Sådan er Hassan Moustafa blevet magtfuld enehersker i IHF

Mange lande uden håndboldtradition agerer 'stemmekvæg' for Hassan Moustafa og sikrer ham magten i IHF, forklarer ekspert.

I 19 år har egyptiske Hassan Moustafa siddet på tronen som en farao i international håndbold, og ingen har - siden han blev valgt i år 2000 - kunnet true ham på posten som præsident i det internationale håndboldforbund IHF.

F√• har fors√łgt, men alle fors√łg er endt i fiasko, selv om den 74-√•rige egypter gennem √•rene er blevet beskyldt for b√•de magtmisbrug og √łkonomisk svindel. For Hassan Moustafa er beskyttet af en r√¶kke sm√• lande, der alle er medlemmer af IHF og har en stemme, selv om de ikke har nogen s√¶rlig - eller slet ingen - h√•ndboldtradition.

- Hassan Moustafa har l√¶rt af andre ‚Äď i g√•se√łjne ‚Äď store idr√¶tspr√¶sidenter fra atletik, fra volleyball og ikke mindst fra fodbold. Det g√¶lder om at f√• en masse sm√• nationer med, som rent ud sagt kan agere stemmekv√¶g, forklarer Jens Sejer Andersen, international direkt√łr i organisationen Play The Game, der arbejder for mere √•benhed og mindre korruption i international idr√¶t.

Over 40 procent flere medlemslande i Moustafas tid

I IHF har hvert medlemsland √©n stemme. Det betyder, at fx den lille Stillehavs-√ł Tulavu, der blev optaget i IHF i 2013, med sine godt 10.000 indbyggere bestemmer lige s√• meget i IHF som en stor h√•ndboldnation som Tyskland.

- Princippet om √©n nation ‚Äď √©n stemme lyder jo v√¶ldigt demokratisk, men i realiteten er det med til at √łdel√¶gge demokratiet, fordi de 900.000 h√•ndboldspillere i Tyskland repr√¶senteres af √©n stemme til generalforsamlingen, og det g√łr h√•ndboldspillerne i Tuvalu og Papua Ny Guinea ogs√• ‚Äď jeg ved ikke, om de overhovedet ville kunne stille to h√•ndboldhold. Det betyder jo, at medlemsdemokratiet bliver rigtig, rigtig svagt, hvis 900.000 h√•ndboldspillere i Tyskland m√• deles om √©n stemme, mens en h√•ndfuld h√•ndboldspillere ogs√• har en stemme, som vejer lige s√• meget, mener Jens Sejer Andersen.

- Begrundelsen er ‚Äď if√łlge idr√¶tsform√¶ndene ‚Äď FN-princippet. I FN‚Äôs generalforsamling er det ogs√• √©t land ‚Äď √©n stemme. Men s√• glemmer man lige √©n ting: FN‚Äôs generalforsamling vedtager aldrig noget som helst af politisk betydning. FN‚Äôs generalforsamling vedtager smukke hensigtserkl√¶ringer, men hvis der er virkelige konflikter, der skal l√łses, s√• er det FN‚Äôs sikkerhedsr√•d, og her g√¶lder nogle helt andre spilleregler, p√•peger direkt√łren fra Play The Game.

If√łlge en unders√łgelse, som dagbladet Politiken lavede tilbage i 2015, er godt 40 procent af IHF's over 200 medlemslande blevet optaget i forbundet, efter Hassan Moustafa overtog pr√¶sidentposten i √•r 2000.

Politikens unders√łgelse viste ogs√•, at kun 84 af medlemslandene i 2015 havde et landshold p√• et niveau, der berettigede til en plads p√• verdensranglisten. Og kun i 95 af landene var der nationale turneringer i h√•ndbold.

- Man optager de her lande som medlemsnationer. Man sender m√•ske ogs√• lidt udviklingspenge derud, hvor man ikke sp√łrger s√• meget til, hvordan de bliver brugt, og s√• kan de her nationer jo v√¶lge en formand og sende en delegeret til generalforsamlingen, v√¶re medlem af komiteer, f√• dejligt mange rejser, ophold p√• luksushoteller og sp√¶ndende st√¶vnedeltagelser, forklarer Jens Sejer Andersen.

- De her lande ved godt, hvem de skylder alle de her privilegier, de små nationers repræsentanter; Dem skylder de præsidenten, og derfor er der aldrig ballade med dem, når der skal stemmes ved generalforsamlingerne. Det har vi set utallige eksempler på, siger Jens Sejer Andersen.

Formandens ord er lov - eller bliver det

If√łlge Play The Game-direkt√łren betyder opbygningen af IHF, at Hassan Moustafa reelt bestemmer alt i IHF.

- Formandens ord er lov. Og hvis det ikke er lov, så bliver det lov, for så skriver han lovene om. Det er der mange eksempler på med Hassan Moustafa gennem tiden, siger Jens Sejer Andersen.

En af de f√•, der har fors√łgt at udfordre Hassan Moustafa i hans regeringstid, er Jeannot Kaiser fra Luxembourg. Han stillede i 2009 op mod Moustafa p√• IHF's kongres, som det √•r blev afholdt i Hassan Moustafas hjemland Egyptens hovedstad Kairo.

Men da Jeannot Kaiser skulle levere sin valgtale til kongressen, virkede hans mikrofon pludselig ikke - og Hassan Moustafa endte med at vinde valget med 115 stemmer mod s√łlle 15 til sin udfordrer.

TV 2 SPORT har via det internationale h√•ndboldforbund IHF forg√¶ves fors√łgt at f√• en interview med Hassan Moustafa.