Håndbold

Damgaard fik barndomsdrøm knust under VM: - Det gjorde skide ondt

29-årige Michael Damgaard er igen tilbage på landsholdet, efter han sidste gang var med ved EM-slutrunden i 2018.

Der var rød-hvid jubel i det meste af Danmark, da håndboldherrerne i januar sikrede en historisk VM-titel på hjemmebane. I Jyske Bank Boxen sad 15.000 tilskuere, mens knap tre millioner danskere havde tændt TV'et.

Blandt dem, der ikke så VM-finalen, var venstrebacken Michael Damgaard. Magdeburg-spilleren blev vraget til Nikolaj Jacobsens endelig trup, og efter at have holdt lav profil fortæller han nu til TV 2 SPORT, hvor hårdt det ramte ham ikke at være med, og hvorfor han næsten ingen VM-kampe så.

- Det var jo en blandet følelse, for jeg under drengene så meget som overhovedet muligt. Og så er jeg ikke i tvivl om, hvor kæmpe fed en oplevelse det ville være og var, i og med de vandt.

- Samtidig var det også en barndomsdrøm, jeg fik knust, så det gjorde skide ondt. Det var fantastisk flot af holdet, men jeg ville hellere prioritere anderledes så vidt muligt. Selvfølgelig så jeg lidt hist og her, men de afgørende kampe kunne jeg slet ikke se, siger Michael Damgaard.

'Jeg ville gerne være en del af den følelse og sejrsrus'

Efter fem slutrunder i træk måtte Damgaard konstatere, at der ikke blev plads til ham blandt de udvalgte til VM. Landstræneren havde allerede i oktober givet udtryk for i perioden op til udtagelsen, at Damgaards manglende spilletid i klubben - grundet knæproblemer - kunne koste ham pladsen, da andre i så fald stod klar til at tage den.

Jeg har brugt det sidste lange stykke tid på at opbygge selvtillid

Michael Damgaard

To måneder senere blev det en realitet, da Nikolaj Jacobsen udtog 18 spillere til VM-truppen, hvor Damgaard ikke var iblandt. Herfra forholdt han sig ganske tavs.

- Når holdet først vandt, hvilket man forventede, fordi de gjorde det fantastisk, så ville jeg gerne være en del af den følelse og sejrsrus. Og samtidig ville jeg heller ikke ødelægge noget på nogen måde eller smide skår i glæden. Så jeg valgte at forholde mig ganske anonymt og følge dem stille og roligt og undgå, hvad man nu engang kunne på de sociale medier, tilføjer Damgaard.

Vild pokalweekend med 15 scoringer i én kamp

Sidste år var Magdeburg-spilleren med, da Danmark sluttede som nummer fire ved EM. Det var samtidig sidste gang, han var en del af landsholdstruppen. Herefter fulgte altså et 2018, hvor Damgaard i perioder var plaget af en knæskade, hvilket kostede ham muligheden for at vise sig frem.

Nu er han efterhånden tilbage, hvor han gerne vil være spillemæssigt. I weekenden scorede han senest 15 mål i pokalsemifinalen, inden han blev noteret for seks scoringer i finalenederlaget mod Kiel. Selvom Damgaard kalder det for en "lorte-weekend", fordi Magdeburg ikke vandt titlen, så håber han at tage spillet med videre til landsholdet.

- Jeg ville rigtig gerne sige, det var en fantastisk weekend, men det kan jeg bare ikke på grund af nederlaget. Jeg fik da et par hædersord og meritter med. Jeg har brugt det sidste lange stykke tid på at opbygge selvtillid, så det kan jeg smide med i bagagen.

- En landsholdsweekend et helt nyt sted med et helt nyt hold. Jeg har ikke været med i rigtig lang tid, og hvis jeg ikke gør det godt og spiller godt, hvad kan jeg så bruge at have spille godt i weekenden til. Der er nogle ting, jeg skal ind og bevise. Jeg vil jo rigtig gerne være en del af det her igen.

Tilbage hos verdens bedste landshold

Selv var Damgaard med til at vinde OL-guld i 2016, hvor han blev en afgørende joker for den daværende landstræner, Gudmundur Gudmundsson. I mellemtiden har det danske landshold befundet sig blandt de bedste hold i verden, men efter januar-slutrunden er det altså verdensmestrene, Damgaard vender retur til.

- Det vidner om, at det man løber og laver, det er det rigtige langt hen ad vejen. Så må vi ellers tage den derfra, men det bliver sjovt at måle sig med de bedste, selvom jeg kender de fleste drenge hjemme fra Bundesligaen. Nu bliver det sjovt at spille sammen med dem igen.

Føler du, det er her, du hører til?

- Jeg arbejder for at høre til her, lyder det klare svar fra Damgaard, der endnu ikke har haft længere snakke med Nikolaj Jacobsen om hans rolle i forbindelse med EM-kvalifikationskampene mod Montenegro.

- Jeg har fået at vide, jeg er indkaldt og skal med her. Så må vi jo se. Der løber også en anden rundt på min position, der er ret god. Jeg tager al den spilletid, jeg kan få, og så vil jeg glæde mig rigtig meget til træningerne især.

Hvad vil du gerne ind og vise?

- Først og fremmest vil jeg vise, at jeg lige har haft to hårde kampe, og så står jeg stadigvæk rent fysisk og har forhåbentlig ikke nogen problemer med at træne. Jeg har en rigtig god følelse, og det er et godt fundament, at man kan vise, at man ikke skal frygte eller tænke over, at jeg ikke kan holde til det tryk og pres, der nu engang ligger på en landsholdsspiller. Så det er en god start.

Landstræneren glæder sig til at se Damgaard igen

Michael Damgaard var ikke oprindeligt udtaget til de to kampe mod Montenegro, men en skade hos Rasmus Lauge banede vejen for bagspilleren.

Selvom Nikolaj Jacobsen var ked af at miste Lauge, ser han samtidig frem til et Damgaard-comeback:

- Vi glæder os dog meget til at få Michael Damgaard tilbage på holdet. Han har haft en opadgående formkurve og har spillet rigtig godt for Magdeburg her i foråret, sagde landstræneren i forbindelse med udmeldingen om udskiftningen.

Danmark spiller to kampe mod Montenegro. Først 10. april i den montenegrinske hovedstad, Podgorica, og tre dage senere i København. Begge kampe kan ses på TV 2.