En vild sæson fra A til Z

TV 2 SPORTs håndboldekspert Trine Nielsen opsummerer sæsonen i kvindernes liga ved brug af hele alfabetet.

Alder er ingen hindring. Se blot mod Herning-Ikast, hvor 19-årige Emma Friis og 37-årige Sabine Englert begge har været profiler i denne sæson. Ligesom min yndlings-comeback-veteran Mette Iversen Sahlholdt, som i en alder af 41 år og med én uges håndboldtræning på bagen pludselig stod i målet for NFH.

Bundniveauet har simpelthen været for lavt, og det gælder alle hold. Udsvingene har været for store. Det har helt sikkert givet panderynker rundt omkring hos trænere og fans, at de i ny og næ har haft svært ved at kende deres hold fra den ene kamp til den anden.

Ti sæsoners danske mestre i kvindehåndbold

Guldvinderne fra de seneste ti sæsoner:

* 2018/19: Team Esbjerg.

* 2017/18: K√łbenhavn H√•ndbold.

* 2016/17: Nyk√łbing Falster H√•ndbold.

* 2015/16: Team Esbjerg.

* 2014/15: FC Midtjylland.

* 2013/14: Viborg HK.

* 2012/13: FC Midtjylland.

* 2011/12: Randers HK.

* 2010/11: FC Midtjylland.

* 2009/10: Viborg HK.

Centerkryds er vel m√•ske den mest velkendte angrebs√•bning, og der er heldigvis kommet flere til. Mange angreb startes op med en rundgang, et fransk kryds eller en overgang fra en af fl√łjene. Jeg synes til geng√¶ld, det er fedt at flere hold l√¶gger vippet ind som en naturlig del af spillet.

Dommere, TAK. Det er sgu ikke altid lige godt (akkurat som alle os andre), men I stiller op, g√łr jeres allerbedste og l√¶gger ryg til alskens kommentarer fra alle implicerede - lige fra spillere, tr√¶nere, fans og os kommentatorer. Det m√• p√• alle m√•der kr√¶ve sit at g√• ind til et job, hvor man ved, at der helt sikkert er minimum en eller anden, der synes, man er h√•bl√łs. Og et ekstra high-five til de par, som v√¶lger via dommerlyd at dele deres ord med os seere. Det er s√• fedt at f√• et indblik i jeres arbejde. TAK.

Esbjerg: De danske mestre. Stort tillykke med den velfortjente titel. Jeg h√•ber, I stadig fester l√łs dagen derp√•.

Team Esbjerg vandt 20-19 over Herning-Ikast i den anden DM-finale. Video: Kasper Damgaard Kristensen

Fans, hvor er det fedt at komme i hallerne og opleve s√• meget passion. Alle I inkarnerede fans med hjerter, der banker for lige netop jeres hold. Det er s√• hyggeligt at snakke med jer inden og efter kampene. Vi er sj√¶ldent enige. Hvad enten det drejer sig om mit g√¶t (inden s√¶sonen) p√• jeres holds placering ved s√¶sonens afslutning eller en netop afsluttet kamp, hvor dommerne altid har d√łmt mod lige pr√¶cis jeres hold ‚Äď ja, s√• er der altid tid, plads og hum√łr til en god debat. H√•ndbolden er ikke meget uden jer, s√• bliv endelig ved med jeres vidunderlige opbakning. Den er uvurderlig.

Gennembrud er mange ting. Jeg er vild med dem, der evner at s√¶tte sin direkte modspiller. Eksempelvis Mie H√łjlund med kombinationen af fart og styrke, Sofie B√¶k med de hurtige f√łdder, Laura Damgaard med kraften og viljen, Pontoppidan med finten i det lave leje, Polman med overblikket og evnen til at finde hullerne mellem to forsvarsspillere, Offendal med kamikaze-indstillingen, eller hvad med Wall√©ns snuhed, n√•r hun smyger sig forbi forsvaret.

