Kontra

Markant dommerændring lurer i dansk håndbold

Det er et spørgsmål om tid, inden man i håndbold går fra to til tre dommere, der skal afvikle kampe, mener dommerchef Bjarne Munk Jensen.

Når to bliver til tre.

Siden 1950´erne har vi været vant til at have to dommere til håndboldkampe. Men måske skal vi vænne os til, at en ekstra dommer er med på banen.

Det er i hvert fald fremtiden, hvis man spørger formanden for det danske elitedommerudvalg, Bjarne Munk Jensen.

- Om det bliver til næste år, næste år igen eller om det først bliver om tre år, ved jeg ikke. Men jeg tror, det kommer, siger han.

Håndboldspillet har udviklet sig meget igennem årene. Spillet går hurtigere og med indførslen af 7 mod 6-reglen, hvor man kan spille med en ekstra spiller i angrebet, skal dommere fokusere på meget mere.

Det er fantastisk med nye tiltag, der skal optimere sporten

Daniel Svensson

- Fysisk kan du ikke kontrollere de to stregspillere, samtidig med at du kontrollerer, hvad der sker. Så hvis vi skal fortsætte på denne måde, er vi nødt til at tænke på en anden måde som dommere. Og her kan løsningen være, at der fremover er tre, siger Bjarne Munk Jensen.

Kritik af svingende dommerlinje

Blandt trænere og spillere i de danske ligaer har der været kritik af, at der er for stor forskel mellem de forskellige dommerpar, og det har ført til, at flere hold faktisk har dommerparret med som punkt på dagsordenen, når der holdes taktikmøde.

- Vi er nødt til at have dommerne med i vores taktik. Hvis du på forhånd ved, der er et dommerpar, der dømmer mange straffekast eller giver udvisninger ved selv den mindste berøring, så er det selvfølgelig noget, du skal tage med i din forberedelse som spiller, siger Bjerringbro-Silkeborgs Michael V. Knudsen.

Flere andre spiller- og trænerprofiler fortæller det samme som den rutinerede stregspiller, og størstedelen ser det som et irritationsmoment, at dommerlinjen, ifølge dem, svinger så meget fra kamp til kamp.

- Jeg synes, det er meget irriterende, at du som spiller skal bruge energi på, hvem du får som dommer. Og det betyder, at du ikke kun kan fokusere på, at du skal ind og levere en hundredeprocents indsats, siger BSV-spilleren.

Det er ifølge Bjarne Munk Jensen en af grundene til, at man i øjeblikket arbejder med at lave dommerduoen om til en trio.

- Hvis kritikken går på, at vi ikke dømmer rigtigt, og at vi ikke dømmer ens nok, så kan løsningen være, at der kommer tre dommere på. Vi testede det for nogle år siden i Danmark, og de øvede sig på det. Her var vores konklusion, at tre dommere faktisk gav den effekt, at du så mere under kampene.

Inspirationen hentes udefra

I mange andre holdsportsgrene ser vi, at der flere dommere til at afvikle kampene. Mens der i håndbold altså fortsat er to.

Fodbold, amerikansk fodbold og basketball er alle sportsgrene, hvor der er flere dommere. Og andre sportsgrene end håndbold forsøger man da også at lære af.

- Vi har kigget meget på basket. For da de gik fra to til tre dommere, var både spillere og dommere meget mere tilfredse, end da man kun havde to. Og jeg tror også på, det kommer til at ske i dansk håndbold, siger Bjarne Munk Jensen.

At man forsøger at kigge på, hvordan man kan forbedre spillet, glæder TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson.

- Jeg synes, det er fantastisk med nye tiltag, der skal optimere sporten. Og jeg er enig i, at dette tiltag vil minimere udsving i dommerpræstationerne og samtidig formindske forskellene mellem de mange dommerpar.

Men på trods af glæden over, at man forsøger at optimere dommerforholdene, så ser Daniel Svensson også potentielle problemer ved et tredommersystem.

- Der hvor jeg ser et problem ved flere dommere er, at der så er flere, der skal samarbejde og flere, der skal lære hinandens mønstre at kende. Derudover kan jeg frygte, at det med en ekstra dommer vil give flere udvisninger, hvis nu dommerne får hver deres fokuspunkt under kampene, og det vil ikke gavne sporten, siger han.

Lige nu er tiltaget stadig på tankestadiet, og elitedommerudvalget skal både snakke om det med DHF og IHF, der også er med til at sætte retningslinjerne for, hvordan dommerområdet håndteres.

Der er også et økonomisk aspekt, der spiller ind i overvejelserne, hvorvidt man skal indføre tredommer-systemet. Og så vil man også gerne have helt styr på fordeling af ansvarsområderne.

- Vi bliver måske nødt til først at prøve det ved nogle træningskampe, hvor det ikke betyder så meget eller måske i nogle pokalkampe. Men jeg tror på, systemet med tre dommere bliver indført, slutter Bjarne Munk Jensen.

Se håndboldmagasinet Kontra med dommerne i fokus på TV 2 PLAY.