Håndbold

Vild statistik gør Esbjerg til storfavorit i DM-finale

Ti gange i træk har Team Esbjerg slået Herning-Ikast. Nu kan vestjyderne blive dansk mester ved at gøre det igen.

Herning-Ikast Håndbold har aldrig vundet en kamp over Team Esbjerg. De har forsøgt seks gange i denne sæson. Alle seks kampe er endt med en Esbjerg-sejr. Læg dertil fire Esbjerg-sejre fra de tidligere sæsoner.

I alt ti indbyrdes opgør i træk er endt med en sejr til vestjyderne.

Ikke siden 22. februar 2017 har Team Esbjerg tabt til holdet fra Ikast, som dengang hed FC Midtjylland.

Det er den historik, Herning-Ikast-spillerne må forholde sig til før lørdagens første DM-finale mod netop Team Esbjerg.

- Den statistik er jo et udtryk for, at vi er oppe mod en bedre modstander, lyder Herning-Ikast-træner Kristian Kristensens umiddelbare kommentar.

Jeg har svært ved at se Herning-Ikasts chancer her

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

Han er dog ikke bekymret for, at den bliver en hæmsko for hans hold.

- Det er jo sjældent, at man ser så lang en streg af resultater. Og vi anerkender den, men vi kan ikke bruge den til noget. Så vi har italesat det og bearbejdet det, så det bliver ikke et problem, siger han.

En 'okay fornemmelse' i Esbjerg

I den anden lejr. Den fra Esbjerg. Har de også kigget en smule i historiebøgerne.

- Jeg har en okay fornemmelse, for vi har mødt dem mange gange og vundet, og der er selvfølgelig nogle taktiske ting, som har virket mod dem, siger Line Jørgensen, der huserer på vestjydernes højreback.

Hun lægger dog heller ikke for meget i tidligere resultater:

- Det har ikke på nogen måde været lette sejre, vi har fået over dem. Det er kun den anden kamp i EHF Cuppen i år, vi har vundet stort, så det er ikke sådan, at vi føler, vi bare har haft fuldstændig styr på dem.

Den EHF Cup-semifinale, Jørgensen nævner, vandt Esbjerg med 30-16. Derudover har sejrene over HIH i denne sæson været på henholdsvis to, tre, to, tre og fire mål.

Seneste ti indbyrdes opgør

  • Esbjerg 28 - 20 HIH
  • Esbjerg 28 - 24 HIH
  • Esbjerg 30 - 16 HIH
  • HIH 20 - 23 Esbjerg
  • HIH 19 - 21 Esbjerg
  • HIH 23 - 26 Esbjerg
  • Esbjerg 25 - 23 HIH
  • Esbjerg 24 - 19 HIH
  • Esbjerg 23 - 22 HIH
  • HIH 22 - 25 Esbjerg

Men når man vinder seks kampe – faktisk ti kampe i træk – så har man vel nogenlunde styr på den modstander?

- Ja, på en måde har vi, det er klart. Og taktikken er lykkedes mod dem. Så det giver selvfølgelig noget selvtillid.

Men siger du, at det for jer gælder om at få pakket de her resultater væk fra bevidstheden?

- Ja, på en måde. Det taktiske, som har virket, det skal vi selvfølgelig tage med. Men resultaterne, dem kan vi jo ikke bruge til noget nu. De sejre er jo ikke så meget værd, hvis vi ikke kan vinde to af de næste potentielt tre kampe.

Og det regnestykke har Line Jørgensen naturligvis ret i. Hvert fald næsten. For en sejr og en uafgjort i de to første finaler vil være nok til at sikre DM-titlen. En sejr til hvert hold i de to første, vil sætte en tredje og afgørende kamp i spil.

Esbjerg er meget stor favorit

Både vinderne og taberne af de seneste ti indbyrdes opgør vil altså, forståeligt nok, gerne pakke historikken så langt væk som muligt. Men TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard kan objektivt set ikke komme uden om den.

- Jeg har svært ved at se Herning-Ikasts chancer her, siger han.

Vi kan næsten ikke være mere forberedt. Spørgsmålet er så, om kamp-intensiteten er der

Kristian Kristensen, Herning-Ikast-træner

- De har selvfølgelig fortjent at være i finalen, men det er ikke et hold, der kan true Esbjerg. Jeg anser Esbjerg som meget stor favorit. Det viser statistikken jo også, og det er der en del psykologi i.

Han anerkender, at Herning-Ikast har været godt med i mange af opgørene. Men med ti indbyrdes sejre i træk og en trup, der rummer større bredde og kvalitet, ser Nyegaard Team Esbjerg som den kommende danmarksmester.

- Jeg kan næsten ikke finde argumenter, der skal ændre på det. På de gode dage har Herning-Ikast et målmandspar, der kan gøre en forskel. Og de har en start-7’er med tonsvis af kvalitet. Men over 60 – eller 180 minutter, så tror jeg ikke på det, siger Bent Nyegaard.

Nøglen ligger i fejlene

I Herning-Ikast tror de naturligvis selv på, at de kan bøje den lange, lige streg af nederlag til Esbjerg. Men hvad skal lykkes, hvis det skal lykkes?

- Chancen ligger i, at vi skal præstere i forhold til ikke at lave fejl, siger Kristian Kristensen og uddyber:

- Vi lavede meget få fejl mod Odense (i semifinalen, red.), og det skal vi forsøge at gentage. Vores forsvar er det bedste i landet, så vi skal undgå at lave fejl, så de kan komme til at løbe. Men kunsten er jo så at finde balancen mellem ikke at lave fejl, men samtidig turde spille frit.

- Derudover har vi noget X-faktor, som vi skal forsøge at få i spil. Det er for eksempel en Sabine Englert, som har spillet rigtig godt her i slutspillet.

Og lige præcis semifinalen mod Odense er faktisk Herning-Ikasts seneste kamp. Dermed har de haft hele 17 dage til at forberede sig på denne første DM-finale, mens Team Esbjerg har været ude i to EHF Cup-finaler mod Siofok fra Ungarn.

Men det er faktisk ikke en fordel for midtjyderne, er der enighed om.

Først Bent Nyegaard:

- Det er også en fordel for Esbjerg, synes jeg, at de har haft finalerne mod Siofok. Det er en lang periode, hvor Herning-Ikast ikke har været i kamp. Det er lang tid uden at være i kamp mode.

Og dernæst Line Jørgensen fra Team Esbjerg:

- Jeg er faktisk glad for, at vi har spillet de kampe. Vi har holdt os i kampform og oppe i den intensitet, som er svær at have i træninger. Og det, tror jeg egentlig, har været godt for os.

Hvordan er I så kommet ud af de to kampe rent fysisk?

- Vi har haft en uge mellem de to finaler, så det har været fint. Der var selvfølgelig et par rejsedage, men jeg synes egentlig ikke, at vi er blevet mere slidt, og vi er kommet gennem dem uden skader.

Kristian Kristensen har forsøgt at holde sit hold oppe i gear i træningshallen.

- Vi kan næsten ikke være mere forberedt. Spørgsmålet er så, om kamp-intensiteten er der...

Det spørgsmål og mange andre kan du få svar på lørdag fra klokken 15.30, når der er DM-finale mellem Team Esbjerg og Herning-Ikast direkte på TV 2.