Heine Eriksen: S√¶sonens bedste tr√¶nerpr√¶station. Han har f√•et s√• meget ud af sit materiale og f√•et sine spillere til at pr√¶stere gennem hele s√¶sonen. Det har ganske enkelt v√¶ret imponerende at f√łlge Aarhus United i denne s√¶son, og det er i h√łj grad Heine Eriksens fortjeneste.

Initiativ - mere af det, tak. Hvor har det v√¶ret fedt at se Nyk√łbing spille 7:6 i en hel kamp mod K√łbenhavn. Og selvsamme hovedstadshold mase Odense p√• hjemmebane med 7:6 i andenb√łlge-kontraen. Det er fremragende at se, tr√¶nere bruge den udsk√¶ldte regel som et taktisk v√•ben fremfor et sidste desperat fors√łg p√• at komme tilbage i en kamp.

Jubel bliver jeg aldrig tr√¶t af at se hos spillere, tr√¶nere og hold. Jeg ved, hvor meget arbejde der ligger bag en sejr, hvor mange timers tr√¶ning og hvor mange afbud til familie og venner, der g√•r forud for en pokal. Eller hvor mange repetitioner af skud og √łvelser, som danner base for en medalje. Der er selvf√łlgelig ogs√• et mekka af sjov, sammenhold og hold√•nd. Og det er pr√¶cis det, der kommer til udtryk i bunken af jublende mennesker p√• de 60x40. Jeg er vild med det.

Karrierestop er aktuelt for to af de store efter denne s√¶son. Camilla Dalby og Trine Troelsen er f√¶rdige med at spille p√• topniveau. Tak til jer for mange gode oplevelser, for rullefinter i det midtjyske og underh√•ndsskud med venstrelappen i Kronjylland. Det har v√¶ret fedt at f√łlge jer gennem jeres karriere p√• b√•de klub- og landshold.

Camilla Dalby spillede sin sidste kamp, da hun var med til at sikre Randers HK overlevelse i den bedste række. Video: Bo Bentsen

Ligastruktur. F√łrste s√¶son med 14 hold, og jeg er ikke fan. Min holdning er den samme som inden turneringen startede; jeg synes, man tilgodeser bredden fremfor toppen.

Makv√¶rk er, hvad der foregik omkring tr√¶nersituationen i Herning-Ikast midt i s√¶sonen. N√•r det s√• er sagt, s√• er jeg imponeret over holdet og specielt Kristian Kristensens evne til at arbejde m√•lrettet videre og skubbe st√łjen i baggrunden. K√¶mpe cadeau for at n√• en europ√¶isk semifinale og en DM-finale i en s√¶son, hvor forholdet p√• ledelsesgangene til tider har virket koldere end is i det midtjyske.

N√łglespillere har alle hold, og p√• nogle af holdene har disse ikke sl√•et til. Det er s√• √¶rgerligt, og det bliver tit dem, vi snakker om, fordi det er dem, der er forventninger til. I denne s√¶son har der simpelthen v√¶ret for mange n√łglespillere, som ikke har ramt deres niveau s√¶sonen igennem. Og det har kostet for deres respektive hold.

Odense H√•ndbold blev grundspillets suver√¶ne vindere og ville nok gerne have spillet lige-ud-turnering. For endnu en gang m√• den storsatsende klub kigge langt efter et trof√¶ til det fynske pokalskab. Fynboerne kan dog tr√łste sig med bronze, hvis de form√•r at besejre K√łbenhavn H√•ndbold i den tredje og afg√łrende bronzekamp fredag aften (se den direkte p√• TV 2 SPORT fra klokken 18.30).

Profiler er der mange af, men denne s√¶son har en h√•ndfuld sprunget mig i √łjnene: Polman, Ingstad, Damgaard, Fauske, Lundby, Burgaard og Dulfer er nogle af dem, som har sat deres aftryk gennem hele denne s√¶son.

Qvinder er ligaen er fuld af. Og de b√łr alle modtage b√•de anerkendelse og respekt for den energi, de ligger i tr√¶ning og kamp.

