Håndbold

Dommere forklarer, hvorfor de dømte mål i denne situation

Henrik Mortensen og Jesper Kirkholm dømte en kontroversiel scoring inde i kampen mellem GOG og Skanderborg, efter at de havde brugt video proof.

Der var stor dramatik i kampen mellem GOG og Skanderborg tirsdag aften med lidt over 10 minutter tilbage.

Skanderborg førte med 22-21 og havde muligheden for at score på en kontra. GOG-målmand Frank Mikkelsen snittede bolden med sin venstre arm, men den røg alligevel bagud og mod mål. Mikkelsen kastede sig efter den og fik slået den væk fra målet.

Men dommerparret Henrik Mortensen og Jesper Kirkholm var ikke sikre på, om han havde reddet bolden og valgte at se situationen igennem ved hjælp af video proof.

Dommerparret dømte denne bold inde, da GOG mødte Skanderborg.

Efter at have set slowbilleder ved sidelinjen kom dommerne frem til, at bolden var inde, selvom det måske var svært at se.

- Vi har set den, og vi har 100 procent taget stilling til. Vi frøs billedet for at se, om bolden var over målstregen. Den skal jo være helt fri fra målstregen. Her kunne vi ikke se målstregen, vi kunne se stolpen. Så kan det godt ske, at det var en forkert vinkel, men vores første indskydelse var, at der var mål, og idet vi kunne se, at den var fri fra stolpen, var den også fri fra mållinjen, ergo var vi nødt til at dømme mål. I det billede er der klart mål i vores vurdering, siger Henrik Mortensen til Tv 2 SPORT efter kampen.

- Det viser jo også igen, hvor svært det er som dommer. Vi skal jo tage en afgørelse med det samme. Vi har video proof til at hjælpe os her, og Jespers første indskydelse var, at der var mål. Så var vi nødt til at forholde os til det.

TV 2 SPORTs håndbold ekspert Bent Nyegaard er dog ikke helt enig i dommernes vurdering.

- Jeg kan simpelthen ikke se, at den er fri af målstolpen. Det er jo en problematik, jeg håber, at vi kan fryse ind og få nogle linjer ned i morgen engang, fordi for mig at se er den bold ikke i mål, siger Bent Nyegaard.

Snakkede sammen inden afgørelsen

Inden dommerparret så situationen igennem igen, tog de lige en kort snak om, hvad hinandens umiddelbare vurdering var af situationen. Derudover skulle de også have clearet hovedet, så de kunne se det med helt friske øjne, forklarer Jesper Kirkholm.

- Vi var nødt til at få afklaret nogle ting, inden vi gik ud og så den på video. Så det, vi så på video, egentlig igen blev det første, vi så. Der var to ting, vi drøftede, inden vi gik ud,. Jeg skulle også lige have Henriks opfattelse af situationen, så vi havde vores opfattelse inde fra banen af, men vi skulle også have afgjort, hvad vi startede op med, hvis der ikke var mål, fordi Jonas Samuelsson stod med bolden, sagde dommeren.

Video proof-systemet blev indført inden denne sæson, og dommerne kan tage det i brug, når de mener, at det er nødvendigt.

Dommerparret, der dømte GOG og Skanderborg tirsdag, forklarer dog, at selvom de ser udvalgte situationer igennem på video, skal der stadig foregå en vurdering af den. Det er ikke altid et helt klart udfald, når de ses igennem.

- Jeg synes, at det er et fremragende redskab. Man skal bare vurdere, at selvom vi har video proof, er det jo ikke altid, at vi rammer rigtigt. Det er vores vurdering og opfattelse af det, når vi kommer ud. I det her tilfælde havde Jesper havde dømt mål, hvis ikke der havde været det (video proof, red) i dag. Det er hans førte indskydelse, siger Henrik Mortensen.

Selvom Skanderborg ved hjælp af scoringen kom foran med 23-21, var det dog ikke nok til at sikre dem sejren.

GOG trak fra til slut og vandt med 29-26. Dermed topper de slutspilsgruppe 2 med seks point efter to kampe. Skanderborg har stadig det første point til gode.