Håndbold

Historisk aftale på plads: Trænere får video-challenge i dansk håndbold

De danske håndboldligaer bliver i næste sæson test-ligaerne for den seneste udvikling af videoteknologien i håndbold.

Som de første håndboldligaer i verden indfører den danske Herre Håndbold Ligaen og HTH Ligaen for kvinder i næste sæson et video-challengesystem.

Det blev besluttet torsdag på et møde i Udvalget for Professionel Håndbold under Dansk Håndbold Forbund (DHF), bekræfter DHF-formand Per Bertelsen over for TV 2 SPORT.

Challengesystemet kommer efter et ønske fra det internationale håndboldforbund, IHF.

- Det har længe været intentionen i IHF at prøve at indføre en challenge i håndbold, og derfor har man spurgt Danmark, om vi vil teste det. Det har et enigt udvalg i aftes sagt ja til, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Beslutningen vækker stor begejstring hos håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Jeg synes, det er 'kjempefint', som de ville sige i Norge. Kæmpe fint. Spillet udvikler sig hele tiden, og for mig er det her en udvikling til den meget bedre side, lyder reaktionen fra den tidligere mangeårige træner og nuværende ekspertkommentator på TV 2 SPORT.

Challenge-systemet bliver en udvidelse af det eksisterende video-proff-system, der blev indført i dansk håndbold op til denne sæson. Indtil nu har dommerne suverænt bestemt, hvornår de ønskede at se situationer igennem igen på videoer for at undgå forkerte kendelser i kampene.

Men fremover får trænerne hver én challenge per kamp, hvor de kan kræve, at dommerne ser en situation igennem på video. Vælger en træner at tage en challenge, mister han/hun samtidig én af sine tre normale timeouts - og har træneren brugt alle sine tre timeouts tidligere i kampen, kan vedkommende ikke tage en challenge.

- Hvis du ikke skulle 'betale' for din challenge, ville den jo blive brugt hele tiden. Nu skal trænerne lige tænke sig om og vurdere, om situationen er stor nok til, at de vil miste en timeout på det, forklarer Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

En challenge skal tages umiddelbart efter den situation, som en træner vil have set igennem på video. Tager en træner en challenge uden at få medhold - mens modstanderholdet havde en oplagt målchance - bliver træneren diskvalificeret og indberettet til en mulig karantæne, og modstanderholdet får straffekast.

Dansk Håndbold Forbunds regelfortolker, Jørn Møller, der også er medlem af en regel-ekspertgruppe i IHF, oplyser, at der stadig er enkelte detaljer omkring reglerne ved challenge, der ikke er endeligt afklarede. Det sker formentlig i næste uge, og derefter vil DHF offentliggøre det nye regelsæt.

Det danske topdommerpar Mads Hansen og Martin Gjeding, der under VM i januar var udsat for hård kritik efter en tvivlsom kendelse i de sidste sekunder af en tæt VM-kamp mellem Kroatien og Tyskland, har tidligere foreslået netop at give trænerne en challenge-mulighed.

- Når der opstår en form for brand, skal den enten slukkes eller forhindres i at opstå i første omgang. Der kunne man måske forestille sig, at bedre brug af video ville være et godt middel, sagde Mads Hansen til TV 2 SPORT efter balladen ved VM i januar.

Det bliver kun i tv-kampene fra den danske liga, at trænerne kan bruge en challenge, da systemet også i den kommende sæson vil være baseret på billeder fra TV 2 SPORTs kameraer i hallerne.