Randers HK har i min optik v√¶ret s√¶sonens skuffelse. Masser af profiler, masser af skader og masser af problemer har f√łrt til en miserabel s√¶son, hvor man har k√¶mpet med n√¶b og kl√łr for at f√• tingene til at fungere uden held. Jeg havde store forventninger til Agesen og hans udvalgte. De blev langt fra indfriet. Jeg har en klar forventning om, at der bliver arbejdet benh√•rdt i Kronjylland for at komme st√¶rkt igen.

Randers-træner Niels Agesen ser indad efter kronjydernes forfærdelige sæson, hvor det ikke lykkedes at komme i slutspillet Video: Lars Bruun-Mortensen

Skader vil der kunne skrives om efter alle s√¶soner. Det er desv√¶rre en realitet, at vi hver s√¶son savner spillere, som undervejs er blevet skadet. Denne s√¶son er ingen undtagelse. Hvordan havde K√łbenhavn H√•ndbold gjort det med Mia Rej p√• holdkortet? Havde Odense taget guldet, hvis ikke Tranborg havde smadret kn√¶et? Havde Herning-Ikast fremtvunget en tredje finalekamp, hvis ikke Fauske havde f√•et en spiller ned over kn√¶et? Og var Ringk√łbing rykket ned, hvis ikke de var blevet ramt af noget, der lignede Egyptens ti plager p√• skadesfronten? Vi f√•r det aldrig at vide, og derfor er det aldrig en undskyldning, men blot en del af forklaringen p√• ligaens udfald hvert eneste √•r.

Taktikken er altid fed at f√łlge under timeouts, hvor tr√¶neren er p√• forkant med tingene. Jeg er ligeledes vild med de timeouts, hvor jeg kan fornemme, at spilleren byder ind og har en holdning. Lad os endelig f√• flere spillere med en holdning til det taktiske aspekt i spillet.

Underholdning har der v√¶ret masser af. Ligaen har v√¶ret fyldt med detaljer p√• banen og h√•ndboldspillere med overskud til snak og holdning b√•de f√łr, under og efter kampene.

Vanddunken var et morsomt √łjeblik, og klippet taler vist for sig selv. Jeg elsker alt ved det, og det g√łr det bestemt ikke mindre sjovt, at Rikke Iversen efterf√łlgende (og grinende) fortalte, at der ikke var vand i dunken, men klistrende l√¶skedrik.

Låget på Rikke Iversens vanddunk var ikke skruet ordentligt på, hvilket resulterede i, at hun hældte læskedrik ud over sig selv. Video: TV 2 Sport

Www.play.tv2.dk/sport er stedet, hvis håndboldabstinenserne bliver for alvorlige henover sommerpausen.

X-faktor. Vi skriger på profiler, som giver noget af sig selv. Jeg syntes faktisk, der er masser af spillere med X-faktor i den danske liga. De skal bare turde give slip. Vi skal lade dem udfolde sig og ikke hakke dem ned. Husk det lige på de sociale medier, hvor spillerne faktisk læser med.

Yndlingshold har jeg eftersigende mange af i ligaen. Jeg oplever s√•gar efter en kommentering, at fans fra hver lejr mener, at jeg holder med modstanderholdet. Ja, jeg har spillet i nogle af klubberne, ja, jeg har spillet med nogle af spillerne, ja, jeg er blevet tr√¶net af nogle af tr√¶nerne, og ja, jeg er s√•gar i familie med en af dem (hans hold kommenterer jeg af samme grund ikke). Men lad mig bare afsl√łre, at jeg holder med h√•ndbolden, det gode spil, den l√¶kre detalje, intensiteten, viljen og de sp√¶ndende afslutninger, ligegyldigt hvad farve spillertr√łjen har. Men jeg har da √©t yndlingshold. Nemlig GOG's U9-piger, hvor min datter spiller.

Zzzzzzz. Ferie fra h√•ndbolden er altid sundt, men ogs√• lidt kedeligt, n√•r man er inkarneret n√łrd. Jeg vil nyde sommeren og de friheder, den giver. Men jeg gl√¶der mig ogs√• til at se, hvad den kommende s√¶son byder p√•. Vi ses p√• den anden side, h√•ndboldelskere.