Kontra

Taktisk påfund, panik og perfektion – landsholdet mindes historisk kamp

I VM-semifinalen besejrede Danmark de forsvarende verdensmestre fra Frankrig med 38-30 i en kamp, der kaldes den bedste danske landskamp nogensinde.

For 75 dage siden leverede det danske herrelandshold en historisk præstation, da de gennembankede håndboldstormagten fra Frankrig.

Men hvordan gik det egentlig til? Og hvilke minder har landsholdet fra kampen?

Læs uddybende, hvordan håndboldherrerne husker VM-semifinalen nederst i artiklen.

Jeg husker den som helt vild. Total surrealistisk at rende rundt inde på banen

Lasse Svan, landsholdsspiller

Fredag den 25. januar 2019 blev en historisk dag for dansk håndbold. Ikke fordi de vandt endnu en guldmedalje. Men fordi det danske landshold leverede en pragtpræstation på et niveau, der var hidtil uset fra et dansk herrelandshold.

Det var Barclaycard Arena i Hamburg, der dannede rammerne for et sandt dansk festfyrværkeri.

Allerede efter et kvarters spil af semifinalen kunne det ses, at det var et dansk landshold, der havde fundet det helt rette spændingsniveau, og at det var et landshold forberedt helt ud til fingerspidserne.

Efter en stor dansk første halvleg af blandt andet Mikkel Hansen, der senere hen er blevet kåret til verdens bedste håndboldspiller, kunne danskerne gå til pausen foran med hele 21-15.

Lyn-analyse

Det var en outstanding præstation af hele holdet. Startende med en taktik, der virkede. Spillerne løste opgaven til perfektion. Mikkel Hansen træder i karakter som verdens bedste håndboldspiller – løser situationerne i de sekvenser, hvor Danmark er lidt i problemer. Det var et dansk landshold, som jeg aldrig har set det før.

Man tilstræber jo altid den perfekte præstation – den perfekte kamp. Den findes gudskelov ikke. Det her var så tæt på perfekt, som noget kan være med en uhørt høj scoringsprocent, en meget lav fejlmargin. En imponerende kamp, som bliver meget vanskelig at gentage.

I anden halvleg fortsatte det danske storspil, og Frankrig havde store problemer med den danske offensiv, der bød på blandt andet hidtil usete opstillinger, og en spiller, der først for alvor trådte ind i turneringen i denne kamp.

Der blev aldrig rystet på hånden fra dansk side, og de danske drenge kunne efter de 60 minutter for første gang nogensinde juble over en plads i en VM-finale på dansk jord.

Verdens bedste Mikkel også på højre back

Landstræneren Nikolaj Jacobsen er kendt for gerne at ville gemme på sine esser så længe som muligt. Og lige netop et es var det, han hev ud af ærmet i semifinalen.

Mikkel Hansen, der indtil den kamp, havde huseret på venstre back og playmaker-positionen blev pludseligt rykket hen på højre back, hvilket der senere viste sig at være en genistreg udover det sædvanlige.

- Vi skulle have et alternativ til Nikolaj Øris, og der var Mikkel Hansen vores førstevalg. Men jeg havde ikke set, at det skulle vise sig at være så effektfuldt, at det blev det, vi spillede mest i både semifinale og finale, siger Nikolaj Jacobsen.

Der var panik på øverste etage

Nikolaj Jacobsen, dansk landstræner

- Man kan sige, at vi også løste det rigtig, rigtig godt. Og så er det jo dumt ikke at fortsætte med at spille videre på den måde, siger Mikkel Hansen.

I kampen, der var Mikkel Hansens landskamp nummer 200 i den rød/hvide trøje, præsterede Paris Saint-Germain-spilleren at score hele 12 gange selv, og derudover havde han næstsidste hånd på seks mål.

- Jeg troede, jeg havde forudset det hele, og jeg forventede en kampen med et forudsigeligt forløb. Men Mikkel (Hansen, red.) viste sig at være på toppen, og det hele fungerede for ham, hvorimod vores hold ikke kunne svare igen, siger den franske landstræner Didier Dinart.

Panik over forsvarskabale

Det danske landshold var op til og under slutrunden præget af mange skadesproblemer, og Nikolaj Jacobsen måtte foretage flere udskiftninger og lade spillere sidde over i kampe på grund af skader.

Og op til den store semifinale var to af profilerne særdeles tvivlsomme. Henrik Møllgaard og Magnus Landin døjede begge med lægproblemer, hvilket langt fra passede ind i landstrænerens planer for kampen.

- Der var panik på øverste etage. Når man står 15 minutter før en VM-semifinale og reelt ikke anede, om forsvars-krumtappen Henrik Møllgaard og Magnus Landin kunne spille, så havde jeg problemer med at få forsvarskabalen til at gå op, siger Nikolaj Jacobsen.

