Håndbold

Sådan er Hassan Moustafa blevet magtfuld enehersker i IHF

Mange lande uden håndboldtradition agerer 'stemmekvæg' for Hassan Moustafa og sikrer ham magten i IHF, forklarer ekspert.

I 19 år har egyptiske Hassan Moustafa siddet på tronen som en farao i international håndbold, og ingen har - siden han blev valgt i år 2000 - kunnet true ham på posten som præsident i det internationale håndboldforbund IHF.

Få har forsøgt, men alle forsøg er endt i fiasko, selv om den 74-årige egypter gennem årene er blevet beskyldt for både magtmisbrug og økonomisk svindel. For Hassan Moustafa er beskyttet af en række små lande, der alle er medlemmer af IHF og har en stemme, selv om de ikke har nogen særlig - eller slet ingen - håndboldtradition.

- Hassan Moustafa har lært af andre – i gåseøjne – store idrætspræsidenter fra atletik, fra volleyball og ikke mindst fra fodbold. Det gælder om at få en masse små nationer med, som rent ud sagt kan agere stemmekvæg, forklarer Jens Sejer Andersen, international direktør i organisationen Play The Game, der arbejder for mere åbenhed og mindre korruption i international idræt.

Over 40 procent flere medlemslande i Moustafas tid

I IHF har hvert medlemsland én stemme. Det betyder, at fx den lille Stillehavs-ø Tulavu, der blev optaget i IHF i 2013, med sine godt 10.000 indbyggere bestemmer lige så meget i IHF som en stor håndboldnation som Tyskland.

- Princippet om én nation – én stemme lyder jo vældigt demokratisk, men i realiteten er det med til at ødelægge demokratiet, fordi de 900.000 håndboldspillere i Tyskland repræsenteres af én stemme til generalforsamlingen, og det gør håndboldspillerne i Tuvalu og Papua Ny Guinea også – jeg ved ikke, om de overhovedet ville kunne stille to håndboldhold. Det betyder jo, at medlemsdemokratiet bliver rigtig, rigtig svagt, hvis 900.000 håndboldspillere i Tyskland må deles om én stemme, mens en håndfuld håndboldspillere også har en stemme, som vejer lige så meget, mener Jens Sejer Andersen.

- Begrundelsen er – ifølge idrætsformændene – FN-princippet. I FN’s generalforsamling er det også ét land – én stemme. Men så glemmer man lige én ting: FN’s generalforsamling vedtager aldrig noget som helst af politisk betydning. FN’s generalforsamling vedtager smukke hensigtserklæringer, men hvis der er virkelige konflikter, der skal løses, så er det FN’s sikkerhedsråd, og her gælder nogle helt andre spilleregler, påpeger direktøren fra Play The Game.

Ifølge en undersøgelse, som dagbladet Politiken lavede tilbage i 2015, er godt 40 procent af IHF's over 200 medlemslande blevet optaget i forbundet, efter Hassan Moustafa overtog præsidentposten i år 2000.

Politikens undersøgelse viste også, at kun 84 af medlemslandene i 2015 havde et landshold på et niveau, der berettigede til en plads på verdensranglisten. Og kun i 95 af landene var der nationale turneringer i håndbold.

- Man optager de her lande som medlemsnationer. Man sender måske også lidt udviklingspenge derud, hvor man ikke spørger så meget til, hvordan de bliver brugt, og så kan de her nationer jo vælge en formand og sende en delegeret til generalforsamlingen, være medlem af komiteer, få dejligt mange rejser, ophold på luksushoteller og spændende stævnedeltagelser, forklarer Jens Sejer Andersen.

- De her lande ved godt, hvem de skylder alle de her privilegier, de små nationers repræsentanter; Dem skylder de præsidenten, og derfor er der aldrig ballade med dem, når der skal stemmes ved generalforsamlingerne. Det har vi set utallige eksempler på, siger Jens Sejer Andersen.

Formandens ord er lov - eller bliver det

Ifølge Play The Game-direktøren betyder opbygningen af IHF, at Hassan Moustafa reelt bestemmer alt i IHF.

- Formandens ord er lov. Og hvis det ikke er lov, så bliver det lov, for så skriver han lovene om. Det er der mange eksempler på med Hassan Moustafa gennem tiden, siger Jens Sejer Andersen.

En af de få, der har forsøgt at udfordre Hassan Moustafa i hans regeringstid, er Jeannot Kaiser fra Luxembourg. Han stillede i 2009 op mod Moustafa på IHF's kongres, som det år blev afholdt i Hassan Moustafas hjemland Egyptens hovedstad Kairo.

Men da Jeannot Kaiser skulle levere sin valgtale til kongressen, virkede hans mikrofon pludselig ikke - og Hassan Moustafa endte med at vinde valget med 115 stemmer mod sølle 15 til sin udfordrer.

TV 2 SPORT har via det internationale håndboldforbund IHF forgæves forsøgt at få en interview med Hassan Moustafa.