Håndbold

Håndboldklubber inspireret af Superligaen for at få bedre dommere

De mest udskældte i dansk håndbold, nemlig dommerne, skal have bedre vilkår, så de kan præstere bedre på banen, foreslår klubberne.

Et enkelt fløjt kan – helt sat på spidsen – afgøre en kamp og dermed også, om en given klubs sæson bliver en succes eller fiasko. Så stor betydning har dommernes arbejde der inde mellem stregerne på halgulvet.

Derfor overvejer de danske eliteklubber lige nu, hvad der skal til for at give dommerne endnu bedre vilkår for at være klædt optimalt på til at præstere, når det brænder på.

- Vi anerkender jo, at dommerne er et meget vigtigt element i vores kampafvikling, som er det topprodukt, vi leverer til sponsorer og tilskuere, og derfor ønsker vi selvfølgelig, at deres vilkår bliver så gode som overhovedet muligt, siger Thomas Christensen, direktør for Divisionsforeningen, klubbernes sammenslutning.

Hvis vi skal tage det næste skridt, så skal vi have en meget mere professionel tilgang, end vi har i dag

Mads Hansen, dommer

En af de konkrete ideer, der lige nu arbejdes med, er at ansætte dommere på deltid. Altså købe dem fri fra det arbejde, de hver især passer ved siden af dommergerningen, så de kan bruge mere tid på træning og forberedelse.

- Vi kigger blandt andet på, om vi kan gøre noget i forhold til deres ansættelsesmæssige vilkår. Om vi kan skabe noget økonomi, så de kan bruge flere timer på deres dommergerning. Både for at øge den konkrete præstation under kampen, men også i det, der hedder forberedelse, analyse og vidensdeling.

Næste trin på udviklingsstigen

Lige nu er dommerne ikke ansat til at agere opmænd, når Danmarks bedste håndboldspillere duellerer mod hinanden. De honoreres blot fra gang til gang med 6.000 kroner per kamp. Og den pris inkluderer forberedelse og træning.

Men deltidsansættelser, som køber dommerne fri til at træne, er det naturlige næste skridt, mener Mads Hansen, der selv regnes for en af de allerbedste håndbolddommere i verden.

- Hvis vi skal tage det næste skridt, så skal vi have en meget mere professionel tilgang, end vi har i dag, fordi lige nu har vi optimeret på alt, hvad jeg føler, vi kan optimere på, siger han i denne uges udgave af håndboldmagasinet KONTRA.

Det er helt klart den rigtige vej at gå. Det vil være et løft for dommerne i håndboldligaen

Claus Bo Larsen, Referee Development Manager, DBU

Og Mads Hansen tror på, at udviklingen er godt på vej.

- Vi har drøftet det her mere og mere intenst de seneste par år, og jeg føler, vi er længere, end vi nogensinde har været, fordi der er en ret stor forståelse fra klubbernes side af. Divisionsforeningen er ret positiv i forhold til, at der skal afses flere midler til dommerområdet.

Et kig mod Superligaen

Hvad et setup med deltidsansættelser i dommerfaget koster, kan man få et billede af ved at kigge over skulderen på kollegaerne i fodboldklubben. I Superligaen har flere dommere nemlig været deltidsansatte de seneste tre sæsoner.

Budgettet til det setup ligger ifølge Claus Bo Larsen, tidligere fodbolddommer og nu noget så flot som referee development manager i Dansk Boldspil Union, et sted mellem 1,2 og 1,8 millioner kroner om året. For de penge er otte ud af 13 Superligadommere ansat på forskellige timeantal, og samtidig er Claus Bo Larsen ansat som det, man kan kalde træner for de 13 dommere.

- Effekten kan du tydeligt se på vores målinger, mener Claus Bo Larsen selv.

- 25 procent er vi i snit faldet med i fedtprocenter. Og det betyder, at dommerne faktisk har ret så meget mere overskud i de sidste ti minutter af kampene. Så det er helt klart den rigtige vej at gå. Det vil være et løft for dommerne i håndboldligaen, hvis de også kunne få lov til at købe sig fri x antal timer om ugen. Helt sikkert.

Og både ansættelsen af dommere samt ideen om en Claus Bo Larsen i håndboldsko er fristende.

- Det, de i fodbolden kalder en landstræner for dommerne, er en meget spændende tanke, siger Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen i håndbold.

- Og det kan jo lige nøjagtig give nogle timer til at arbejde med dommerstanden i bredden. Med at kunne forberede og analysere bedre. Så en landstræner for dommere kunne være en rigtig interessant løsning. Den landstræner kunne være en af de aktive dommere. Det kunne også være en tidligere dommer eller en anden med dommermæssig forstand. Men selve funktionen er meget interessant.

Pengene er ikke fundet endnu

Om man i håndboldens verden kan finde penge i en størrelsesorden, der minder om fodboldens pendant, er endnu ikke afklaret, forklarer direktøren:

- Lige nu peger det jo meget mod, at det er klubberne, der er nødt til at betale. Vi er ikke ret langt i forhold til økonomien, men selvfølgelig er der en økonomi, som man skal forholde sig til, hvis det her skal blive til noget.

Men det er ikke en økonomi, som skræmmer jer væk fra at gå videre med projektet lige nu?

- Nej, hvis man rundt regnet siger, at vi har en 700-800 elitekampe om året i Danmark, så er 1,2 millioner jo ikke voldsomt meget per kamp, siger Thomas Christensen.

Vil du se meget mere om håndbolddommernes vilkår og niveau samt trænernes forsøg på at manipulere deres kendelser? Så klik slå ind på TV 2 SPORT klokken 22:00 eller klik ind på PLAY er se programmet her.