Den der fornemmelse af at slå Frankrig, når det gælder: Det er unikt

Henrik Møllgaard, landsholdsspiller

Men selvom det ikke var til at vide, om de to skulle ud efter 10 minutter, eller om de kunne klare hele, så gennemførte begge semifinalen og bidrog begge i den grad til den imponerende danske magtdemonstration.

Bænket styrmand fik taktstokken

Rent personligt havde det ikke været den slutrunde, som Morten Olsen havde drømt om. Altså lige indtil semifinalen.

- Morten Olsen fik chancen i de første par kampe. Men jeg syntes ikke, han løste de ting, vi havde aftalt, specielt godt. Og så er der for dygtige spillere på bænken, der skal have chancen, siger Nikolaj Jacobsen.

Før Frankrig-kampen havde den danske playmaker kun scoret seks gange, men i semifinalen viste landstræneren ham igen tillid og smed ham for de franske løver. Og det viste sig at være et klogt træk.

Med Rasmus Lauge og Mikkel Hansen ved siden af sig styrede Morten Olsen det danske angrebsspil til perfektion. Og den brølstærke strateg noterede sig for fem scoringer i kampen.

- Hatten af for Morten Olsen. Han havde måske gået og været en smule frustreret. Det var helt sikkert en Morten Olsen, der havde længtes efter, at Nikolaj Jacobsen kaldte efter ham ude på bænken. Men han leverede en stor præstation, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert, Claus Møller Jakobsen.

Selvom Danmark som bekendt gik hele vejen og kunne fejre herrelandsholdets første verdensmesterskab, så vil semifinalen utvivlsomt være at finde i historiebøgerne, som en kamp, der blev spillet på et historisk højt niveau. og måske endda som den perfekte landskamp.

Du kan se håndboldmagasinet Kontra om den ultimative landskamp på TV 2 SPORT i aften klokken 20.05 og på TV 2 PLAY.

Håndboldherrer om vild VM-semifinale

Mikkel Hansen

Mikkel Hansen

- Jeg synes, vi var dygtige til at holde det simpelt, og der var ikke nogen, der skulle opfinde den dybe tallerken. Men hver evig eneste gang man var fri, jamen så tog man skuddet. Var der en, der kom frem, så spillede man bolden videre og gjorde de andre gode, og det er selvfølgelig klart, at når man spiller en kamp som denne her, så er det jo det, man vil se. Ofte synes jeg, håndbold er bedst, når det er simpelt, og det var det her et godt eksempel på.

Var det her den bedste kamp, du har været involveret i?

- Det er i hvert fald en af dem. Og det er også grundet af, at det var mod Frankrig. Det er et ekstremt stærkt landshold. Men jeg synes nu, det var hele holdet, der først og fremmest var ekstremt godt forberedt. Vi spillede med ekstremt meget selvtillid og var superklar fra første fløjt, hvilket selvfølgelig er vigtigt. Og det synes jeg også strålede ud af os i lige den kamp, at lige meget hvad franskmændene gjorde, og om jeg var på højre eller venstre back, eller hvad vi nu gjorde i forhold til angrebsspillet, jamen så kom vi frem til de afslutninger, som vi rigtig gerne ville have og de afslutninger, vi var trygge ved. Og når man spiller på den måde, så giver det selvtillid, og det tror jeg, man kunne se hele vejen rundt.

 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Niklas & Magnus Landin

Niklas Landing & Magnus Landin

- For mig personligt var det ikke den perfekte håndboldkamp i det defensive i og med, at jeg blev skiftet ud i starten af kampen. Jeg synes ikke, at det kørte for mig og vores forsvarsspil. Men jeg vil gerne gå med til, at det var måske den perfekte håndboldkamp angrebsmæssigt.
Og så husker jeg, at Mikkel havde en fantastisk aften, siger Niklas Landin.

- Det er en af de rigtig store og fede kampe, som jeg har prøvet at spille. Der var rigtig god knald på og en rigtig fed landskamp, lyder det fra Magnus Landin.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Lasse Svan

Lasse Svan Hansen

- Den husker jeg som helt vild. Total surrealistisk at rende rundt inde på banen og spille mod et fransk landshold, som i mange år har været helt dominerende, og især i de afgørende kampe har de været helt brutalt stærke. Og så løbe rundt inde på banen og have en fornemmelse af, at alt, hvad vi laver, det virker både i forsvaret og angrebet. Og se nogle franske spillere rende rundt og til tider absolut ikke have nogen idé om, hvad de skal gøre med bolden, og hvor de skal løbe hen i forsvaret. Så det var en meget surrealistisk oplevelse og selvfølgelig fantastisk at være en del af.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Henrik Møllgaard

