Kontra

Polman kalder danskere for konfliktsky: De tager ikke kampene op

Den hollandske stjerne Estavana Polman synes ikke, at de danske håndboldspillere i dameligaen er hårdføre nok.

Estavana Polman er én af de håndboldspillere, der altid siger, hvad hun mener og tænker.

Og den indstilling, er den hollandske Team Esbjerg-stjerne ikke i tvivl om, er med til at sikre sejre, medaljer og triumfer.

Men samme indstilling savner den blonde stjerne hos mange andre. Det er særligt de danske håndboldspillere, der er bange for at træde ved siden af ifølge Polman.

- Danskere er meget mere stille og rolige. De tager ikke kampene op. Men hvis du vil vinde, så tror jeg, det er en nødvendighed nogle gange, siger Estavana Polman.

- Hvis vi får at vide, vi skal løbe tre kilometer, vil 12 ud af 16 spillere bare sige ”okay”. Og måske vil fire spørge ”hvorfor?”

Hun hæfter sig ved, at man skal turde spørge, hvorfor man skal løbe tre kilometer, og at det er helt okay at afvige fra normalen.

- Jeg har temperament, og jeg har min mening. Men hvis jeg ikke kan lukke det ud, hvad er så tilbage? Så er man jo bare 'leverpostej'. Man passer kun sit eget, og så er det bare arbejde og ikke en lidenskab. Man skal turde vise følelser.

Når Polman spørges ind til den danske mentalitet, fortæller hun, at der er mange danske spillere, der er for rolige og helst ikke tager en konfrontation op.

Hun føler, at nogle taber kampe, tager hjem og vågner så op igen dagen efter, som om intet var hændt. Og sådan må det ikke være.

- Nogle gange undgår man at hidse sig op over for medspillere, for man ved, der er kamp igen to dage efter, og der er der igen brug for dem. Men det går ikke altid, og man skal forsøge at finde den rette balance, siger Polman.

Så et godt skænderi er værd at tage?

- Ja, det er helt i orden. Det kan ikke altid gå godt på et hold. Man vil være de bedste, blive mestre og vinde alle de pokaler, man kan. Det er okay at diskutere eller at være uenig med sin makker. Det er det samme på en almindelig arbejdsplads. Hvis man er uenig, skal man tale med hinanden. Så man kan få tingene til at fungere.

Væk fra komfortzonen

Det er ikke første gang, der efterspørges lidt mere kant hos de danske spillere. Men ifølge Estavana Polman, er der også en grund til, at danskerne ifølge hende har svært ved at afvige fra normalen.

- Hvis man er dansker, kan det være svært. For hvis man er anderledes, tænker folk, at det er forkert, man har sin egen holdning. Man skal være virkelig stærk for at kunne sige: ”Jeg er ligeglad med, hvad de siger. Lad dem sige, hvad de vil.”

- Det er altså okay at være lidt skør bare en gang imellem. Det har ingen taget skade, og det kan jeg godt savne, siger Estavana Polman.

Den 26-årige hollænder kommer også med forslag til, hvordan danskerne kan blive lidt mindre afslappede.

Og det kunne ifølge Polman være at gøre ligesom hende og forlade de vante rammer.

- Man får hår på brystet af det. Rejs ud og prøv det. kom væk fra jeres komfortzone. Der er man nødt til at stå på egne ben. Man er nødt til at finde sin egen vej. Det har jeg lært i Danmark.

Estavana Polman debuterede allerede som 13-årig i den bedste hollandske liga. I 2011 flyttede hun til Danmark, hvor hun først var to sæsoner i SønderjyskE, inden hun i 2013 skiftede til hendes nuværende klub Team Esbjerg.

Se håndboldmagasinet Kontra med Estavana Polman onsdag aften kl. 22.00 på TV 2 SPORT eller på TV 2 PLAY.