Kontra

Stor forskel på dommerniveauet i Danmark, mener topspillere

Ifølge Michael V. Knudsen kan det være nødvendigt at forberede sig på, hvilket dommerpar der skal dømme en kamp i den danske liga.

Håndbolddommernes niveau i den bedste danske herre- og dameliga i Danmark varierer mere, end det er tilfældet i udlandet.

Det mener flere af de danske topspillere, der har prøvet begge dele.

- Jeg synes generelt, den er lidt mere svingende. Der er ret stor forskel på, hvem man har som dommere i Danmark, og hvad der bliver tilladt, fortæller BSV-profilen Michael V. Knudsen.

I ni af sine snart 22 år som professionel spillede han i tyske Flensburg-Handewitt, hvor han ikke oplevede samme forskel på dommerne, som han gør i hjemlandet.

- Så er der et enkelt dommerpar, hvor man næsten har en taktik hvor, at hvis man går på ydersiden, eller hvis du som stregspiller bare kaster dig, så får du straffekast hver eneste gang, og der er mange udvisninger.

- Den linje bliver man nødt til at forberede på forhånd, fordi de dømmer så meget anderledes end andre. Så jeg synes, der generelt er stor forskel på, hvordan de dømmer, siger Knudsen.

- Det er en diskussionsklub

I øjeblikket arbejder Divisionsforeningen på en ide om at købe dommerne delvist ud af deres civile arbejde for at give dem vilkår og mere tid til at træne og forberede sig som håndbolddommere.

Og det kan måske også være med til træne dommerne ud i at håndtere kampene på samme måde, også når både spillere, trænere og tilskuere koger i dramatiske situationer.

- Vi vil alle sammen vinde, og så står vi nogle gange og teer os som små børn, og det er der nogle dommere, der er rigtig dygtige til at kapere og måske også afvæbne en smule. Og så er der andre, der egentlig bare er med til at eskalere det, mener Aalborg Håndbolds Henrik Møllgaard, der i sommer vendte hjem efter tre år i Paris Saint-Germain.

- Hvad vi skal gøre for at hjælpe dem, ved jeg ikke, men jeg er da helt med på, at vi bruger en hel del tid på dommerne inde på banen. Om det er fordi, det rent faktisk virker, eller om det bare er blevet en del af håndboldkulturen herhjemme, skal jeg ikke kunne sige. Men vi oplever det ikke på samme måde, når vi spiller internationalt. Det er en større diskussionsklub herhjemme i Danmark.

Går ud over internationale kampe

Selvom Kathrine Heindahl ikke har samme udenlandske erfaring som Knudsen og Møllgaard, mærker hun alligevel forskellen på at spille i den danske liga, i forhold til når hun er med landsholdet eller spiller europæiske kampe med Odense Håndbold.

- Nogle gange kan det være svært at skifte mellem nationale og internationale kampe. Det kan føles, som om at der er en forskellig knap, jeg skal trykke på, alt efter om det er i Danmark eller i udlandet.

- Det tror jeg ikke, jeg internationalt får ret meget ud af, hvis jeg ikke kan dække op nogenlunde på samme linje, om det så hedder dansk liga, Champions League eller landshold, fortæller Heindahl.

Strukturen i dag fungerer således, at dommerne i Danmark honoreres med 6.000 kroner fra kamp til kamp, og lønnen inkluderer også forberedelse og træning.