Håndbold

To kritikere smidt ud af IHF - kritik opfattes som fjendskab, siger ekspert

Den ene kritiker kaldte Hassan Moustafas IHF for et forbund fra middelalderen. Den anden sammenligner IHF med mafiaen.

Det er ikke uden risiko at kritisere det internationale håndboldforbund, IHF, og forbundets magtfulde præsident, Hassan Moustafa.

Netop det har to medlemmer af IHF måtte sande i de seneste måneder, viser referater fra møder i IHF Council, som TV 2 SPORT er i besiddelse af.

IHF Council er det organ i international håndbold, hvor langt de fleste store beslutninger om spillet bliver taget. I spidsen sidder IHF-præsident Hassan Moustafa, der har haft magten i det internationale håndboldforbund siden år 2000, og som siden har optaget en række små lande i IHF og på den måde konsolideret sin egen magt i et forbund, hvor hvert land - uanset størrelse og antal håndboldspillere - har én stemme.

- Det er desværre et udtryk for et system, som man kender i rigtig mange internationale forbund. Et system, hvor der er samlet alt, alt for meget magt i én person, nemlig den internationale formand, mener Jens Sejer Andersen, der er international direktør i organisationen Play The Game

Organisationen arbejder for mere åbenhed og mindre korruption i international idræt.

- Formandens ord er lov. Og hvis det ikke er lov, så bliver det lov, for så skriver han lovene om. Det er der mange eksempler på med Hassan Moustafa gennem tiden.

- Hassan Moustafa har forstået at indrette forbundet, så det tjener hans interesser, og sådan, at folk, som har en selvstændig, kritisk tankegang, er blevet kørt ud på et sidespor, forklarer Jens Sejer Andersen til TV 2 SPORT.

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Hassan Moustafa.

Ømskindet og forfængelig

De to udviste er Philippe Bana, teknisk direktør i det franske håndboldforbund, og den tidligere præsident i Canadas håndboldforbund Raquel Pedercini.

Et referat fra IHF Councils møde den 28. januar 2019 i Herning - dagen efter Hassan Moustafa overrakte VM-pokalen til de danske håndboldherrer - viser, at IHF-præsidenten på mødet krævede Philippe Bana smidt ud af IHF's turneringsudvalg, fordi franskmanden havde udtalt sig kritisk om IHF i to artikler i franske medier. Overfor håndboldmediet handnews.fr kritiserede Bana det hårde kampprogram for spillerne ved VM, mens han i avisen Ouest France kaldte IHF for 'et forbund fra middelalderen'.

Ifølge referatet understregede præsidenten, at en sådan opførelse er uacceptabel. IHF Council besluttede derefter enstemmigt at ekskludere Bana.

Præsidenten påpegede også, at Philippe Bana ikke tidligere havde luftet sin kritik på møder internt i IHF, inden han fortalte sin holdning til pressen. Men det forsvarer ikke beslutningen om at smide ham ud af forbundet, mener Jens Sejer Andersen fra Play The Game.

- Det er helt sikkert ikke okay. Det er klart, at det er politisk meget uklogt, hvis man har nogle vigtige interne ting at diskutere, at man starter med at diskutere dem udadtil. Det er ikke særligt effektivt. Men derfra og så til at fratage folk deres plads i et forbund; der er meget langt. Man kunne jo i stedet sørge for at skabe noget dialog omkring det. Men det er meget karakteristisk for de her magtfulde forbund og magtfulde idrætspræsidenter, at de er helt utroligt ømskindede og forfængelige, mener Jens Sejer Andersen.

Stort skænderi med præsidenten

Canadiske Raquel Pedercini er - modsat Philippe Bana - politisk valgt til IHF og er derfor indtil videre kun suspenderet fra forbundet. Hun står til at blive smidt endegyldigt ud af IHF til forbundets næste kongres i juni i Göteborg.

Ifølge referaterne har Raquel Pedercini forbrudt sig mod forbundets etiske regler under et møde i IHF Council den 14. januar 2018 i Zagreb. Men referaterne beskriver ikke nærmere, hvad den tidligere præsident i det canadiske håndboldforbund ifølge IHF nøjagtig har gjort.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har canadieren blandt andet været i et stort skænderi med præsident Hassan Moustafa. Siden har hun - ifølge IHF-referatet - også kaldt forbundet for 'International Handball Mafia'.

Danmarks repræsentant er tavs

TV 2 SPORT har forsøgt at få kommentarer fra Philippe Bana og Raquel Pedercini, men ingen af dem har reageret på vores henvendelse.

Det danske medlem af IHF Council, Dansk Håndbold Forbunds (DHF) formand Per Bertelsen, vil slet ikke forholde sig til sagen.

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Per Bertelsen.

Men hvis et medlem af et udvalg i Dansk Håndbold Forbund kritiserede DHF eller dig som formand i pressen, ville du så indstille til, at sådanne medlemmer skulle smides ud af DHF?

- Jeg har ingen kommentarer, gentager Per Bertelsen over for TV 2 SPORT.

DHF-formandens tavshed overrasker ikke Jens Sejer Andersen.

- Per Bertelsen er klar over, at hvis man skal lave nogle gode handler med Hassan Moustafa, så skal man holde sig gode venner med formanden. Per Bertelsen ved lige så vel som alle de andre nationale idrætsformænd, at det kan skade de nationale interesser, hvis man sætter sig op mod Hassan Moustafa, vurderer Jens Sejer Andersen.

- Den første, der rækker fingeren op, er den første, der risikerer at miste en plads i en dejlig komite, miste retten til et godt stævne og miste de privilegier, der er forbundet med at være en del af det internationale håndboldjetset. Den risiko er der ingen, der tør løbe. Folk sidder der jo også som repræsentanter for deres lands interesser og er bange for, at hvis de har afvigende holdninger, så bliver deres land straffet, forklarer direktøren fra Play The Game.

Via IHF's hovedkontor i Basel i Schweiz har TV 2 SPORT forsøgt at få Hassan Moustafa i tale. IHF tilbød i første omgang et interview over telefonen med Hassan Moustafa, men på dagen for det aftalte interview ville forbundet i stedet have spørgsmålene til præsidenten på en mail.

12 dage senere er IHF endnu ikke vendt tilbage med svar på TV 2 SPORT's spørgsmål til Hassan Moustafa.