Håndbold

Topdommer måtte dømme alene efter skade: - En syret oplevelse

Dommeren Martin Gjeding blev skadet med 17 minutter tilbage af kampen mellem Viborg og Herning-Ikast, og derfor måtte Mads Hansen selv dømme.

- Mads? Min skade er brudt op igen, så jeg bliver nødt til at gå ud. Jeg har fået en fiber, så jeg er nødt til at sige tak for i dag.

Det var ikke kun spillerne fra Viborg HK og Herning-Ikast, som havde det hårdt onsdag aften. Ovenstående kommentar kommer fra Martin Gjeding, som sammen med sin faste makker, Mads Hansen, dømte opgøret mellem de to jyske klubber.

Men de sidste 17 minutter af kampen blev spillet med blot én dommer, da Martin Gjeding ikke kunne fortsætte. Han så resten af kampen med en ispose om det ene lår, mens Mads Hansen dømte videre inde på banen.

Og det er lang tid siden, at den 41-årige topdommer sidst har prøvet det.

- Det var virkelig uvant. Jeg har ikke dømt en en-dommer-kamp i rigtig mange år. Det der med at dele banen op og alle de små indstuderede ting forsvinder som dug fra solen. Så det var en syret oplevelse, siger Mads Hansen til TV 2 SPORT.

- Det gik umiddelbart okay. Kampen var jo tæt på afgjort. Det havde været svært, hvis det havde været i en kamp, hvor det hele var højdramastisk og afgjort i sidste sekund. Så kunne det godt blive svært. Jeg vil helst stå nede på baglinjen, da det faktisk er der, jeg bedst kan holde øje med det, der sker på stregen, men så er der bare langt op i den anden ende – uanfægtet af, hvor god eller dårlig form, jeg er i, siger han med et smil.

Vi skulle have været til Ungarn og dømme en landskamp. Det er den første opgave, vi må sige nej tak til

Mads Hansen

Næsten umuligt at dømme alene

Martin Gjeding fortalte kort efter, han måtte forlade banen, at han efterlod sin makker i en utrolig svær situation. Der sker nemlig så mange ting i en ligakamp, at det kræver fire øjne at holde øje med det hele.

- For en tre ugers tid siden fik jeg en lille fiber i mit lår, og det har jeg så gået og plejet lidt. Jeg har egentlig haft en god pause og har følt, at jeg var klar igen. Inden jeg gik på banen, prøvede jeg at lave nogle retningsskift og tempoløb. Så skulle jeg lave en enkelt vendig her, og så brød den gamle fiber op igen, siger Martin Gjeding.

Hvad betyder det for kampen med kun én dommer?

- Det er noget helt andet. Mads kan tillade sig at lave flere fejl, før folk brokker sig. At dømme en kamp på håndboldliga-niveau alene, det er jo næste umuligt. Man kan jo ikke både holde øje med, hvad der sker inde på stregen, på fløjen og ude bagved. Det er et helt anderledes setup, der er nu, sagde Gjeding under kampen.

Martin Gjeding måtte ud på bænken og have is på sit lår med 17 minutter tilbage.

Må melde afbud til landskamp

Mads Hansen fortæller, at det potentielt er muligt, at vi ikke kommer til at se det danske dommerpar i slutspillet mere. Men på den korte bane er der allerede en landskamp i den kommede weekend, de har meldt afbud til.

- Det afhænger af, hvor hurtigt Martin kan blive klar igen. Forhåbentlig tror jeg ikke, at det er værre end, at vi kommer til at indgå i slutspillet i en eller andet sammenhæng. Vi skulle have været til Ungarn her i weekenden og dømme en landskamp mellem Ungarn og Rusland. Det er den første opgave, vi må sige nej tak til.

- Så håber vi, at han kommer hurtigt på højkant igen. Han er jo ved at være en ældre herre, så der skal måske noget kærlighed til, slutter Mads Hansen med et smil på læben.

Kampen endte med et nederlag til Viborg på 21-28, og med onsdagens nederlag kan de grønblusede ikke længere nå en plads i semifinalerne. Det er aldrig sket, at de ikke er kommet i top-fire.

Håndboldkvinderne fra Herning-Ikast vandt 28-21 ude over Viborg HK. Video: Malthe Henriksen