive skiftet ud i anden halvleg. Jeg havde det lidt, som om jeg skyldte noget til mine holdkammerater.

Dagen efter fik Lasse Svan muligheden for at betale tilbage, da Kiel blev slået med 30-28 i finalen. Han endte selv med at blive delt topscorer.

Den personlige nedtur

Men den sværeste kamp udspillede sig ikke på banen i denne periode. Den udspillede sig derhjemme og ikke mindst i Lasse Svans hoved.

Inden Champions League-semifinalen fik han nemlig et opkald fra hustruen Sara.

- Et år forinden (i 2013, red.) havde min hustru og jeg tabt et barn. Sara var gravid og havde tabt det. Det var en meget trist periode, vi havde i vores liv på det tidspunkt.

- Og om lørdagen inden vi skal spille semifinale, ringer Sara og fortæller, at hun har de samme symptomer, som hun havde dengang, hun mistede barnet. Og det var ligesom den information, jeg gik ind og spillede en semifinale med, fortæller Lasse Svan for første gang til offentligheden.

Lasse Svan spillede som bekendt ikke nogen god semifinale, hvilket han i bagklogskabens lys godt selv kan forstå.

- Jeg havde en fornemmelse af at være et sted, jeg egentlig ikke skulle være. Jeg havde ikke lyst til at spille semifinalen. Jeg havde lyst til at være derhjemme og finde ud af, om den var gal igen.

- Det var helt forfærdeligt at være i den situation, for jeg følte, jeg svigtede Sara derhjemme ved ikke at være der, og samtidig havde jeg det også sådan, at hvis jeg tog hjem, så svigtede jeg hele holdet. Det var en meget, meget ubehagelig og akavet situation at være i.

Lasse Svan tog en snak med sin danske klubkammerat Anders Eggert om aftenen efter semifinalen.

Han overbeviste sig selv om, at det ikke kunne nytte noget. Nu var han dér i Köln, og for at kunne retfærdiggøre sit valg var han nødt til at gå ind til finalen for at vinde, så han i det mindste havde noget at tage med hjem.

Og det gjorde han som bekendt. Alle hændelserne lagt sammen gjorde lige netop den finale til Lasse Svans sværeste og mest mindeværdige kamp. Nogensinde.

- Jeg var jo frygtelig ked af det, samtidigt med at jeg var utrolig glad. Følelsesmæssigt har jeg aldrig været så langt ude.

- Jeg kunne ikke styre min vejrtrækning, da det først gik op for mig, at vi havde vundet Champions League, for det hele kom bare væltende ind over mig. Men det hele gik jo godt, vi fik en dejlig datter, som er fire år nu.

Lasse Svan har siden da vundet det tyske mesterskab med Flensburg-Handewitt samt OL- og VM-guld med det danske landshold. Ikke mindst fordi han selv har uddannet sig som mentaltræner.

I aftenens KONTRA-udsendelse kan du se og høre Lasse Svan fortælle meget mere. Det er på TV 2 SPORT klokken 22:00 - se en teaser for programmet her:

Lasse Svan taler ud med Bent Nyegaard i håndboldmagasinet KONTRA Video: David Schiøler