Håndbold

Frivillig tidstager skred under BSV-kamp efter diskussion med træneren

Fra næste sæson eliminerer ny timeout-knap den uenighed, der mandag opstod mellem BSV-træner og frivillig tidtager.

Der var problemer med haluret, da anden halvleg mellem Bjerringbro-Silkeborg og GOG skulle sættes i gang. Eller… det var faktisk ikke uret, den var gal med. Der var bare ingen til at trykke på start-knappen. Den frivillige tidtager var nemlig gået.

- Jeg føler, at han lader sin frustration over en bagatel gå ud over mig, lyder forklaringen fra nu tidligere frivillige tidtager i Jysk Arena Claus Jensen, der fik nok efter en diskussion med BSV-træner Peter Bredsdorff-Larsen.

Uenigheden skyldes en episode i første halvleg, hvor BSV-træneren ville tage en team-timeout. Peter Bredsdorff-Larsen forklarer:

- Jeg vil tage en timeout, og der bliver så fløjtet, inden jeg har lagt kortet på bordet. Så fortæller jeg ham, at han først skal fløjte, når jeg har lagt kortet. Og der indrømmer jeg da, at jeg siger det på en brysk og kort måde. Det bliver ikke pakket høfligt ind i kampens hede. Derfor går jeg så derhen i pausen for lige at tage den ned.

Men snakken i pausen endte ikke med at tage brodden af uenigheden. Tværtimod.

Er du overrasket over, at han vælger at gå efter den episode?

- Ja, for mig var det helt udramatisk.

Blev stiktosset over bemærkning

Enigheden om episoden er altså til at overse. Claus Jensen, der som en af mange frivillige omkring BSV’s hjemmekampe sidder som tidstager med ansvar for måltavlen, haluret og timeout-kortene, blev generet af trænerens verbale ageren:

- Jeg siger mindst to gange, at nu skal han stoppe. Ellers går jeg. Nu gider jeg ikke høre på det mere, siger Claus Jensen.

Så du har været tidtager i Jysk Arena for sidste gang?

- Ja, nu gider jeg ikke mere. Det er et overstået kapitel på grund af det, der skete i går.

En del af forklaringen på, at Claus Jensen ikke vil sidde ved dommerbordet mere, er desuden, at han mener, at han af Peter Bredsdorff-Larsen blev bedt om at tage hensyn til, at BSV jo altså var hjemmehold.

- I forbindelse med den timeout siger han, ”du må tage hensyn til, at vi er hjemmehold”. Det gentager han så i pausen. Det bliver jeg stiktosset over. Det gider jeg ikke høre på.

Er det sket flere gange?

- Ja, det er ikke første gang. Det er vel sket en tre-fire gange i de 11-12 kampe, jeg har haft.

BSV kæmper i øjeblikket for en plads i DM-semifinalerne.

Den påstand kan en af Claus Hansens kollegaer ved dommerbordet dog ikke bekræfte. TV 2 SPORT har også talt med Erik Petersen, der skiftes med Claus Jensen til at styre haluret i Jysk Arena. Han husker ikke at have hørt noget lignende.

Og Peter Bredsdorff-Larsen selv er da også forbavset over beskyldningen:

Tidtageren fortæller, at du har sagt, at han jo skulle huske at tage hensyn til, at det jo er jer, der er på hjemmebane…

- Nej, nej, nej, stop nu.

Det har du ikke sagt?

- Nej, overhovedet ikke.

Ny knap eliminerer problemet

Hvad der blev sagt eller ikke sagt, er der altså delte meninger om. Men faktum er, at uenigheden om et timeout-kort fik en frivillig tidtager til at opsige sin stilling midt under en kamp. Og nu tilbage til den detalje, der fra den kommende sæson gerne skulle udrydde den uenighed og dermed risikoen for en gentagelse.

Dansk Håndbold Forbund og Divisionsforeningen – ligaklubbernes sammenslutning – har nemlig allerede besluttet, at der fra sæsonen 2019/2020 indføres elektroniske timeout-knapper til alle danske kampe i ligaen og 1. division for både mænd og kvinder.

- Ja, det vil da løse den problematik, og det er allerede besluttet. Det er vist også meldt ud, siger Bjarne Munk Jensen, formand for elitedommerudvalget i Dansk Håndbold Forbund.

Og ja, 29. december 2018 fortalte Divisionsforeningens direktør, Thomas Christensen, at det ”er planen, at håndboldtrænere på liga- og 1. divisionsniveau i Danmark skal benytte den røde knap fra næste sæson".

Og beslutningen blev faktisk skrevet ned allerede 17. december 2018. Det viser et referat fra Dansk Håndbold Forbunds Udvalg for Professionel Håndbold, som dog fortæller, at knappen, som vi kender fra internationale kampe, skal males:

- Der indføres automatisk team-timeout-systemet fra og med 1. juli 2019 for turneringssæsonen 2019- 2020 i Håndboldligaerne og 1. division. Team-timeout-knappen skal være grøn, står der skrevet i referatet.

Beslutningen blev meldt ud til klubberne i starten af 2019. En løsning, der falder i god jord hos både tidtager og ligatræner:

- Ja, helt sikkert. Så slipper vi for at bruge al den opmærksomhed på det, siger Erik Petersen.

- Det er jo en oplagt løsning, mener Peter Breddorff-Larsen.

- Det vil eliminere den slags situationer og unøjagtigheder. Men jeg synes ikke, det er et generelt problem. Jeg oplever et fantastisk samarbejde med de mange frivillige, og jeg oplever ikke problemer med dommerbordet generelt.

BSV tabte i øvrigt kampen til GOG med 29-30. Resultatet blev så vidt vides ikke påvirket af ovenstående.

Du kan se meget mere i samme genre, når håndboldmagasinet KONTRA i aften sætter fokus på dommernes arbejdsvilkår i dansk håndbold - og blandt andet trænernes tendens til at forsøge at påvirke dommernes beslutninger. Det er på TV 2 SPORT fra klokken 22:00 eller via TV 2 PLAY.