Storhold uden udvikling – gigant under afvikling

16x9
Jan Pytlick har sammensat sit hold forkert og langt fra evnet at udnytte sit materiale, skriver TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen. Foto: Johnny Pedersen / Ritzau Scanpix

Klumme.

Odense i en bronzekamp og KIF Kolding 60 minutter fra at rykke ud af ligaen.

Tirsdag den 14. maj er en ganske særlig dag i dansk klubhåndbold. Det er to af de største, der skal ud i kampe, der slet, slet ikke matcher materialet, økonomien eller historien.

Samlet set har storsatsningen på Fyn været tæt på en fiasko

Dan Philipsen, håndboldredaktør på TV 2 SPORT

At Odense Håndbold i aften kun spiller om bronze med København Håndbold og Kolding skal til Tønder for at bevare sin ligastatus, er eksempler på, at velfortjent storhed kan forsvinde, hvis man ikke gør sit arbejde godt nok. Og det har man ikke gjort i Odense og Kolding.

Alle hold i kvindernes liga ville få problemer, hvis man i løbet af sæsonen mistede spillere med en kaliber a la Mette Tranborg, Mie Højlund, Maja Jakobsen og Jessicia Quintino. To skader og to graviditeter, der især i den seneste måned har gjort ekstremt ondt. Uheldig timing efter at Odense resultatmæssigt indledte sæsonen uden at tabe.

Således har man i Odense en fin, lille undskyldning for denne sæson, men samlet set har storsatsningen på Fyn været tæt på en fiasko.

Tre år med store budgetter, ligaens dyreste trup og alligevel nul pokaler i skabet. Tilmed i en periode, hvor topniveauet i kvindeligaen er faldet og muligheden for at hente guld er historisk god.

Udviklingen står bomstille

Pilen peger mange steder hen. På spillerne, der i modgang ligner alt andet end et fællesskab på vej mod samme mål. Et hold uden lederskab, når skibet tager vand ind. Senest illustreret, da holdet gik ned med mand og mus i 2. halvleg af semifinalen i Ikast. En rutineret flok uden styring, uden ideer.

Størst kritik skal dog sendes i retning af Jan Pytlick. Den tidligere nationaltræner har haft ALLE muligheder i Odense. Et særdeles pengestærkt bagland gav ham mange penge at handle for og Pytlick kunne tilmed selv forme sit hold.

Her tre år senere må det konstateres, at Jan Pytlick har sammensat sit hold forkert og langt fra evnet at udnytte sit materiale.

Kontrakterne er lange og således spiller Odense videre med samme mandskab i næste sæson. Tilsat endnu en dyr topspiller i Nycke Groot.

At Odense Håndbold ikke spiller bedre og vinder titler er et problem for dansk håndbold. Forstået på den måde, at cremen på det danske landshold er samlet i Odense. En håndfuld spillere i Odenses foretrukne startopstilling går igen som landsholdets stamme.

Det burde være en kæmpe fordel for begge parter, men her efter to år kan det konstateres, at både Odense og landsholdet står bomstille i sin udvikling.

Det nye KIF Kolding ligner en rodebutik

Dan Philipsen, håndboldredaktør på TV 2 SPORT

I Kolding handler det ikke om udvikling, men mere om at forhindre afvikling.

For mange er det surrealistisk, at det er kommet så langt ud for Danmarks mest vindende håndboldklub. Alligevel kan vi ikke tillade os at være overraskede over at klubben nu sovser rundt i nedrykningskrise og med et nederlag i Tønder forsvinder ud i glemslen.

Tønder vandt den første kamp i Kolding med 25-23.
Tønder vandt den første kamp i Kolding med 25-23. Foto: Søren Gylling / Ritzau Scanpix

Utallige års overforbrug og daglig dødskamp for at finde penge kommer før eller siden til en ende.

I Kolding troede man sidste sommer, at en ny ledelse og det totale opgør med Jens Boesen-æraen ville ændre tingene.

Men de nye folk på ledelsesgangen har ikke ligefrem imponeret. Det nye KIF Kolding ligner fremdeles en rodebutik.

Både trist og befriende

Truppen er middelmådig og smal. Læg dertil flere dårlige historier med blandt andet en trænerfyring af Lars Frederiksen, der ifølge spillerne ikke arbejdede hårdt nok. Det fallerede glansbillede er i de seneste dage blev fuldendt af den gode, gamle Kolding-traver med manglende evne til at betale løn til tiden. Når man skal ud og kæmpe for arbejdspladsens eksistens, så skærper det næppe kriger-genet, at arbejdsgiveren igen ikke kan overholde en simpel aftale om løn til tiden.

At spille for KIF Kolding var i mange år en drengedrøm for de fleste harpiks-poder her til lands. Men Kolding er ikke længere noget attraktivt sted at komme hen som håndboldspiller. Og det hele er klubbens egen skyld.

På en måde er det en trist tirsdag for dansk håndbold. Men omvendt er det også befriende, at mange penge og tidligere bedrifter ikke automatisk giver succes.

Det er samtidig læren om, at der følger en pris, når man ikke gør sit arbejde godt nok. Den betaler Odense Håndbold og KIF Kolding i disse dage.