Henrik Møllgaard

- Det var måske den kamp, jeg frygtede mest, fordi vi skulle væk fra Danmark og ned til Hamborg for at møde Frankrig. Når de spiller afgørende kampe, så er der en chance for, at man ryger ud – også på gode dage. Det er sjældent man får chancen for at lave så mange mål mod Frankrig, men der var selvfølgelig også et par mangler hos franskmændene – specielt på redninger – der gjorde, at det løb lidt vidt. Men det var vanvittigt at være del af, og jeg tror, den der fornemmelse af at slå Frankrig, når det gælder: Det er noget unikt, for det får man ikke lov at prøve mange gange.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Morten Olsen

Morten Olsen

- Jeg synes faktisk ikke, at vi i de første ti minutter spillede særligt godt. Men vi får alligevel scoret. Men nogle gange vinder man kampe, hvor det hele ikke lige fungerer, men hvis man alligevel får lavet mål, så er der jo et topniveau, man kan nå. Og der bliver det endnu sværere at spille imod os, hvis man lige får styr på angrebsspillet, og det fik vi også. Så jeg synes tidligt, jeg kunne se, at vi ikke haltede efter Frankrig fra start af, og vi har egentlig, så det ud som om, et lille overtag. Så jeg troede egentlig ret tidligt på, at vi godt kunne vinde semifinalen.

- Jeg synes faktisk, at jeg allerede kunne se fra start af, at jeg allerede efter 10 minutter kunne se, at de ikke var Frankrig, som de plejer at være. Jeg synes, der manglede en der drev dem. Mahé gjorde det rigtig godt som playmaker, men det var lidt som om, at Karabatic manglede, og så manglede de helt åbenlyst også en, der tog med hænder i målet. Så der var ikke det helt samme drev, der plejer at være, når franskmændene spiller. Der var ikke den helt samme hårdhed, og jeg tror, at hvis man spørger de fleste af vores spillere, så fik ingen nogen specielt hårde tacklinger i den kamp.

Har du nogensinde været part i en større magtdemonstration?

- Nej, det har jeg ikke. Og det var også det, der gjorde det så specielt og lidt underligt bagefter, at vi vinder semifinale og finale så stort og med så meget overskud. 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Mads Mensah

Mads Mensah Larsen

- Det var fantastisk. Heldigvis var det også en bølge, vi kunne ride hele vejen forbi finalen på. Det giver jo lyst til mere i fremtiden. Det var rigtig godt at være med til. Der var ikke mange hænder og fødder, der blev sat forkert. Ellers så lykkes man ikke med at vinde så sikkert mod Frankrig. Selvfølgelig vil der altid være fejl, men jeg tror ikke, vi skal sætte næsen op efter, at vi kan spille meget bedre, end vi gjorde til de sidste par kampe ved VM.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Nikolaj Jacobsen

Nikolaj Jacobsen

- Jeg husker den ganske tydeligt. Specielt frem til 30-20, hvor det nærmest var sådan lidt uvirkeligt, når man kiggede op på stillingen, og der stadig var et stykke tid endnu.
Det, der forstærker det hele, er, fordi det er Frankrig. De har nærmest været uovervindelige og også har basket Danmark nogle gange, at man så på den måde dominerer kampen, det gør bare, at det hele bliver forstærket. Når man har en udnyttelsesprocent på 79 mod – i mine øjne – det bedste hold i verden. 

- Sådan rent procentmæssigt med udnyttelse og alt det der, så tror jeg, det bliver svært at slå den kamp, når man så også kigger på, at det var imod det nok bedste landshold, der har været de sidste 10 år. At vi slog dem på den måde.
Det er jo ikke sådan en kamp, der er den allervanskeligste som træner. I den her kamp var det nogle spillere, som løste nogle systemer til nærmest perfektion. Det var første gang, at jeg var med til at sikre en medalje for et dansk landshold. Det var kæmpestort for mig. At den så blev af guld gjorde det bare endnu større. 

- At vise sig at være så suveræne over 10 kampe, som vi viste der; det håber jeg selvfølgelig kan ske igen. Men det virker nærmest lidt uvirkeligt. Derfor må vi nok også sætte næsen op efter, at et dansk herrelandshold også godt kan præstere mindre i nogle af de kampe, der kommer fremover.
 

Foto: Annegret Hilse / Ritzau Scanpix

Didier Dinart

Didier Dinart

- Det var en svær kamp at spille, for jeg troede, jeg havde forudset det hele, og forsvaret havde spillet stærkt under hele VM. Da Danmark havde en stærk højre side, forventede jeg, at kampen ville få et forudsigeligt forløb. Men Mikkel (Hansen, red.) viste sig at være på toppen, og det hele fungerede for ham, hvorimod vores hold ikke svarede igen. Vi virkede handlingslammet overfor den danske overlegenhed. Vi havde ikke redskaberne på bænken, for dét, vi forsøgte, fungerede ikke, og vores normalt så stærke forsvar fungerede heller ikke. Danmark viste siden i finalen mod Norge, at de var VM´s klart bedste hold. Det kan man ikke bortforklare.

Foto: Annegret Hilse / Ritzau Scanpix